fredag 15 september 2017

Outlander är tillbakaInget Outlander-fan kan ha missat att serien äntligen är tillbaka med tredje säsongen. Ja, förutom jag då. Visste att den skulle komma tillbaka i september men har haft så fullt upp med mitt eget att jag inte tänkt så mycket på det, och nu ser jag att nästan varenda blogg jag följer publicerat ett recensionsinlägg på första avsnittet av säsongen. Så då blev jag givetvis sugen på att kolla in det nya avsnittet, och nu hoppas jag bara på att jag klarar av att följa serien varje vecka för annars var det väldigt dumt av mig att se första avsnittet innan resten finns tillgängligt. 

Jag tänker inte gå jätte djupt in på detta då det bara är ett enda avsnitt. Men det känns lite speciellt med tanke på hur förra säsongen slutade. Spoilervarning först och främst. Jag måste säga att jag verkligen gillade avsnittet, trots att det inte var jätte händelserikt. Vi fick se både ur Jaimes och Claires synvinkel, båda strax efter deras separation. Eller ja, strax och strax, men inom det närmaste året snarare än 20 år senare. Claire fick vi följa fram till barnets födelse och mitt största problem här är att det är otroligt svårt att hata Frank. Det går inte att undgå att han är en väldigt tråkig person, men det går heller inte att undgå att han faktiskt är väldigt bra gentemot Claire. Han accepterade väldigt lätt att hon varit med en annan man (och ha i åtanke att detta är ett sent 40-tal, en tid då detta var totalt oacceptabelt när det gällde kvinnor) och är mer än villig att uppfostra ett barn som inte är hans. Han tvingar inte med Claire, utan vill att hon ska vara med honom av egen vilja och han försöker dessutom skapa ett bra hem åt henne och vill att hon ska trivas. Det ultimata hade väl varit om han dessutom hade accepterat att hon inte är en "hemmafru", men jag tror egentligen att samhället står i hennes väg mer än honom. Nu när kriget är över är det inte acceptabelt för en gift kvinna (som dessutom är mamma) att arbeta. Tyvärr, för vi känner nog alla Claire tillräckligt bra vid det här laget, för att veta att hon kommer vantrivas med ett liv som detta. Scenen med Franks chef måste varit det mest underhållande i hela avsnittet. Vi såg i hela ansiktet på henne, hur hon bara ville slå till honom. Det ville vi nog alla, skulle jag tro. Usch, jag hade önskat att Frank hade försvarat henne där men å andra sidan ger det oss en anledning till att ogilla honom lite mer, och sakna Jaime ännu mer. 

För att gå vidare till Jaimes del, som var ganska smärtsam att bevittna. Det första jag vill ta upp är, VAR FAN ÄR MURTAUGH. Snälla, säg att han lever. Förlåt Jaime, men vi vet alla att du kommer överleva så det är ingen idé att oroa sig för mer än det faktum att du lider. Murtaugh å andra sidan, han är inte odödlig så hämta hem honom. Jag hoppas verkligen inte han blivit tillfångatagen av the red coats. Fast ännu mer än det hoppas jag att han inte är död. Men men, åter till Jaime. Jag gillar hur de gjort hela scenen när han ligger på slagfältet, döende medan han reflekterar över händelserna som ledde fram till det ögonblicket. Att sedan se hur alla runtomkring honom en efter en blev avrättade var väldigt plågsamt att bevittna. Dels för oss, men säkerligen ännu mer plågsamt för Jaime. Vi lider alla med honom. Hur han kom undan kändes dock lite... jag vet inte. Lätt? Han som skulle avrätta honom bara råkade ha en bror som Jaime låtit leva? 

Jag blev väldigt sugen på att se om sista avsnittet av förra säsongen igen, jag är nämligen väldigt glömsk plus att jag minns att jag tyckte det avsnittet var väldigt bra och intressant med tidsresan framåt. 

En sista fråga bara, om Jack är död, borde inte Frank upphöra att existera? Kan ha glömt/missat något där. 

Vad hände egentligen med att hålla detta kortfattat? Jag borde bara sluta försöka. Ordet "kortfattat" verkar inte finnas i mina skrivande fingrars ordlista. 

2 kommentarer:

  1. Det där med Frank är komplicerat men kan han inte ha fått barn med någon och det är den ättlingen som fortsätter linjen till Frank? Har för mig eller om jag drömt det att någon nämnde det, om det var Claire, att hon trodde att Jack fick barn eller något sådant

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket möjligt! Jag har minns inte riktigt men det låter rimligt :)

      Radera