måndag 20 november 2017

The Tolkien TagFör ett tag sedan hittade jag den här taggen på youtube, som handlar om Tolkiens värld, det vill säga Sagan om Ringen och Hobbit-filmerna/böckerna. Eftersom jag nyligen såg om alla tre Sagan om ringen-filmerna så tänkte jag att det kunde vara roligt att göra den här lilla taggen för att se vad mina svar blir. Jag struntade i att översätta frågorna till svenska, men tänkte att de flesta förstår nog ändå. 

1. How does your Middle Earth story begin?
Det var en gång, för länge länge sedan, en liten pojke som tvingade sin lillasyster att titta på den tråkigaste trilogin världen någonsin skådat. Det är väldigt märkligt, för jag gillade verkligen inte Sagan om Ringen första gången jag såg den. Inte andra gången heller. Jag tyckte handlingen gick alldeles för långsamt framåt, jag hade svårt att koppla vem som var vem och vilken plats som låg var, jag tyckte huvudkaraktären var världens jobbigaste person och jag tyckte trollkarlen som alla älskade var en mobbare. Visserligen var jag också bara runt tio år, så det kanske förklarar ganska mycket. Hur som helst så gillade jag trilogin bättre och bättre ju fler gånger jag såg den, och ju äldre jag blev för varje gång jag såg den. Plötsligt kunde jag inte slita mig, trots att jag visste precis vad som skulle hända. Plötsligt var Sagan om Ringen en helt magisk filmupplevelse. Game of Thrones är alltså inte det enda jag har min bror att tacka för. 

2. What is your favorite Middle Earth book?
Döm mig inte när jag säger att det är fullt tillåtet att kalla sig ett Tolkien fan utan att ha läst en enda av hans böcker. För nej, det har jag faktiskt inte. Filmerna räcker gott för mig, även om jag många gånger önskat att jag hade varit tillräckligt läs-intresserad för att ta mig igenom den här utökade guldgruva i bokversion. En dag, kanske. 

3. What is your favorite movie?
Konungens återkomst, den sista i originaltrilogin. Jag tycker alla tre är otroligt bra men den sista är den när allt kommer samman, och jag tycker avslutet är så himla bra och vackert. Den här filmen har så himla många bra scener också, och flera av mina favoritkaraktärer skiner dessutom som mest i den avslutande delen. 


4. Movies or books?
Jag tror jag svarade ganska förståeligt på denna frågan i fråga 2. För att klargöra: Movies, definately movies. 

5. Who are your favorite characters?
Alltså, den här frågan. Det finns ingen annan film som den här frågan är så svår att svara på som med Sagan om Ringen. Jag älskar nästintill alla, och det har dessutom gått väldigt upp och ner. Jag har i princip olika favoriter för varje gång jag ser filmerna, vilket är jätte konstigt egentligen. Men för varje gång, upptäcker jag nya anledningar till att älska vissa karaktärer som jag inte tänkt så mycket på innan. Min första favorit var Aragorn i alla fall, det minns jag. Sen var det nog Merry, och därefter Eowyn, och sen Faramir. Men den jag alltid älskat villkorslöst, som utan tvekan tar första platsen om jag bara får säga en, är Sam. Herregud vilken människa! Uhm, hobbit menar jag. 

6. What middle earth race would you be?
Jag skulle vilja säga att jag hade varit en alv om jag hade levt i Midgård, men dessvärre är den den tragiska sanningen att jag antagligen hade varit en liten hobbit. Vilket kanske inte hade varit helt fel då jag nog skulle passa ganska perfekt som en invånare av Fylke. Men det går inte att undgå hur coolt det hade varit att vara en alv. 


7. Best actor/character casting match?
Jag hade gärna sagt Ian McKellen eftersom jag verkligen inte kan se någon annan som hade passat bättre i rollen som Gandalf än honom. Men någon som passar ännu bättre i sin roll är Andy Serkis i rollen som Gollum/Smeagol. Han är som skapt för CGI-roller, och det här var början av allt. 

8. What is your favorite place in Middle Earth?
Fylke! Vilken annan plats hade varit bättre att bo på? Så himla vackert och mysigt och bara perfekt. Vilket är ytterligare en anledning till varför jag hade varit en Hobbit om jag levde i Midgård. Men sen är det ju omöjligt att inte nämna det vackra Vattnadal (Rivendell) som upplevs som en så himla magisk plats att vara på. 

9. What is your favorite quote from the books or movies?
Finns så många bra! Älskar scenen när Eowyn dödar Nazgul-ledaren och skriker "I am no man!", men repliken i sig är väl inte så jätte speciell. Så istället tänker jag vara totalt jätte förutsägbar och säga Sams tal i slutet av De två tornen. Jag minns inte allt men det slutar med att Frodo frågar honom vad de kämpar för och Sam svarar "That there's some good in this world, Mr. Frodo. And it's worth fighting for.".


2 kommentarer:

  1. Måste svara på denna tag! Ska bara försöka läsa klart tredje boken :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli kul att få höra dina svar! Denna taggen gjorde mig väldigt sugen på att läsa böckerna, faktiskt.

      Radera