tisdag 19 december 2017

Godless (Mini-serie, 2017)Godless har jag varit väldigt nyfiken på sedan innan premiären, och sedan efter premiären har jag varit övertygad om att detta skulle vara en serie precis i min smak. Och det var det! Trots att det tog ett tag för storyn att formas, så fastnade jag genast och för varje avsnitt därefter blev beroendet starkare och starkare. Detta är en spoilerfri recension. 

Godless är en dramaserie som utspelar sig i western-miljö, där ett flertal olika karaktärers historier vävs samman. I fokus har vi kriget mellan huvudantagonisten Frank Griffin (spelad av Jeff Daniels), en av tidens mest hänsynslösa brottslingar, och den unga man han tog under sin vinge men som sedan förrådde honom, Roy Goode (spelad av Jack O'Connell). Mitt i deras fejd hamnar invånarna i den lilla staden La Belle som dessutom fått sig en chock när större delen av stadens män dött i en minolycka. 

Innan jag sett serien fick jag intrycket av att stadens kvinnor skulle stå mer i fokus än vad de gjorde, vilket dessvärre ledde till besvikelse. Dessutom känner man sig lite smått lurad vilket aldrig är roligt när man ser fram emot något. Men med det sagt får jag ändå säga, att det vi istället fick inte alls var dåligt. Tvärtom så tyckte jag hela serien och alla dess karaktärer var väldigt intressant/a. Och visst fick vi kvinnor på skärm, men inget djup i de flesta. Djupet låg i seriens största karaktärer - fienderna Frank Griffin och Roy Goode. Trots att stor vikt låg på det faktum att Frank vill döda Roy, så tycker jag inte det verkade som att den största vikten låg på varför. Åtminstone inte om svaret på den frågan är specifik. Nej, svaret är nämligen större än så. För att förklara vad jag menar med det, kan jag inte säga annat än att Frank som karaktär är otroligt komplex. Hemsk och hänsynslös, men intressantare karaktär får man leta efter. Vem han är och varför berättas inte fullt ut, men ändå får vi veta allt vi behöver veta för att på något sätt förstå honom. 

Relationen mellan Frank och Roy är intressant och jag kunde inte få nog av den. Jag ville hela tiden veta mer, och trots att det fortfarande fanns mycket frågor kvar när serien var slut så kände jag mig nöjd med det jag fick. Ibland räcker det även när det finns mer att få.

Men Roy och Frank är inte de enda karaktärerna jag fattade tycke för. Den kvinnliga karaktär som fick mest rum var den tuffa Alice Fletcher, spelad av ingen mindre än Downton Abbey's egna Michelle Dockery. Även Alice gav oss tillbakablickar som bättre förklarade hennes karaktär likaväl som hennes livssituation. Och som den självständiga kvinna hon var redan från första minut på skärmen, blev hon givetvis en stor favorit hos mig. Trots brist på djup och bakgrundsstory hos de kvinnliga karaktärerna så finns det ändå några som sticker ut lite extra. Mary Agnes - en sån kvinna! En riktig förebild. Miss Callie Dunne var även hon en väl omtyckt karaktär från min sida, såväl som den tyska Martha. Dessvärre stod dessa kvinnor mer för tillfredsställande dialoger än karaktärsdjup. Men men, man tar vad man får. Dessutom kan jag verkligen inte klaga på den stora skjutningen i slutet som bjöd oss på en actionrik sekvens av kvinnor som hjälps åt för att rädda sin stad - och varandra. 

Det kanske märks att jag blev extremt förtjust i denna mini-serie. Känner redan nu att jag blir sugen på att se om allt, vilket är ganska unikt för den här typen av serier. Men det borde också vara ett bra betyg, och en bra lockelse för dig som ännu inte gett Godless en chans. Jag har hört av andra att det tagit dem några avsnitt att fastna, men så var inte fallet för mig. Jag var fast direkt, och är fortfarande nu när det är slut. Varför? För att Godless är ren underhållning i ren westernanda. Gillar du western? Se den. Gillar du inte western? Se den ändå. Det finns mycket mer att älska (även om jag personligen inte förstår varför man inte skulle älska det bara tack vare den fantastiska genren). Synd bara att serien försökte locka tittare med något den inte hade att erbjuda. 

Godless är en av Netflix's originalserier och finns därför tillgänglig att se på streamingtjänsten om du skulle vara intresserad. 

★★★★   4 kommentarer:

 1. Den här serien måste jag se snart, verkar så bra!

  SvaraRadera
 2. Håller med om att kvinnorna inte var i fokus såsom utlovades, men jag älskar Jack O'Connell!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är en stor favorit hos mig också! Ogillar absolut inte vad vi fick istället (älskade att mycket kretsade kring Roy och Frank's karaktärer, de var väldigt intressanta) men tyckte mest att all reklam kring serien var lite vilseledande.

   Radera