måndag 11 december 2017

11 frågor ● Game of ThronesHär kommer den. Slutligen. Tydligen hade jag aldrig gjort en 11 frågor-lista på Game of Thrones, vilket är jättekonstigt eftersom detta är min number two serie av mina absoluta favoriter (inget slår mitt älskade älskade Lost, inte ens det här mästerverket). Men det var nog ändå bra att jag väntade så länge för nu fick jag något superroligt att göra innan läggdags!

Jag kanske dock borde ta och varna för spoilers, åtminstone från fråga sju. Innan dess är det ganska fritt fram att läsa. 

1. Hur skulle du kortfattat beskriva serien?
Jag tror inte någon har lyckats missa Game of Thrones, men även om du hört talas om serien så är det väl egentligen inte fullt oförståeligt om du inte har någon aning om vad den handlar om, trots att folk pratar om den överallt. Så för att förklara i korta drag: Serien följer en del olika familjer som, efter en viss händelse, alla gör anspråk på tronen i den fiktiva kontinenten Westeros. Game of Thrones är helt enkelt en fantasy serie där många olika karaktärers öden vävs samman. Det som är så intressant med serien, är att den trotsar uppfattningen om att det goda alltid vinner över det onda. 

2. Vad är det bästa med serien?
Hur bra den är! Och med det menar jag hur otroligt välgjord den är. Det är svårt att specifiera detta eftersom seriens kvalitet visar sig på otroligt många sätt, men det jag personligen älskar mest är manuset, eller kanske rättare sagt originalberättelsen av George R.R. Martin. Vi är just nu inne i säsong 7 och det är nu man börjar inse hur smart hela storyn faktiskt är. Det trodde man inte i säsong 1 när ingenting verkade rimligt! 

3. Vad är det sämsta med serien?
Att det börjar ganska långsamt. Jag är inte den enda som hade svårt att ta mig igenom första säsongen, vilket såklart kan bli ett problem om man inte känner för att slösa tio timmar på en hel säsong där man bara sitter och gäspar. Men jag lovar, det är så värt det! Serien blir verkligen något av det mest spännande jag någonsin sett på tv, och när man väl kommit in i serien och börjar förstå de olika karaktärernas roller i berättelsen så blir även de tystare scenerna mycket mer intressanta. 

4. Vilken karaktär från serien är din favorit?
Den här frågan är nästintill omöjlig att svara på. Det går så himla upp och ner, fram och tillbaka. Vissa älskar man ibland och sen finns det andra stunder då man inte alls gillar dem. Den enda jag kan komma på att jag verkligen alltid älskat, från början till... ja, hittills, det är Tyrion Lannister. En annan storfavorit är Jon Snow, men jag minns hur otroligt tråkig hans storyline var i säsong 1, jag fattade verkligen ingenting som hade med "the wall" att göra. Även Arya är en favorit som karaktär, men har också tyckt att hennes storyline haft sina tråkigare stunder tyvärr. Så, ja, jag står nog fast vid Tyrion eftersom det är omöjligt för honom att medverka i en tråkig scen utan att magiskt göra den jätte intressant. Och eftersom jag älskar att skriva om karaktärerna så tänker jag även nämna Ser Davos som favoriten bland de mindre karaktärerna. Jag älskar honom verkligen, han är underbar.

5. Finns det något citat från serien som du kan citera utantill? 
Men herregud, finns ju så många. Även om jag älskar hur många kända fraser det finns från Game of Thrones (ex. Winter Is Coming, You Know Nothing Jon Snow, A Lannister Always Pay His Depths) så tänker jag inte vara så förutsägbar, och istället nämna något...mindre förutsägbart. Finns så många att välja mellan, men en av mina största favoriter (som egentligen är en väldigt enkel replik) är det Ser Davos svarar Jon när han Jon är redo att ge upp och säger "I failed." Till det svarar Ser Davos "Good. Go fail again.". Jag vet inte varför, men jag har bara alltid gillat den repliken. Tycker Ser Davos är så klok ibland, han säger alltid rätt saker. 

