onsdag 15 november 2017

Serietips ● Science FictionVeckans tema är ett samarbete med bloggarna Fröken TV, SeriedrottningenThoughts By EmKarins Universum och Seriereflektioner. Veckans tema är "Sci-fi".

Science fiction är en relativt bred genre när det gäller fiktiva berättelser. Den uppkom från början redan efter upplysningstiden och har sedan dess både skrämt och fascinerat mänskligheten. För min del började det snarare som uttråkning, tills den dag då denna "mjeh"-känsla övergick till fascination. Ja, idag älskar jag sci-fi genren (när det görs bra) och hittar ständigt nya filmer och serier inom genren. Jag har redan skrivit flera inlägg om sci-fi film och tänkte därför idag endast fokusera på serier som tillhör genren.

Vill du ha tips på filmer inom sci-fi genren kan du läsa detta inlägg, eller gå in på min sci-fi kategori. Är du snarare intresserad av serier så är det bara att fortsätta läsa!


THE EXPANSE
Vill du ha en realistisk syn på en framtida värld där jordmänniskorna hittat ett sätt att utöka samhället ända bort till Mars, så är detta tv-serien för dig. The Expanse är avancerad, och det finns många detaljer att lära sig innan man verkligen kommer in i serien. Men när man väl förstår hur allt hänger samman, så är det en riktigt bra berättelse med en verklighet som mycket väl skulle kunna vara möjlig. Jag är ett fan, kanske blir du det också? De första två säsongerna av The Expanse finns att se på Netflix, och vill du läsa min recension på säsong 1 så kan du klicka här


FIREFLY
Denna kortlivade tv-serie har bland annat kallats "en westernserie i rymden", och jag tycker den beskrivningen passar ganska bra in på Firefly. Trots att det bara finns fjorton avsnitt, har denna serie lyckats bli kult av en egen era. Alla hardcore sci-fi fans har sett den, och jag har stött på ytterst få som inte gillat vad de sett. Dock har jag under åren märkt tydligt, att antingen är detta en enorm favorit, eller så förstår man inte över huvud taget varför någon skulle kunna gilla det. Ibland finns det inget mittemellan. Saken är i alla fall klar, att Firefly var en stor hit hos mig, så kanske blir den det hos dig också! Här kan du läsa mer om Firefly, och vill du börja titta så finns även denna pärla på Netflix. 


STAR TREK
Antagligen den ultimata sci-fi serien, den där serien man känner sig väldigt gammeldags om man faktiskt har sett. Åtminstone originalet. Men sen så finns det ju ungefär hundra olika spin-off serier, och märkligt nog är de alla riktigt bra. Men bara om man gillar genren. Ungefär som med Firefly, tror jag att det finns en lite antingen eller aspekt av hur man ser på Star Trek. Antingen älskar man den, eller så förstår man inte alls grejen. Själv är jag mest bekant med Star Trek: The Next Generation. Det finns många att välja mellan och samtliga ska finnas på Netflix om jag förstått rätt. Även den nyaste, Star Trek: Discovery


THE 100
En mer ungdomlig sci-fi serie som jag vet att jag tyckte väldigt mycket om i början, men nu har jag inte sett den på väldigt länge och har inte alls varit sugen på att se klart. Om någon fortfarande följer denna serie så är jag öppen för diskussion, då jag undrar lite om den fortfarande är bra? Jag har endast sett de två första säsongerna, men minns att jag hörde mycket negativt om säsong tre. Hur som helst! Meningen med detta var såklart att ge dig som inte sett serien, ett nytt tips så det tänker jag göra. Kort sagt; gillar du äventyrliga ungdomsserier så kan jag nästan garantera att du kommer älska detta. Sci-fi genren har nog egentligen inte så stor inverkan på serien som det kan verka. Netflix är stort för även denna serie finns att streama där om man har ett konto. 


