söndag 31 december 2017

Rankning av filmerna jag sett på bio i år

Vanligtvis brukar jag göra en årssammanfattning i form av lite olika topp 5 listor, men tyvärr har jag inte haft mycket tid över att lägga på bloggen och därför har det inte hunnits med. Men någon form av årssammanfattning måste jag ju göra, så här kommer i alla fall en liten rankning av filmerna jag sett på bio i år. 

Innan jag påbörjar listan vill jag bara säga att mina rankningar inte nödvändigtvis går efter kvalitet, utan mer på hur mycket jag personligen gillade filmen. Som vanligt börjar jag nedifrån, alltså med de jag tyckte minst om. 
16
GEOSTORM
Det här var ingen höjdare precis. Den var inte dålig, men den var inte direkt bra heller. Fungerar som kvällsunderhållning när man är trött och inte vill ha något jätte avancerat att titta på. Gillar man vita huset-action så är det en fördel. Men väldigt klyschig överlag, inget man inte sett förut. Som tur är var detta ett sådant biobesök som ingick i jobbet, så det var inget jag betalade för. 


15
KONG: SKULL ISLAND
Denna film var inte så bra som jag hade hoppats på, men den var absolut inte dålig. Det tråkiga med Kong: Skull Island är att den inte sticker ut på något sätt alls egentligen, men jag gillade den ändå eftersom jag älskar äventyrsgenren. Lär antagligen se den någon gång igen, för underhållningens skull men förvänta dig inte för mycket om du ger den en chans. King Kong från 2005, är mycket bättre enligt mitt tycke. Egentligen försökte nog Skull Island vara lite för lik King Kong istället för att vara sin egen film, vilket är väldigt synd. 


14
LIFE
Samma här. Varför försöker den inte vara sin egen film, istället för att efterlikna filmer som redan existerar? Jag gillar Life. Jag är glad att jag såg den. Men tyvärr upplevde jag att den var alldeles för lik den första Alien-filmen. 


13
KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE
Detta är en film jag nog hade gillat om det var en egen film, men som uppföljare till den FANTASTISKA Kingsman:  The Secret Service? Nja. Jag blev besviken på ganska mycket som denna film hade att erbjuda. Anledningen till det är nog för att jag hade alldeles för höga förväntningar. The Golden Circle är inte dålig, men The Secret Service är så mycket bättre. Med det sagt är detta ändå en film som bjuder på mycket underhållning. Se den, men gör inte misstaget att förvänta dig för mycket. 


12
MORDET PÅ ORIENTEXPRESSEN
Här kommer nog en ganska abrupt vändning i listan, för jag älskade den här filmen. Jag har inte sett originalfilmen, jag har inte läst boken. Så jag har egentligen inget att jämföra med. Men jag gillade verkligen Mordet på Orientexpressen - dock tror jag det egentligen är Agatha Christies förtjänst. Visst har de filmat scenerna väldigt snyggt, och visst älskade jag Kenneth Branagh i rollen som Hercule Poirot. Men det är manuset, och avslöjandet som gjorde störst intryck på mig. Och eftersom jag misstänker att den delen är ytterst lik boken, så har det kanske inte så mycket att göra med filmen i sig. 


11
GUARDIANS OF THE GALAXY VOL 2
Jag älskade denna film! Samtidigt som jag avskydde vissa andra delar. Var totalt ointresserad av skurken och hela situationen som hela filmen gick ut på. Men jag älskade allt annat runtomkring. Baby Groot framförallt. Tyckte humorn träffade så rätt, hela biosalongen (inklusive jag) satt och skrattade genom hela filmen. Och så bra val av musik, precis som i den förra filmen! Jag vet att det finns många som har problem med att humorn tar över så mycket. Jag förstår vad ni menar, det gör att allt annat känns lite smått oseriöst. Men eftersom allt annat är så dåligt enligt mitt tycke så räddar humorn hela filmen, och därför är jag väldigt tacksam för det. "I'm Mary Poppins, Y'all!


10
DEAD MEN TELL NO TALES
Det är ingen hemlighet att jag älskar Pirates-filmerna med hela mitt hjärta. Hmhm, de tre första alltså.  Var inte superimponerad av fyran precis. Därför blev jag så glad när jag några minuter in i Dead Men Tell No Tales (eller Salazar's Revenge som svenskarna av någon anledning valt att kalla den) insåg att jag faktiskt gillade den. Kan bero på att denna film inte var lika fristående, utan faktiskt innehåll cameos från två av våra favoritkaraktärer från de gamla filmerna, samt dessutom två huvudkaraktärer som båda på ett eller annat sätt har en koppling till dessa karaktärer. Ja, Dead Men Tell No Tales har brister och nej, Jack Sparrow är inte längre höjdpunkten i filmerna. Tyvärr. Men jag älskar det ändå, och här fick jag tillbaka den där underbara känslan som de tre första filmerna gav mig. Tack! 