6. Finns det någon relation i serien som du gillar extra mycket? 
Ja, och inte bara en. Älskar när Tyrion och Dany jobbar tillsammans, de kompletterar verkligen varandra. Sen så älskar jag syskonkärleken mellan Tyrion och Jaime. Trots allt jobbigt de har mellan sig så är det så tydligt att de fortfarande bryr sig om varandra. Det här blir en lång lista, beware. Jag älskar relationen Jon har till alla som verkligen varit lojala till honom till hundra procent. Edd, Tormund, Ser Davos. Sen måste jag också nämna (även om de bara haft en enda scen tillsammans i hela serien) syskonrelationen mellan Jon och Arya. Jag håller för tillfället på att se om de gamla säsongerna med en vän som inte sett Game of Thrones, och när jag såg scenen i början av säsong 1 när Jon säger hejdå till Arya och ger henne svärdet 'Needle' så blev jag nästan tårögd. Istället för att förklara mer tänker jag bara citera GRRM's vackra ord: ""Needle was Robb and Bran and Rickon, her mother and her father, even Sansa. Needle was Winterfell's grey walls, and the laughter of it's people. Needle was the summer snows, Old Nan's stories, the heart tree with it's red leaves and scary face, the warm earthy smells of the glass gardens, the sound of the north wind rattling the shutters of her room. Needle was Jon Snow's smile. He used to mess with my hair and call me 'little sister', she remembered, and suddenly there were tears in her eyes."

7. Finns det någon scen som du aldrig glömmer?
HA! Om det finns. Game of Thrones är mästaren av oförglömliga scener. En av de värsta måste vara i Battle of the Bastards, främst slutet när Jon får sin hämnd på Ramsay. Den scenen var ganska hjärtekrossande eftersom vi aldrig sett honom så brutal förut. Men för Ramsays skull finns det en ännu bättre scen, och det är scenen strax efter, när Sansa får sin hämnd. Jag rös, gud vad tillfredsställande det var (japp, jag hatade Ramsay med hela mitt hjärta). En annan oförglömlig scen är den när Tyrion får sin hämnd på Shae och Tywin. Herregud, mitt hjärta brast för stackars Tyrion. 

8. Har du någon favoritmusik från serien?
Musiken är alltid väldigt bra, väldigt intensiv. Jag minns att jag reagerade väldigt starkt på tillbakablicks-scenen med Lyanna och Ned i säsong 6, och hur de gjorde en otroligt mäktig övergång från barnets ansikte till en närbild på Jons ansikte samtidigt som väldigt kraftull men vacker musik spelades. Sen så är det ju också omöjligt att inte nynna med varje gång introt kommer igång. 

9. Har du någonsin gråtit till serien?
EHM, JA? Herregud, jag är en liten överkänslig snyftgris. Men många scener har faktiskt varit otroligt jobbiga att bevittna, så jag tycker mina tårar varit relativt berättigade. Jag minns egentligen inte detta, men jag kan tänka mig att det föll några tårar när Ned dog. Fast i och för sig så var jag nog mer chockad än sorgsen. Sorgen kom nog senare, när chocken lagt sig. Några scener jag dock vet att jag fann otroligt tragiska var (och förlåt för upprepningar) när Tyrion mördade Shae på grund av hennes förräderi, när Ygritte dog (jag bölade), när Jon dog, när Rickon dog, när Shereen brändes levande, ja i princip varje gång någon dog. Nej, det är inte sant för jag reagerade knappt på The Red Wedding. Men det beror nog på att jag aldrig gillat varken Catelyn eller Robb, plus att jag redan visste att det skulle hända. Dock visste jag också att Jon skulle dö, men det hindrade mig inte från att storböla. Så det spelar nog roll om man bryr sig om karaktärerna eller inte, skulle jag gissa på... 

