fredag 13 oktober 2017

The Dressmaker (2015)


Efter att min pappa sett den australienska dramakomedin The Dressmaker på Netflix, rekommenderade han den till mig och jämförde den då med filmer som vår svenska Änglagård samt Lasse Hallström's Chocolat. Och även om The Dressmaker har många likheter med dessa filmer så är den verkligen helt egen, och går på vissa sätt inte att likna med något annat. Självklart såg jag den. 

The Dressmaker följer Myrtle "Tilly" Dunnage som återvänder till sin hemstad efter att ha blivit bortskickad som barn. Väl där har hon hämnd i tankarna samtidigt som hon försöker lära känna sin mentalt instabila mamma igen. 

Till att börja med måste jag säga att alla bilder och posters jag sett från filmen, inte alls gör filmen rättvisa. Jag fick intrycket av att detta var en ganska normal, halvtråkig dramafilm. Men så fel man kan ha. 

Kate Winslet spelar Tilly, en glamorös kvinna med ett starkt sinne för stil, som år 1951 återvänder hem till den lilla staden Dungatar, tjugofem år efter att ha blivit bannlyst från staden som tioåring. Jag har haft en kärlek för Kate Winslet sedan jag för första gången såg henne i Titanic. Winslet är en ganska fantastisk skådespelerska som verkar klara av det mesta i skådespelarväg, och rollen som Tilly Dunnage är inget undantag. Här är hon tuff och balanserad samtidigt som hon briljerar när känslorna väl visar sig.

Utöver Winslet är handlingen i sig ganska fenomenal. Jag älskar hämndhistorier, framförallt när de framförs med humor. The Dressmaker är den ultimata dramakomedin. Den är tung med många känslosamma aspekter, samtidigt som den får en att skratta och underhållas till fullo. Karaktärerna är ganska perfekta på sina helt olika sätt. Favoriterna blev genast Tilly herself, den här fantastiska människan som tar sig igenom allt och överlever...med stil. Hennes mamma, Molly "Mad Molly" Dunnage, spelad av Judy Davis som verkligen ger liv i karaktären. Och såklart, den underbara Sergeant Farrat spelad av ingen mindre än Hugo Weaving. Det går verkligen inte att ogilla karaktärerna. Ja, förutom alla andra invånarna i staden, det vill säga (förutom kanske Liam Hemsworth's Teddy som var lite för underbar för att vara sann). 

Tillsammans med perfekt passande musik, unika och riktigt snygga kostymer bidrar miljön och omgivningen i filmen till den härliga känslan av att detta är en väldigt speciell film. Berättelsen går ständigt i oväntade riktningar, vilket gör att man aldrig riktigt tröttnar som tittare. Det är dessutom fullständigt omöjligt att inte bli involverad i Tilly's berättelse och mot slutet kan man inte hoppas mer på att hon kommer få sin efterlängtade hämnd, och sin efterlängtade frihet från sitt förflutna. 

The Dressmaker är en mörk komedi om förutfattade meningar, mobbing, utfrysande, ondska och godhet. Det handlar om lögner, rädsla och rent av obefogat hat. Se den, du kommer älska det. 

★★★★☆
PG


6 kommentarer:

 1. tack för tipset :D var lite rädd för att den skulle vara halvtråkig som du sa, men skönt att du inte tycker det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är den verkligen inte! :D Jag satt underhållen från början till slut.

   Radera
 2. Hörde så gott om den när den var bioaktuell :). Glömde lite bort den sen så tack för påminnelsen, ska absolut se den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att du blev påmind, hoppas du gillar den lika mycket som jag! :)

   Radera
 3. Den här filmen ska jag nog ge en chans - som du beskriver den låter det som en mkt bra film!

  SvaraRadera