9
APORNAS PLANET: STRIDEN
Jag älskar den här versionen av klassikern Apornas Planet. Det här var sista delen i trilogin och det kunde inte ha slutat bättre enligt mitt tycke. Jag är helnöjd! Det har varit en fröjd att få följa Ceasar genom åren och all beröm till Andy Serkis för prestationen. Anledningen till att denna film inte hamnar högre upp beror på att jag älskar följande åtta filmer lite mer. 
8
LION
Visst hade denna film svensk biopremiär i slutet av december 2016, men jag såg den faktiskt på bio i mars 2017. Så det räknas. Jag älskade Lion, tyckte den var superbra. Känslosam, tragisk och vacker. Framförallt filmens otroligt starka första halva, men jag gillade även andra halvan starkt även om det finns de som inte håller med mig. Att se denna film just på bio tror jag bidrog ytterligare till den kraftfulla inverkan filmen hade på mig. 


7
BEAUTY AND THE BEAST
Den här filmen såg jag väldigt mycket fram emot i början av året, och jag blev inte besviken. Jag är superförtjust i det faktum att det görs en massa nya spelfilmsversioner av gamla Disney klassiker. Jag njöt från början till slut av den här filmen och kommer säkerligen se den många gånger om. Ja, den är väldigt lik originalet men so what? Det är bara positivt om du frågar mig. Även om den är lik så är det väldigt annorlunda eftersom den inte är tecknad. Det är en ny och fräsch tappning och till skillnad från så många andra, så älskade jag Emma Watson i rollen som Belle. Förstår inte varför människor har problem med henne. 

6
DUNKIRK
Den här filmen gav mig rysningar. Riktigt bra, hemsk, vacker. Visar både människans brutalitet, samt hur långt vi människor kan gå för att ge tillfredsställelse till vår medkänsla för andra människors lidande. Ondska, godhet, rädsla och mod. Mäktig på många sätt, men kanske ändå inte en film man orkar se mer än en eller två gånger som mest. 


5
LA LA LAND
En annan film med mycket blandade åsikter från folk. Personligen älskade jag den, tyckte väldigt mycket om dess konstnärliga anda. Musiken har jag lyssnat på tillräckligt mycket för att nästintill kunna samtliga låtar utantill, och om jag inte hade nog med respekt för både Emma Stone och Ryan Gosling innan, så har jag säkerligen det nu. 


4
DET
Jag älskade Det. Många gånger kan jag ärligt säga att jag avskyr skräck, men det här var inte skräck för mig. Det hade så mycket hjärta och humor att jag verkligen inte kan se det som en ren skräckfilm. Snarare skulle jag kalla det en dramafilm med korta inslag av skräckgenren. Påminner lite om Stand By Me. Påminner lite om Stranger Things. Påminner lite om mini-serie-versionen av Det från 1990. Alla tre av dessa titlar ligger mig varmt om hjärtat, så du kan tänka dig att 2017-versionen av Det inte är en film jag kommer glömma i första taget. 


3
BABY DRIVER
Innan mina toppval på listan blev sedda så var detta definitivt favoriten för i år (även om Det kommer ytterst nära). Helt ärligt så vet jag inte varför egentligen. Jag bara fastnade direkt för Baby Driver, egentligen redan innan jag hade sett den. Bara affischen säger mycket om varför det är en film precis i min smak. Baby Driver skänker oss inte mycket värme, men ändå platsar den direkt i mitt hjärta. Musiken, skådespelarna, actionsekvenserna, underhållningen... "Beyond f*cking awesome" skrev Rolling Stones Magazine om filmen, och jag kan inte annat än att hålla med. 
2
THE GREATEST SHOWMAN
Jag skrev en recension på filmen för några dagar sedan, och jag tror det framgick ganska bra varför jag förälskade mig totalt i denna fantastiska musikal. Den var underhållande på alla sätt, och musiken har gått i repris i mina lurar till och från jobbet under hela veckan. Det är ytterst sällan jag ser en film mer än en gång på bio, men jag har redan planer på att se den igen. Vissa filmer blir bara så otroligt bra på bio, och det är en chans man inte vill missa. Hade det inte varit för mitt toppval så hade denna pärla blivit min självklara favorit bland årets biofilmer.


1
THE LAST JEDI
Sist men bäst! The Last Jedi. Det vill säga, den senaste Star Wars filmen, del åtta av huvudberättelsen. Jag är ett Star Wars fan, jag kommer alltid vara ett Star Wars fan. Och den här filmen är jag ett fan av. Det är otroligt hur mycket tillfredsställelse två timmar i en biosalong kan ge, men jag minns hur jag bara satt och smålog genom hela filmen. Kylo Ren växer som karaktär för varje film, och jag älskar kopplingen de skapade mellan honom och Rey. Förlåt, jag ska inte säga mer om du inte sett den men kort sagt; jag är inte besviken. 

Vilka biofilmer från 2017 blev dina favoriter? 

5 kommentarer:

 1. Logan & Greatest Showman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Logan har jag inte sett ännu, men såg slutet eftersom jag jobbade maskin ett flertal gånger när vi visade den på biografen där jag jobbar. Slutet såg väldigt fint ut, och vill verkligen se resten av filmen. Bara hört gott om den i princip!

   Radera
 2. Såg baby driver igår. Tyckte den var såååååååååå bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den! :D Jag blev helkär, är så himla sugen på att se den igen. Men jag är lite snål så får vänta tills priset sänks på blu-ray utgåvan.

   Radera
 3. La La Land är bara en av de bästa filmerna jag någonsin har sett
  och 2020 är detta fortfarande sant

  SvaraRadera