10. Vad tyckte du om slutet, och om det är en pågående serie, hur vill du att det ska sluta?
Det här är frågan vi alla ställer oss. Hur vill vi att det ska sluta? Jag vet verkligen inte. Jag vill givetvis se någon bra person på tronen, och med tanke på allt som nu bekräftats kring Jons karaktär så misstänker jag att det blir han. Men jag vet inte hur jag känner för det. Grejen är den, att jag tror verkligen att han skulle bli en jättebra kung. Men samtidigt känns det som att han alltid är så olycklig i sådana sammanhang, och jag vill också se Jon få sitt lyckliga slut. Och jag tror bara aldrig att han kan bli lycklig om man inte får lägga allt detta bakom sig när kriget väl är över. Jag tror att Daenarys skulle bli en bra drottning, men samtidigt har hon gjort så mycket hemska saker också, vilket gör att jag ändå inte kan låta bli att tvivla på henne. Dock går det ju inte att neka att hon inte är rädd för att göra vad som krävs när det behövs. Förr brukade jag hoppas på att Jon skulle bli kung, med Tyrion som hand, men det enda jag fortfarande vet säkert, är att jag vill ha Tyrion som hand, oavsett vem som sitter på tronen. Han är fantastisk som rådgivare till Daenarys så det är en perfekt roll för honom. Det bästa hade väl varit om Jon och Daenarys på något sätt kunde regera tillsammans. Utan att gifta sig. Uppdatering: (skrev inlägget innan jag sett hela säsong 7) Jag tror någon av dem kommer dö. Antingen Jon eller Daenerys, medan den andra kommer sitta på tronen. Probably. Aeh...jag vet inte. 

11. Slutligen, varför är denna serie så speciell just för dig?
Det är jag själv som skrivit frågorna och ändå är de så svåra att svara på ibland. Game of Thrones är en favoritserie hos mig av många anledningar. Jag har inte varit med lika länge som vissa andra, utan jag hoppade på tåget ungefär när den fjärde säsongen sändes. De enda säsongerna jag minns att jag följt veckovis, är säsong 5, 6 och 7. Resten körde jag som maraton. Som det mesta jag innerligt älskar idag, var det min bror som fick mig att kämpa igenom de tråkiga stunderna tills jag plötsligt satt helt häpnad och insåg hur förälskad jag faktiskt var i denna serie. Jag minns precis vilken scen det var som fick mig att ändra totalt uppfattning om Game of Thrones - från att tycka att det var något av det tråkigaste jag någonsin sett på, till att anse att det var något av det bästa jag någonsin sett på. Det var i avsnitt nio av säsong ett, i scenen då Lord Eddard Stark förlorade sitt huvud. Jag hade inte insett hur investerad jag faktiskt hade blivit i karaktärernas liv förrän Neds döttrar bevittnade honom bli avrättad efter att ha erkänt till ett brott han inte begått. Usch, jag var så otroligt frustrerad och häpnad och bara totalt förbluffad. Sedan det ögonblicket kunde jag inte slita mig, och jag kollade igenom samtliga (då tillgängliga) säsonger på ohälsosamt kort tid. Serien vann över mig, karaktärerna vann över mig, och idag är Game of Thrones det bästa jag någonsin sett på tv. Jag lovar att, hade det inte varit för den ovillkorliga kärlek jag hyser till Lost, så hade Game of Thrones lätt tagit över första platsen. 

Är du ett fellow Game of Thrones-fan? Vad är i så fall dina favoritkaraktärer från serien? Favoritögonblick? Favoritrelationer? Favoritcitat? Och hur tror du serien kommer sluta? 

Vill du läsa fler inlägg inom kategorin 11 frågor om mina favoriter? Klicka här!


2 kommentarer:

 1. Kul att läsa alla svar! Åh, musiken är verkligen drömmig. Blir nostalgisk bara jag tänker på det. Alltså jag känner mig ganska ensam om att tycka om att även den första säsongen var bra och inte alls tråkig. Minns ganska väl att jag var fast redan från början.

  Ja, det här är ju en serie jag minst sagt har skrivit en del om, så hur serien slutar blir för långt att gå in på här, men det handlar om profetian om Jon Snow. Det ska bli spännande att se om det stämmer det där med att Bran Stark skulle vara nattkungen. Det är ingen teori jag har hängett mig åt eller trott på, men om det stämmer så är det mind-blowing! Han kanske kommer ta över isdraken dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst dina inlägg om teorierna kring hur serien kommer sluta, och tror du kan ha rätt om det mesta! Jag är inte lika insatt som du (och har dessutom en tendens att glömma bort saker direkt efter att jag läst dem) så i mitt huvud kan i princip vad som helst hända. Jag ser fram emot det samtidigt som jag farar inför det. Det är sjukt hur stor del Game of Thrones har varit i alla våra liv i många år nu, så känns jättekonstigt att det kommer ta slut.

   Radera