CONTINUUM
Här kommer ett lite halvflummigt tips, eftersom jag egentligen inte minns så mycket från perioden jag spenderade framför denna tv-serie. Jag vet att jag har sett ungefär två säsonger, men det var ett antal år sedan. Som tonåring fastnade jag genast för denna serie, men har ingen aning om vad jag hade tyckt om den idag. Dock är mitt enda minne av den, ett mycket gott intryck och därför vill jag tipsa om den idag! Ytterligare en serie som finns att se på Netflix. 


STARGATE
Första serien på denna lista, som inte finns att se på Netflix! Wow. Eller serierna, borde man kanske säga. Stargate är ju egentligen precis som Star Trek, en stor tråd av serier. Jag vet inte hur många som finns, men kanske fyra, fem stycken? Kan det stämma? De enda jag vet att jag sett är Stargate Universe och Stargate Atlantis, som jag tittade väldigt mycket på i tidiga tonåren. Sistnämnda var favoriten som jag gärna såg om samma avsnitt av om och om igen. Jag kan inte riktigt förstå det idag, men något var det som drog in mig, så kanske skulle även du finna dessa serier ganska underhållande. 


FARSCAPE
En gammal favorit som jag aldrig hade hört talas om förrän jag läste om den på Linas blogg för ett antal år sedan. Jag lyckades väl hitta någon dålig länk på internet, och där började tittandet. Förvånansvärt underhållande serie, faktiskt! Jag fastnade direkt. Visst finns det störningsmoment, som exempelvis dockteater, men det är något man vänjer sig vid efter ett tag. Det är trots allt sånt man får stå ut med när det gäller äldre produktioner inom en så avancerad genre som sci-fi. Hur som helst - Farscape är ett tips för sci-fi fanatikern, förutsatt att du lyckas hitta någonstans att se den. Här kan du i alla fall hitta en väldigt gammal recension på första säsongen (där bilderna tydligen försvunnit - eller är det bara på min dator?). 


FALLING SKIES
Denna serie tänker jag enbart nämna eftersom jag var totalkär i den när jag var yngre. Falling Skies var en av mina favoritserier under de första tre säsongerna, men sedan när den fjärde hade premiär så började mitt intresse ganska drastiskt försvinna. Och med god anledning, säsong fyra är inte bra. Säsong fem har jag inte ens sett, och det fanns en tid då jag tänkte ta mig igenom det för mitt tonårsjags skull, eftersom jag varit så kär i de första tre säsongerna. Men nu har jag nog börjat ge upp på att dagen någonsin ska komma, när jag är det minsta sugen på att se klart. Men! Oavsett vad jag tycker om seriens fallande kvalitet så tänker jag ändå tipsa om de första tre säsongerna. Gillar du utomjordingar-tar-över-världen-drama så kommer du älska detta. Finns på Netflix. 


ORPHAN BLACK
Detta är science fiction av en annan typ, och har inget alls att göra med utomjordingar, planeten mars eller framtida kolonier. Orphan Black handlar om kloner, och det är där science delen ligger. Riktigt bra serie med en fantastisk skådespelarskara, hmh, jag menar, en fantastisk skådespelare i ungefär alla roller. Här kan du läsa mer om Orphan Black, och ja, den finns att se på Netflix. 

Har du några andra tips så, HIT ME! 

4 kommentarer:

  1. Kände detsamma med The 100 slutade kolla men är inte alls sugen på att börja se den igen.

    SvaraRadera
  2. Continuum började jag också kolla ¨på, men slutade av någon anledning. Men är sugen på att ge den serien en ny chans!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet inte varför jag slutade titta riktigt, men tror mest det handlade om att jag tröttnade för stunden och sedan aldrig tog tag i att fortsätta. Undrar om den har något bra avslut, eller om det är en sån serie som blivit nedlagd mitt i. Om den har ett riktigt avslut så skulle jag nog också kunna tänka mig att ge den serien en till chans!

      Radera