söndag 10 september 2017

Game of Thrones: Säsong 7 (Del 2 av 2)Här kommer den mer djupgående recensionen på hela sjunde säsongen av Game of Thrones. För att läsa första delen som handlar mer om säsongsavslutningen, klicka här.

Recensionen är full med spoilers, så läs inte vidare om du inte sett samtliga avsnitt av Game of Thrones, Säsong 7.

Efter seriens sjätte säsongsavslutning har Jon och Sansa tagit tillbaka Winterfell från Ramsay Bolton och återvänt hem. Daenerys är även hon påväg hem, det sista vi ser av henne och Tyrion, är seglandet mot Dragonstone, platsen där hon föddes. Cersei Lannister sitter bekvämt på järntronen men börjar oroa sig över hur hon ska besegra drakdrottningen från södern, och samtidigt är Arya på god väg att beta av namn efter namn på hennes lista, med drottningen själv på toppen. Och nu välkomnas vi till en annan säsong av Game of Thrones med en inledande scen som genast påminner oss om hur tillfredsställande serien kan vara. 

Sju avsnitt. Det är allt. Avsnitten kan ha varit något längre än normalt sett, men det är ändå inte tillräckligt för en besatt tittare som jag. Det är ganska otroligt hur jag hinner glömma bort hur besatt jag faktiskt blir när serien inte är i sändning. Under året är Game of Thrones den bästa serien jag sett kvalitetsmässigt, men under tiden serien är i sändning samt några veckor därefter, är Game of Thrones min absoluta favoritserie. Det blir värre för varje år som går också, och det kan nog bero på att allt börjar komma samman. Serieavslutet närmar sig och jag hade inte kunnat vara mer nervös inför det. Det ska bli otroligt spännande att se avslutningen och få veta vem som faktiskt överlever och vem som dör, vem som sitter på järntronen i slutet och vem som besegras. Jag hörde en ganska intressant teori i en podcast med Isaac Hempstead Wright (Bran Stark) som gäst där han föreslog scenariot där allt i Game of Thrones är en stor enda loop. Det var så Nattkungen förberedde sig på att Dany skulle komma till räddning med sina drakar i Beyond The Wall, det var så planen alltid såg ut för att bryta ner muren. Och det är därför det enda möjliga utfallet är att Nattkungen vinner och tar över världen. Det är en intressant möjlighet men jag tvivlar på det. Trots att det är Game of Thrones, så tror jag inte att det kommer sluta olyckligt. Då hade allt som hänt hittills varit förgäves. Sju veckor gick fort förbi och vad har egentligen hänt under säsongen? Väldigt mycket skulle jag nog säga, i jämförelse med tidigare säsonger. Allting har gått väldigt fort vilket har både för- och nackdelar. Jag gillar när det händer grejer, och jag tror många av oss uppskattar att spänningen tagits till ytterligare en nivå i säsong 7. Men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att mycket av det som så länge gjort Game of Thrones till den bästa serien genom tiderna, sakta börjar minska och försvinna. Trots att jag var väldigt glad åt att alla överlevde Beyond The Wall (alla=de vi faktiskt bryr oss om) så kunde jag efter avsnittet inte låta bli att irritera mig lite på det faktum att alla överlevde. Visst, vi såg tre karaktärer dö på vägen dit men är det någon som faktiskt vet vilka de övriga två var mer än den obetydliga karaktären Thoros of Myr? Jag oroade mig hela tiden för att det var någon man faktiskt visste vem det var, men sedan överlevde ju "alla" vilket innebär att Game of Thrones blivit en sådan serie som lägger till obetydliga karaktärer i bakgrunden som kan offras medan de viktiga överlever. Vilket är något Game of Thrones aldrig tidigare varit. Lite av en besvikelse, tyvärr. Jag hade nog fått äta mina ord om The Hound aldrig hade räddat älskade Tormund från de där döingarna, but still. Nu tror jag inte att Tormund är död efter händelserna i sista avsnittet heller, men hellre att han hade dött on-camera i Beyond The Wall än off-camera i The Dragon and the Wolf.

