söndag 3 september 2017

Rewatch ● Sagan om konungens återkomstSPOILERS.

Då var även den sista delen i trilogin, färdigsedd och herrejösses vad bra dessa filmer är. Det blir verkligen bara bättre och bättre för varje film, och den sista är så otroligt storslagen och vacker och hemsk och underbar. Det är helt omöjligt för mig att se dessa tre filmer och inte böla ögonen ur mig i slutet. Minst en gång i varje film egentligen. Och ska jag vara helt ärlig (även om jag kanske inte borde) så satt jag och skrek genom hela sista filmen. Trots att jag vet precis vad som kommer hända så blir jag så glad när det händer. När Theoden's armé dyker upp vid Gondors sida, när Pippin räddar Faramir från att brännas levandes, när Sam räddar Frodo från spindeln, när Sam räddar Frodo från orcherna, när Sam visar att det var han som tog ringen och inte orcherna, när Aragorn dyker upp vid Gondor med de dödas armé, när Legolas dräper en hel elefant och Gimli säger "That still only counts as one", när Eowyn dödar den högste nazgul:en, när Aragorn går till attack och säger "For Frodo", när Aragorn kröns till konung, när Arwen dyker upp och de delar en lååång kyss, när Aragorn går fram till de små hobbitarna och säger "you bow to no one" och istället bugar för dem, när Faramir och Eowyn hittar varandra, när Sam slutligen får sitt lyckliga slut, när Frodo säger farväl till sina vänner och seglar iväg i solnedgången. Så otroligt många minnesvärda ögonblick, och det här är bara en liten andel av dem. 

Något jag farade för inför Konungens återkomst, var scenerna med spindeln. Om det finns något i denna värld som jag avskyr så mycket så är det spindlar. Och därför är denna scenen något jag verkligen hatar. Inte för att den är dåligt gjord, men för att den bara är så jobbig att titta på (antagligen på grund av att den faktiskt är bra gjord). Scenen när spindeln smyger över Frodo och sedan sticker honom med gift... argh. Så äckligt, så kusligt, så obehagligt. Känns som om det kryper över hela kroppen varje gång jag ser det. 

"Don't leave me here alone. Don't go where I can't follow."

Något jag har kommit fram till nu efter att ha sett om alla filmerna igen, är att Frodo inte är så jobbig som jag tyckte när jag var yngre. När jag var yngre förstod jag väl inte riktigt varför han betedde sig som han gjorde, men denna gången var det så tydligt att det var ringens grepp om honom som gjorde det. Det är ju egentligen hela temat i filmen - ringens makt är så stark att det nästintill hade varit omöjligt för Frodo (eller någon annan) att göra sig av med den. Så när det väl kom till kritan kunde han inte göra det. Förr var jag alltid så besviken att ringen till slut förgjordes av 'olyckshändelse', men numera förstår jag att även det slutet var oundvikligt om man skulle fortsätta på det intensiva temat att ringens makt är mäktigare än något annat, inklusive en liten hobbits vilja att rädda världen. 

Något som lika gärna hade kunnat upplevas som irriterande, är hur mycket hopp de andra karaktärerna har för att Frodo och Sam skulle lyckas ta sig in till Mordor och förgöra ringen. Det kan upplevas som irriterande, men istället älskar jag det. Det är ytterligare ett tema genom alla tre filmer - för att citera Aragorn: "There's always hope". Jag älskar hur de aldrig ger upp så länge det finns hopp om att Frodo lever. När Aragorn hugger huvudet av Saurons tjänare och säger "I don't believe it", det är omöjligt för mig att inte skrika rakt ut. 

Jag hade glömt hur investerad man faktiskt blir i den här berättelsen. Nu känns det så tomt när det är över. Och emellan filmerna längtade jag bara tills jag kunde komma hem och sätta igång nästa. Och när jag sedan hade satt på nästa så satt jag bara och oroade mig för att varje minut var en minut närmare slutet. Ganska otroligt att man känner så, trots att man redan sett filmerna flera gånger tidigare. Kort sagt; jag står fast vid att Sagan om Ringen-trilogin är en av mina största favoriter av alla filmer jag någonsin sett. 

"I will not say, do not weep, for not all tears are an evil." 


2 kommentarer:

  1. åh, den här filmen alltså - älskar den med, har svårt att välja en favvo bland de tre filmerna. Gråter alltid när jag ser på den här filmen, spelar inte roll hur många gånger jag har sett den - bölar alltid :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, samma här! För mig blir det nästan värre för varje gång :')

      Radera