lördag 11 november 2017

Min barndomskärlek AnastasiaJag har länge varit sugen på att få återuppleva en av mina favoritfilmer som liten, nämligen Anastasia (1997). Därför uppgraderade jag nyligen min dvd-utgåva till blu-ray och igår kväll såg jag den, för första gången på några år, men för ungefär tionde gången totalt. 

Filmen är döpt efter vår huvudkaraktär, Anastasia. De första fem minuterna inleder med att berätta vem Anastasia är, och vad som separerade henne från sin kungliga familj när hon bara var åtta år. Under resterande delar av filmen får vi följa hennes resa mot att återfinna sin familj och sin identitet, med den enda ledtråden; ett halsband med texten "Together In Paris". Några av rösterna görs av Meg Ryan, John Cusack och Christopher Lloyd. 

Varför har Anastasia, så länge jag kan minnas, varit en av mina favoritfilmer? Anastasia är en av de finaste berättelser jag sett i en animerad film, och samtidigt är det en av de filmer som skrämde mig mest som liten. Filmens skurk, den onda magikern Rasputin, ger mig obehag även idag, och varenda en av hans försök till att avsluta Anastasias liv är kusligare än det förra. Hade jag sett filmen för första gången idag så hade jag kanske inte tänkt på det så mycket, men det där obehaget satt i när jag var liten, och har man ett minne av att bli skrämd av en viss scen som liten, så sitter det i de flesta fall, även kvar i vuxen ålder. 

Med det sagt är inte filmen alls skrämmande för övrigt, tvärtom så är det en supermysig film med charmiga karaktärer och underbara musikinslag. Once Upon a December berör mig alltid lika mycket, och precis som när jag var liten, sitter jag även idag och sjunger med i Rasputin's catchy In The Dark of the Night

Anastasia är inspirerad av den sanna historien om Romanov släkten, men är långt ifrån en sanningsenlig tolkning av dessa historiska händelser. Istället får vi en vacker berättelse om hemlängtan, tillhörighet, familj och romantik. Anastasia är full av charmiga, vackra, smått skrämmande och roligt underhållande stunder. Att se den igen gav mig en stark vilja att få se denna pärla i en ny live-action variant. Om det görs rätt så kan det inte bli annat än bra, eller hur? 

Anastasia finns även att se på Netflix


6 kommentarer:

 1. ÅH Anastasia!! Världens med haunting och sorgliga animerade film. Att de ens kom på idéen att göra en film kring massmordet under den ryska revolutionen, och den leka vidare med konspirationsteorin om att Anastasia överlevde, och inte blev mördad med. Scenen när hon dansar med sin mördade familj, är så otroligt mäktig! Trots att det då kanske är lite romantisering, då Nicholas II inte var världens trevligaste ledare. Samt lite konstigt att de leker med Rasputin som en skurk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur! Sedan jag lärde mig mer om vad filmen faktiskt baserades på så har jag undrat samma sak. Men är inte egentligen ganska många animerade filmer i grunden löst baserade på tragiska berättelser? Ringaren i Notre Dame, exempelvis. Inte en verklig historia, men originalberättelsen är inte precis en barnbok.

   Radera
 2. Älskar Anastasia och all den grymma musiken och jag sitter här och hoppas på att den lilla fladdermusen skall göras till Funko Pop haha för jag behöver verkligen den i mitt liv! :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jaaaaa, den hade jag köpt direkt! Nej, nu kan jag inte släppa tanken, jag behöver den också i mitt liv.

   Radera
 3. Helt klart en av de bästa animerade filmerna som finns! Den ställer till det för min topp 3 av Disney för den vill gärna vara där och tävla om första eller andra platsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är i topp hos mig också! Men det finns ju så många bra animerade filmer, så det skulle nog nästan vara omöjligt för mig att ens försöka mig på att göra en topplista.

   Radera