Något annat man undrat väldigt mycket över under säsongen, är hur fort folk faktiskt färdas helt plötsligt. Detta är dock något jag kan ha överseende med eftersom jag tänker att det faktum att storyn på sätt och vis snabbspolas i säsong sju, inte behöver betyda att allting i deras verklighet händer fortare än vad det gjort tidigare. Om vi tar Beyond The Wall som exempel så skulle jag tro att Jon & co var norr om muren ganska länge, och under den tiden är det nog mest otroligt att Gendry skulle hitta tillbaka (hur lätt är det egentligen att hitta på det där stället, det ser ju likadant ut överallt, bara snö snö och ännu mera snö) på så kort tid. Men när det gäller korpen - den flyger och går inte så givetvis går det fortare för den än för en människa att ta sig från ett ställe till ett annat. Och för Daenerys är det inte heller särskilt konstigt för hon red ju faktiskt på en drake. Det är väl nästan som att flyga flygplan, går enormt mycket fortare än att gå eller rida häst en hel sträcka. Sammanfattningsvis: jag har överseende för att saker händer mycket fortare. För att prata lite mer om vad som faktiskt hänt under säsongen. Jag är en av dem som uppskattar hur fort allting gått, jag tycker denna säsongen har varit riktigt spännande! Vilket jag inte riktigt kan säga om exempelvis säsong fem som gick otroligt segt, med undantaget av de sista två avsnitten. Mycket har hänt i den sjunde säsongen, dels det stora mötet mellan Daenerys Targaryen och Jon Snow. Det är inte ofta två karaktärer man fått lära känna så väl på helt olika håll, faktiskt möts för att arbeta tillsammans. Åtminstone inte i Game of Thrones. Detta var riktigt roligt att se, och hela deras möte var intensivt och underhållande på samma gång. Hur Missandei rabblade upp alla Danys titlar medan Davos svarade "This is Jon Snow... he's king in the north." kunde jag inte låta bli att skratta åt. Jag älskade också att Jon och Tyrion återförenades, jag tyckte alltid att det var väldigt synd att deras vänskap blev så kort i säsong 1. 

På tal om reunions så har vi alla Starkbarnen hemma igen, ja de kvarlevande åtminstone. Förutom Jon då, men som det visar sig är han ju inte riktigt så mycket Stark som man först trodde. Eller så är han mer, med tanke på att han är legitim... Hur som helst så fick vi först se Bran komma hem, vilket inte var någon jätte stor frid och fröjd precis. Det var plågsamt att se hur glad Sansa blev medan Bran bara satt där. Och sedan kommenterade hur vacker hon var när hon blev våldtagen. Det första man vill höra från sin bror efter att inte ha sett honom på sex år. Jag gillade Aryas hemkomst bättre, även om hon förändrats mycket så är hon fortfarande Arya Stark (tack till hennes motvilja att bli no one). Kramen hon och Sansa delade kändes lite mer genuin. Men deras relation förblev såklart krystad, sex år ifrån varandra gör inte att man helt plötsligt blir bästa vänner. Flera av deras scener gjorde mig mer stressad än något annat under hela säsongen, för vad är värre än när två karaktärer man älskar, som borde älska varandra, sakta är på väg att förråda varandra? Vilket såklart för mig till den bästa scenen under hela säsongen - Littlefingers avrättning. Åh herrejösses, jag rös när Sansa vände sig mot honom och sa "Lord Baelish". Jag hade en aning om att Arya och Sansa lurade honom på något sätt, det kändes alldeles för enkelt att han skulle kunna manipulera Sansa så mycket efter att vi redan fått bevisat att hon lärt sig av sina misstag och är mycket smartare idag än hon var i säsong ett. Men jag var ändå inte riktigt beredd på att hon skulle säga hans namn istället, så det var en otroligt härlig känsla. Jag var tvungen att spola tillbaka och se hans reaktion ungefär femhundra gånger. Lite synd bara att Sansa inte följde sin pappas motto; "he who passes the sentence should swing the sword". Jag tycker definitivt att de hade kunnat förklara saker och ting lite bättre i denna säsongen. Bran, exempelvis. Det finns olika tolkningar av hans kraft som den treögde korpen, men det är väldigt oklart från det vi kan se i serien. Han säger att han ser allting, men ändå finns det saker han inte vet. Jag förstår det som att han har sin egna lilla google inbyggt i hjärnan. Alltså att han inte vet allting än, men så fort han vet vad han ska "söka på" så kan han kolla upp det direkt. Men som sagt, hade gärna fått en bättre förklaring till detta i serien. 

Hur var det egentligen med Arya och Sansa? Scenen de delade när Arya praktiskt taget hotade Sansa på livet, var allt bara en del av lurendrejeriet mot Littlefinger? Eller finns den känsliga atmosfären fortfarande kvar även om Littlefinger är borta? 

