måndag 13 november 2017

Freddie, min följeslagare genom barndomen


Jag har de senaste veckorna varit lite smått besatt av Bates Motel, men det kanske ni som följer min blogg (och Instagram) redan förstått. Jag är lite före mina recensioner, och har egentligen redan sett klart samtliga säsonger av serien. Imponerande, eller hur? Till mitt försvar har jag varit väldigt sjuk, legat med feber och sedan grov förkylning med en otroligt jobbig hosta. Det finns ju inget annat man kan göra än att ligga i sängen och plöja igenom en riktigt bra serie. 

Hur som helst! Poängen med detta är att jag fortfarande är lite besatt av serien, även om jag nu inte har något mer att se. Vilket naturligtvis övergår till en besatthet av allt som har med serien att göra, exempelvis skådespelarna. Vera Farmiga är en nyfavorit, och det första jag gjorde när jag sett klart samtliga säsonger av Bates Motel, var att se filmen Up In The Air, som hon var Oscarsnominerad för. En recension på den filmen kommer förhoppningsvis så småningom, jag har påbörjat den men inte skrivit klart. 

Mer än Vera Farmiga, har vi ju såklart Freddie Highmore, och till skillnad från Vera så är Freddie inte en nyfavorit. Visst har jag upptäckt honom på en helt annan nivå än tidigare (för; herrejösses vad den grabben kan skådespela), men jag tror varenda person i min generation kan relatera till att ha många minnen av honom vid sin sida under uppväxten. Kalle. Tänk att denna lilla grabb i framtiden skulle spela Norman Bates. Ganska otroligt, eller hur! Men Kalle och Chokladfabriken (2005) måste väl ändå alla älska? Jag menar, hur kan man inte! Vi har söta Freddie i huvudrollen, vi har Johnny Depp som Willy Wonka, och vi har, wait-for-it, choklad! Vi har choklad. Bara det är tillräckligt med anledning till att älska Kalle och ChokladfabrikenMen vet ni vad? Kalle och Chokladfabriken är inte den första filmen där Freddie Highmore delar ruta med Johnny Depp. Innan han spelade Kalle, spelade han Peter - pojken som inspirerade J.M Berries Peter Pan. Ja, enligt Finding Neverland (2004) i alla fall. Har man sett denna film borde man väl egentligen inte bli så jätteförvånad över Freddies skådespelartalanger idag, för redan då var han fantastisk. Har du någon gång lite Freddie-abstinens som jag, så börja med Finding Neverland för det lär du aldrig ångra. 


Efter att du har sett Finding Neverland, kan du ta en liten tripp till Två Tigerbröder (2004). Denna film minns jag med värme från min barndom. Som om det inte vore fallet med alla filmer jag kommer nämna i detta inlägget... Men det är något speciellt med filmer som handlar om djur. Barn och djur i en gullig liten mix, dessutom. Kan det bli annat än bra? 


Borde jag nämna Spiderwick? Jag vet inte. Det här har är nog filmen jag gillar minst med Freddie, men jag kommer ändå ihåg att jag såg den ett par gånger som liten. Så visst för det tillbaka många minnen. Men till skillnad från resterande filmer jag minns från min barndom där Freddie Highmore spelar huvudrollen, så är The Chronicles of Spiderwick (2008) inte särskilt udda. Istället är det en ganska typisk barnfilm. Men visst är den underhållande, absolut en kul film att se som tioåring. Det som dock gör alla hans andra filmer så bra, är att de inte bara är barnfilmer. Det är filmer som kan njutas av, oavsett ålder, kön eller någon annan aspekt egentligen. Ja, det enda kravet är väl att man har lite fantasi.


Vilket för mig till min sista punkt; August Rush. Åh, älskade älskade August Rush. Som jag älskar August Rush! Denna film är så underbar på så många sätt. I August Rush spelar Freddie Highmore den föräldralösa Evan, som genom sin kärlek för musik försöker hitta sina föräldrar. Detta är en så otroligt vacker film, på så otroligt många sätt. Freddie är som vanligt, exceptionell i sin roll, och manuset, musiken och känslan som präglar hela filmen, gör detta till en film du inte vill missa. 

Nu finns det bara en sak kvar för mig att göra, och det är att kolla in Freddie's nya tv-serie The Good Doctor som jag bara hört gott om. Jag tvivlar på att jag blir besviken! 

4 kommentarer:

 1. va!? visste inte att det var han som spelade Kalle i Kalle och chokladfabriken! Den filmen kommer jag ihåg att jag verkligen gillade första gången jag såg den, skulle nog kunna se på den än idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en sån familjefilm man kan se i alla åldrar, tycker jag! Jag gillar den än idag i alla fall :)

   Radera
 2. OMG, googlade August Rush och såg att Jonathan Rhys Meyers är med! Den ska jag se :D Tack!

  SvaraRadera