söndag 22 oktober 2017

Veckans tema ● MusikVeckans tema är ett samarbete med bloggarna Fröken TV, SeriedrottningenThoughts By EmKarins Universum och Seriereflektioner

O vad musik kan göra mycket för en filmatiserad berättelse. Låt oss prata lite om mina personliga favoriter. Sådana låtar som hamnat i min vanliga spellista på Spotify för att de är så bra. Såna där låtar man kan sjunga med i trots att de är hundra procent instrumentala. Såna där låtar som man kan se hela filmen (eller serien) framför sig varje gång man hör.

Något som alltid gjort Tarantino filmer lite lite bättre (som om de inte redan var perfekta) är användandet av musik. Inte ofta är soundtracket skrivet för filmen, utan istället väljer filmskaparna ut musik som redan existerar och ändå lyckas få det att passa så bra. En av mina favorit musik-scener från Tarantinos filmer är bl.a. Ennio Morricone's Rabbia e Tarantella i slutscenen av Inglorious Basterds (ursprungligen skriven till filmen Allonsanfán, 1974).På tal om Ennio Morricone. THE MISSION. Den här filmen är tyst och lång och känslosam och tråkig och fantastisk. Och musiken är helt makalös. Morricone har skrivit all musik till The Mission, och varenda en av dessa soundtrack-låtar är helt makalösa. Om du inte orkar se filmen, lyssna åtminstone på soundtracket. Det kommer du inte ångra. Börja då med The Mission, Gabriel's Oboe, Climb och RiverSist måste jag också nämna den helt otroliga tv-serien The Leftovers, och musiken detta mästerverk bjuder på. Alltifrån introlåten i säsong ett, till den intensiva scenen när vår huvudkaraktär i livet efter detta tvingas stå på scen och framföra Homeward Bound med tårarna i ögonen. Jag älskar hur många Simon and Garfunkel låtar som används i serien. Det är så perfekt för stämningen. Ett exempel är i sista säsongen när Feeling Groovy spelas medan Kevin kväver sig själv med en plastpåse. Så udda och så himla bra. 


VILKEN MUSIK ÄR DIN FAVORIT FRÅN FILM/SERIER? 

8 kommentarer:

 1. Les Mis soundtrack, eller allt Disney!! Haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte ihåg så mycket från Les Mis, inkl musiken men jag kanske borde ta och lyssna på det igen. Men allt Disney, ja! Har en hel spellista bara för Disneylåtar som jag sätter igång varje gång jag vill lyssna på något som gör mig glad :D

   Radera
 2. Leftovers!!! Jag gillar s2 intro mer än första säsongen men båda är bra :). Den här scenen (från leftovers) https://youtu.be/mynoYJi35Ac är bland de bäst jag sett där de verkligen satt in rätt låt på bästa möjliga sett, perfekt! Annars tycker jag typ One tree hill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade också säsong 2 introt bättre :) Tycker den fångade känslan så perfekt. Men introt i säsong 1 är också bra och den låten är skriven bara för serien. Den där musikslingan som hörs i alla de tunga scenerna är så himla bra också. "The Departure" tror jag den hette. Max Richter som gjort musiken är ganska fantastisk överlag ;) Men även användandet av vanliga låtar i vissa scener är ju så bra. De hittar verkligen perfekta låtar för perfekta scener. Du gav ett bra exempel där, den scenen var ju helt fantastisk!

   Radera
 3. Sagan om ringen är ett självklart val för mig när det gäller musiken - finns ingen finare musik än i dessa filmer !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag håller absolut med, musiken i Sagan om ringen är helt fantastisk!

   Radera
 4. Svar
  1. Tack! :D Har velat ha något nytt jättelänge men har ingen inspiration alls, så den blev väldigt enkel men det gör mig inget för jag gillar enkelt :)

   Radera