Det finns andra teorier som säger att den treögde korpen är Nattkungen. Detta förstår jag inte fullt ut och har inte läst jättemycket om det, men teorin handlar i grund och botten om att "Bran" och Nattkungen är samma person och att det i så fall skulle förklara att nattkungen alltid är ett steg före. Bran skulle då ha meddelat Jon om situationen av anledningen att han visste vad Jon skulle göra. Han visste att det skulle leda till att Daenarys tog dit sina drakar. Han visste att det var enda sättet att ta sig förbi muren. Väldigt märklig teori, hade den haft lite mer underlag så kanske jag hade trott på det. Det kanske den har, men jag har som sagt inte läst jättemycket om det. Något annat intressant när det kommer till Bran, är teorin om att han kommer bli den som besegrar Viserion. I böckerna får vi anledning till att tro att alla Stark-barnen är så kallade "Wargs", men den enda karaktär vi sett i serien som faktiskt kan resa rakt in i huvudet på en annan varelse och kontrollera dess handlingar, är just Bran. Och om han lyckas göra det med Viserion, och får Viserion att byta sida (igen) så skulle det nog underlätta ganska mycket för den sida av kriget vi alla hejar på. Något väldigt stort under säsongen är ju givetvis hemligheten kring Jon Snow's ursprung. Det är nu 100% bekräftat att Jon Snow är Lyanna Stark och Rhaegar Targaryens legitima son, vilket innebär att han är tronföljare till järntronen, före Daenerys eftersom hon bara är syskon till Aerys medan Jon är barn till hans förstfödda son. Ska bli intressant vad som händer här. Hur kommer Jon reagera? Det här kommer förändra hela hans syn på sig själv. Kommer han ens vara intresserad av tronen? Allt vi fått veta hittills tyder på motsatsen, men kanske ändrar han sig när han får veta vem han är. Hur kommer Daenerys reagera? Kommer hon se honom som en fiende, kommer hon låta honom gå före som tronföljare eller kommer de komma på ett sätt att regera tillsammans? Kommer deras romans fortsätta eller slutar de när de inser att de är släkt? 

En sista fundering kring Cersei Lannister's möjliga val att anlita The Golden Company. Kan vi hoppas på att Daario Naharis råkar leda dem och på grund av hans lilla förälskelse i drakdrottningen lurar Cersei till att tro att han jobbar för henne, när han i själva verket fortfarande är allierad med Daenerys? 

Jag får nog avsluta mitt spekulerande här. I helhet har jag älskat sjunde säsongen. På vissa sätt har det varit den bästa säsongen hittills men på helt andra sätt har det varit den sämsta säsongen hittills. Trots att jag inte läst alla böckerna ännu så märks det att serien går en helt egen väg vilket har sina nackdelar. Mitt största problem med sjunde säsongen är nog att den varit otroligt förutsägbar, och det är någonting jag aldrig trodde att Game of Thrones skulle bli. Men med det sagt tänker jag ändå erkänna att jag älskar hur varje avsnitt haft innehåll som vanligtvis i serien hade kunnat sträcka sig över en hel säsong. 

Jag såg om Jurassic Park igår och det är helt otroligt hur datoranimationen förändrats. Titta bara på den här bilden, helt makalöst.

2 kommentarer:

 1. Vad intressant - jag tänkte inte på att Sansa inte hedrade sin faders ord om att den som utdömer straffet ska svinga svärdet.

  Jag tror inte att avslöjandet av Jons ursprung kommer att få honom att vilja ha tronen. Jag tror snarare att avslöjandet spelar roll för att det innebär att han kan vara den utlovade prinsen som Melisandre har tjatat om i alla säsonger (hon trodde ju Stannis var den utlovade prinsen). Jon Snow är av kunglig börd och kan därmed uppfylla epitet "prins". Prinsen ska ju uppfylla profetian som innehåller Melisandres kända ord "for the Night is dark and full of terrors". The Night syftar på vintern, som nu har kommit till Westeros. Det är den utlovade prinsen som ska bekämpa The Others, enligt profetian.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog stämma bra! Det skulle också vara en bra avslutning på serien, om Jons "förutbestämda öde" resulterar i att han besegrar the night king (är det white walkers du menar när du skriver "the others"? har hört benämningen förut men inte fattat riktigt), medan Daenerys öde blir att regera och göra Westeros till en bättre plats för folket.

   Radera