onsdag 20 september 2017

The Glory Days ● Film på 70-taletVeckans tema är ett samarbete med bloggarna Fröken TV, SeriedrottningenThoughts By EmKarins Universum och Seriereflektioner. Denna veckan är temat "70-tal". 

Sjuttiotalet var en spännande period. Ja, så vitt jag hört i alla fall. Tyvärr missade jag den upplevelsen på grund av att jag var upptagen med att inte leva just då, men det som är bra med film är ju att det inte spelar någon roll om man levde när den spelades in - så länge filmerna bevaras kommer de alltid finnas kvar! Och därför har jag under mina nitton år på denna jord sett en hel del filmer från 70-talet, vissa bättre och vissa sämre. Här kommer några av mina största tips!

HAJEN (1975)
En dramathriller om hajar. En klassiker. Första filmen du borde se under ett 70-tals inspirerat filmmaraton. 

GREASE (1978)
Sjuttiotalets musikal! Snarare femtiotalet, men åkej. Grease kommer alltid vara en film nära mitt hjärta, och jag kommer aldrig sluta gå runt och nynna på låtar som You're The One That I Want, Summer Nights och We Go Together. Om du inte redan sett Grease så kan jag kortfattat förklara att filmen är en musikal som följer ett ungdomspar som blir förälskade under sommaren och sedan måste hitta ett sätt att separera sina skillnader när skolan börjar.

ALIEN (1979)
Sjuttiotalet kan mycket väl vara det bästa årtiondet för skräckfilmer, och det baserar jag bara på filmerna Hajen och Alien. Känner man mig så vet man att jag inte är ett särskilt stort fan av skräck, med några få undantag. Alien-filmerna gillar jag starkt och det kan bero på att de var väldigt nytänkande när de först kom ut. Alien är originalet till alla de där klyschiga skräck-scifi filmerna som poppar upp varenda år.A CLOCKWORK ORANGE (1971)
Min största Kubrick-favorit, och det säger ganska mycket med tanke på hur bra övriga filmer är. A Clockwork Orange är en oerhört engagerande film där vår huvudkaraktär är alltför lätt att hata samtidigt som han är en av de mest intressanta personerna inom fiktiv film, någonsin. Framförallt är storyn väldigt intressant - vi får nämligen följa ett experiment där man tror sig kunna förvandla ondska till godhet.

GUDFADERN (1972)
En klassisk film som alla filmälskare bör se minst en gång, men förbered dig på tre långa och sömniga timmar innan du sätter igång del 2. Gudfadern handlar om familjen Corleone, ett patriarkat med djupa rötter i kriminaliteten. Påminnelse till mig själv att se den här filmen igen, för enda gången jag sett hela filmen var under en tid då jag inte riktigt hade lärt mig uppskatta mästerverket i filmer som denna.

THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW (1975)
En nykärlek för mig och ytterligare en musikalfilm på listan. The Rocky Horror Picture Show är en film vissa hatar och andra älskar, men å som jag älskar den. Jag vet inte om det beror på hur skruvad den är, eller hur bra och svängiga låtarna är, men något är det som gör detta till en film jag skulle kunna se miljontals gånger om. Filmen är i sin helhet, något av en parodi på alla skräckfilmer som gjorts sedan 30-talet, med stora inslag av Frankensteins Monster.PAPER MOON (1973)
Det här är en av mina favoritfilmer från sjuttiotalet, och ändå är det en av de mer bortglömda filmerna eftersom den aldrig varit särskilt stor (trots att det är en oscarsvinnare). Men det finns många anledningar till att älska denna rulle, främst eftersom den är så himla speciell på ett väldigt charmigt sätt. Under den stora depressionen får vi följa en bedragare som motvilligt får med en liten flicka på sina färder. I deras bedrägerier för att lura folk på pengar får flickan spela rollen som hans dotter, men kanske spelar de det allra största bedrägeriet mot sig själva.

STJÄRNORNAS KRIG (1977)
Ja, vi kan ju inte prata om sjuttiotalet utan att nämna starten av den största filmserien genom tiderna. Det här var början av allt, början av ett fiktivt universum som växer för varje år. Har du mot förmodan missat den här fantastiska fantasy-serien så är det här en bra film att börja med.

VILKEN ÄR DIN FAVORITRULLE FRÅN SJUTTIOTALET? 

4 kommentarer:

 1. Fortfarande inte sett The Rocky Horror Picture Show och inte heller Paper Moon. Kanske dags att ta tag i dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med Paper Moon är att den inte är super lättillgänglig precis. Tror den finns/funnits på discshop men då väldigt dyr. Iofs är vissa filmer värt priset, men det beror väl på om man vill ha till sin samling eller bara för att se en gång. Vill man bara se filmen en gång så blir det lite tråkigt att behöva betala för mycket. Hur som helst så tycker jag absolut att du borde se båda!

   Radera
 2. Vad spännande med Paper Moon, den låter intressant!

  SvaraRadera