söndag 5 november 2017

11 frågor ○ Peaky BlindersVill du läsa fler inlägg inom kategorin 11 frågor om mina favoriter? Klicka här!
Undvik den grön-markerade texten om du inte sett serien! Det innehåller spoilers. 

1. Hur skulle du kortfattat beskriva serien?
Utspelar sig i Birmingham (England) på 20-talet och följer familjen Shelby som för varje dag som går, växer inom den kriminella gangstervärlden. I fokus står Thomas Shelby, ledaren för gänget Peaky Blinders. Serien är ganska mörk och spännande samtidigt som de flesta karaktärerna är riktigt djupa och välskrivna.

2. Vad är det bästa med serien?
Karaktärerna, skulle jag nog säga. Serien i sig är väldigt välgjord på många sätt - miljön, kostymerna, musiken och allt annat som bidrar till känslan i serien. Dessutom är många scener så otroligt vackert filmade. Men storyn vinner ändå eftersom det är den stora anledningen till varför en serie kan lyckas. Och i grunden av storyn har vi karaktärerna, och även om serien är spännande på många sätt så tror jag ändå att det i grund och botten är karaktärerna som styr hur vi ser på serien. Främst då Tommy, som är hjärtat i berättelsen. Att skådespelarna briljerar är ju inte heller någon nackdel precis. 

3. Vad är det sämsta med serien?
Finns inte mycket att säga här. Jag vet inte. Allting har väl någon nackdel, men helt ärligt kommer jag inte på något just nu. Kanske att serien kan bli ganska brutal vid tillfällen. Har man svårt för sånt så är detta kanske inte det ultimata valet för tv-kvällen. 

4. Vilken karaktär är din favorit?
Finns ingen tvekan om saken, det är Tommy. Han är seriens stora guldkorn och jag älskar hur komplex han är. Visserligen är väl nästan alla karaktärer ganska komplexa i denna serien, men det finns ingen vi lärt känna så väl som Tommy. Vi hejar på honom trots att han faller djupare och djupare in i kriminaliteten. Och det säger ganska mycket om karaktären, tror jag. Även om jag älskar Tommy överlägset så ligger Polly väldigt högt upp på topplistan också. 

5. Ett citat från serien som du kan citera utantill? 
"I am twice the man you are." - Aunt Polly. Definitivt mitt favoritcitat från serien. Nämnvärt är väl även den mest använda repliken av alla: "By order of the fucking peaky blinders!

6. Finns det någon relation i serien som du gillar extra mycket? 
Det här är nog den svåraste frågan av alla. Ibland älskar jag relationerna och ibland avskyr jag dem. Man undrar lite var de egentligen har varandra. Ser de varandra som familj? Älskar de varandra? Ja, det tror jag att de gör, men samtidigt kommer ofta affärerna före vilket sätter hinder för de där mer kärleksfulla relationerna. Kan nog inte välja någon favorit, men nämnvärt är två av mina favoriter - Tommy och den äldre brodern Arthur. Deras relation är så komplicerad men man vet ändå att de älskar varandra. Annars kan jag väl i och för sig säga Tommy och hans son som första val, för herregud vad fina de scenerna varit i senaste säsongen (säsong 3). Insåg inte hur mycket jag hade längtat efter att se Tommy som pappa förrän det hände.

7. Finns det någon minnesvärd scen som du aldrig glömmer?
Jodå. Jag tänker genast på scenen i slutet av säsong 2, när Tommy ska avrättas ute på ett fält och han har en liten talsekvens som slutar med meningen "I almost had fucking everything!". Så mäktigt, Cillian briljerade. 

8. Favoritmusik från serien? 
Åh, så mycket bra musik i denna serien alltså. Så perfekt för känslan! Många bra Arctic Monkeys låtar. Annars säger jag nog faktiskt introlåten, får inte nog av den. Red Right Hand heter den. 

9. Har du någonsin gråtit till serien? 
Jag minns faktiskt inte! Jag vet att det har funnits många känslosamma scener men jag tror aldrig jag kommit till en punkt då tårarna börjat rinna. Ändå är jag en ganska känslosam person när det kommer just till tv och film. Har du sett serien så kanske du undrar varför jag inte grät när en viss karaktär dog i säsong 3, men det beror på två anledningar. Den första är att jag visste att det skulle hända och bara väntade på det vilket tog bort effekten. Andra anledningen är att jag anser att karaktären förstördes ganska mycket efter att hon kom tillbaka. Väldigt meningslöst att ta tillbaka henne egentligen, eftersom hon knappt fick något utrymme mer än som fru till Tommy. Jag gillade henne i säsong 1, men inte senare. Därför sörjer jag inte hennes död, mer än som så att jag tycker det är jobbigt att se Tommy lida.

10. Vad tyckte du om slutet, och om det är en pågående serie - hur vill du att det ska sluta? 
Det är en pågående serie ja, och det är en bra fråga. Aldrig ens funderat på hur jag vill att det ska sluta, men helt ärligt så gillar jag ganska storslagna slut. Alltså hade jag inte varit helt emot att det exempelvis slutar med att Tommy dör, men på ett väldigt snyggt och legendariskt sätt. Något som skulle gå ner i historien, i den här fiktiva världen. De enda jag absolut inte vill se dö varken i slutet eller tidigare, är Ada och Tommys son, för de två är helt oskyldiga och förtjänar att få leva lyckliga i resten av sina dagar. Såvida Charles inte växer upp till att bli likadan som Tommy och alla andra i den familjen. Tror också jag vill se Michael överleva, för Pollys skull. Hon gör allt för att skydda honom och jag hoppas att det lönar sig. Alfie Solomons däremot, får gärna också dö på något storslaget sätt. Så länge han inte överskiner Tommy det vill säga. 

11. Slutligen, varför är denna serie så speciell just för dig? 
Tyvärr har jag inget bra svar här, bara det tråkiga vanliga att det är en riktigt bra serie som passar min smak väldigt bra. Jag började titta på Peaky Blinders för ungefär tre år sedan, när första säsongen nyligen kommit ut tror jag det var. Men sen såg jag inte resterande två säsonger förrän två år senare, vilket är lite märkligt eftersom jag minns hur mycket jag älskade serien redan de första två minuterna av piloten. Men jag hamnade i en sån där paus som "råkade" vara lite för länge. Men det viktiga är väl att jag hittade tillbaka till serien, och nu väntar jag spänt på säsong fyra! 

Vill du läsa mer om Peaky Blinders? Klicka här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar