måndag 4 december 2017

Jag heter Anne - en ny version av en klassisk berättelseUnder veckan har jag sett samtliga sju avsnitt av den första säsongen av Netflix nya Anne With an E (Jag heter Anne på svenska). Visst har den funnits tillgänglig ett tag, men det är först nu jag tagit mig tiden till att se den. Och efter dessa sju avsnitt ångrar jag det inte, det kan jag lova.

Anne With an E följer, som titeln nog förklarar ganska bra, en flicka som heter Anne. Under slutet av 1800-talet får vi följa den föräldralösa Anne Shirley efter att hon kommer till Grönkulla (Green Gables) och där adopteras av ett äldre syskonpar, Marilla och Matthew Cuthbert. Jag skulle beskriva serien som både upplyftande och känslosam. 

Anne Shirley spelas av den unga skådespelerskan AmyBeth McNulty som för mig varit helt okänd innan denna roll. Hon spelar Anne med mycket energi, vilket är något som gjorde mig tveksam i början, men ändå lyckades lära mig att älska mer och mer ju fler avsnitt jag såg. Anne är speciell, men på ett bra sätt. Hennes erfarenheter som föräldralös flicka på 1800-talet har dessutom märkt henne på så sätt att hennes tankar om livet och människor gör henne desto mer älskvärd. Men Anne är inte den enda karaktären vi lär oss att älska genom säsongens gång. Matthew är världens finaste gubbe, honom tror jag vi alla föll för genast. Marilla däremot, henne tog det några avsnitt att få förståelse för, men förståelse fick vi och efter sju avsnitt älskar jag henne minst lika mycket som alla andra i serien. Vi lär oss sakta men säkert, att alla människor har erfarenheter som satt sina spår. Man formas efter livet man lever, och alla har vi en yttre sida som vi visar främlingar, och en inre sida vi kanske endast vågar visa oss själva. 

Familj är ett stort tema genom säsongens gång, och det älskar jag. Många tunga ämnen har tagits upp, så som mobbing, utfrysning, sorg och ensamhet. Ändå har det alltid slutat med ett leende på läpparna och varje problem är en läxa, och varje läxa har inte ett lyckligt slut, men alltid rum för förståelse vilket i sig kan bli ett lyckligt slut om man är öppen för det. 

Det är givetvis huvudkaraktärerna vi lär känna bäst, men Anne With an E hade inte varit vad den är utan alla karaktärer och vänskaper runtom. Den hårda och dömande Rachel som vi alla hatade i avsnitt ett och älskade i avsnitt sju. Fina Diana som visat oss att äkta vänskap också är äkta kärlek. Den söta Jerry som så sent som i sista avsnittet, visat oss att alla beslut vi tar påverkar någon annan, även om man ibland inte har något val. Vackra Gilbert som bevisat att vi väljer vem vi älskar, och att en tragedi inte kan jämföras med en annan tragedi. Den ädla själen Josephine som lärt oss alla ett och annat om ett liv fullt av kärlek. 

"Love isn't charity.

Anne With an E är förnyad för en andra säsong som ska komma någon gång under 2018, och det hade jag inte kunnat se mer fram emot! 


6 kommentarer:

 1. Kul att höra att den var så bra! Hade typ glömt bort att den släpptes, haha. Läste böckerna om Anne när jag var liten. Kanske kommer spana in denna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hade i princip också glömt bort den, men så låg jag hemma och hade inget att titta på, då är ju såklart Netflix räddare i nöden och kommer med världens bästa tips :D

   Radera
 2. Gillade starkt denna version av serien och jag satt bara och väntade på att Gilbert skulle dyka upp och jösses denna skådis gör honom så bra. Minns tillbaka på min crush på den karaktären som barn hahaha längtar efter säsong 2!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt aldrig varit särskilt nära Anne på grönkulla, visste inte ens att Gilbert existerade innan han dök upp i denna serien :) Men förstod på tv time appen att han varit populär även i tidigare verk. Jag förstår varför ;) Blir supersugen på att både läsa böckerna och se den gamla mini-serien.

   Radera
 3. Här har ni en till serie jag gärna skulle vilja se på !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se den för det lär du inte ångra! :D

   Radera