torsdag 19 oktober 2017

The Descendants (2011)Här har vi en film jag velat se länge, men en sån där film man aldrig riktigt är sugen på att se. Förrän idag då. The Descendants är en dramakomedi med George Clooney (Gravity, 2014) i huvudrollen och med både manus och regi av Alexander Payne (Sideways, 2004).

När hans fru är med om en båtolycka, måste arbetsnarkomanen Matt King hantera sorgen samtidigt som han tvingas börja ta ansvar för sina två döttrar.

The Descendants är en realistisk syn på sorg, familjeliv, äktenskap och pengar. I huvudrollen ser vi George Clooney som Matt King, en man med ett stort ansvar för hela sin släkts plats i samhället. En kort tid innan han måste ta ett stort affärsbeslut får han veta att hans fru varit med om en båtolycka och hamnat i koma. Men han får även veta något annat, något som gör sorgen ännu mer invecklad. För det är egentligen precis så livet ser ut. Ingenting är enkelt, inte ens döden. Sorgen över att förlora någon man älskar. Allt är mer invecklat än vad det verkar, och det visar karaktärerna i The Descendants väldigt snyggt.

George Clooney nominerades till en Oscar för sin prestation som den förtvivlade Matt King, och även om jag förstår att han inte vann så förstår jag även varför han blev nominerad. Clooney är som skapt för roller som denna, och karaktären i sig är någon man inte har det minsta svårt för att förstå, trots att vi får flera långa tagningar där han inte uttalar ett ord. Genom voice-overs får vi en bättre inblick i var hans tankar befinner sig, och till skillnad från många andra filmtittare så uppskattar jag voice-overs och tycker det kan bidra otroligt mycket till en karaktär. Så länge det görs på rätt sätt, och det görs det i The Descendants.

Filmen handlar om att hantera sorg samtidigt som verkligheten kommer i vägen och säger åt en att känna annat än bara sorg. Människor är långt ifrån perfekta och det förändras inte bara för att man är döende. När Matt får veta något om sin fru som gör honom arg, blir det svårt att veta om man får lov att vara arg när man borde vara ledsen. Hjärtat i filmen ligger dock i Matts relation till sina döttrar, framförallt den äldre dottern spelad av Shailene Woodley. Det är en svår relation då Matt inte riktigt vet hur man hanterar livet som ensamstående förälder. Men när en besatthet kring att ta reda på information om fruns hemlighet, lyckas de båda hitta ett sätt att tillsammans hantera sorgen. 

Jag gillar The Descendants. Trots att det är en dramafilm och inte en spännande thriller, så kunde jag inte riktigt slita mig (vilket bevisades när jag dessvärre var tvungen att pausa filmen för några akuta ärenden). Kan absolut rekommendera filmen till dig som gillar drama som hanterar tragedi på ett underhållande snyggt sätt. Filmen finns tillgänglig på C-More. 

★★★★☆
PG


2 kommentarer:

  1. Jag såg den här för några år sedan! Bättre än förväntat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag känner samma sak! Hade inte förväntat mig att gilla den särskilt mycket.

      Radera