torsdag 7 september 2017

Dunkirk (2017)Dunkirk är en av årets mest efterlängtade filmer, och med god anledning. Det är en storslagen krigsfilm baserad på en sann historia, regisserad av ingen mindre än Christopher Nolan.

Filmen utspelar sig under Operation Dunamo i Dunkirk och följer de allierade soldater som blev omringade av tyskarna under andra världskriget. På annat håll försöker både militären och civila människor hjälpa soldaterna att ta sig därifrån med livet i behåll. I rollerna ser vi bl.a. Fionn Whitehead, Mark Rylance, Tom Hardy, Jack Lowden, Harry Stiles, Cillian Murphy och Kenneth Branagh.

Jag hade höga förväntningar på Dunkirk, av självklara anledningar. Det är en av årets mest efterlängtade filmer - över hela världen, och inte bara för mig personligen. Jag måste erkänna att den är ganska annorlunda från vad jag förväntat mig. Annorlunda på ett bra sätt. Dunkirk är en relativt tyst film, och ändå är ljudet en av dess starkaste sidor. När jag säger tyst, menar jag att dialogsmässigt. Musik finns där, och massvis med realistiska ljud från karaktärernas verklighet. Detta skapar en otroligt mäktig känsla, och trots att vi inte får lära känna någon av karaktärerna det minsta, så finner jag mig som tittare att jag verkligen oroar mig för deras välbefinnande. Detta är unikt i en film där karaktärernas personligheter inte står i fokus. 

Regin och skådespelarinsatserna är makalösa, och det beror på att mycket fokus lagts på rädslan. På det psykiska. Det är omöjligt att inte känna obehag som tittare, samtidigt som man fascineras av hur realistiskt allting känns. 

Dunkirk är en unik krigsfilm, trots det faktum att den berättar om en händelse som återspeglats otroligt många gånger förut. Som tittare blir vi genast indragna i en situation av total kaos, en ren mardröm. Det handlar inte längre om krig för dessa män, utan om överlevnad. Varje enskild individs kamp för överlevnad tär på mig som tittare och de enda tårarna som faller av glädje, är att få se mänsklighetens vackrare sida när civila människor ger sig ut för att hjälpa de omringade soldaterna. 

Soundtracket till Dunkirk är fenomenalt, och skapar tillsammans med filmens resterande bästa delar, en känsla som inte ens går att beskriva. Det här kan vara Nolan's bästa film hittills, vilket säger mycket med tanke på hur fantastiska hans övriga filmer är. På många sätt är Dunkirk en stumfilm med ett enastående storartat soundtrack. Det faktum att ingen  specifik karaktär är huvudkaraktären, bidrar till att fånga miljön på så sätt att det känns som att man själv är huvudpersonen. Det känns som att jag som tittare är där. Det känns som om det är jag som måste fly. Mäktigare än så blir det inte. 

Det krävs att man är intresserad av historia och krigsfilmer överlag för att ta sig igenom Dunkirk. Men med det sagt tänker jag hävda att Christopher Nolan's senaste film lyckas överskugga tidernas allra bästa krigsfilmer.  
BETYG: 9/10


6 kommentarer:

 1. Åååååh, vad roligt att du gillade Dunkirk :D Jag ÄLSKADE den! Såg den i ett väldigt häftigt 70 mm-format, vilket gjorde upplevelsen maximal! Om du har möjlighet att ta dig till Malmö, Göteborg eller Stockholm i höst så kan jag tipsa om att Mordet på Orientexpressen (24 nov) kommer att visas i likadant format (om du inte redan visste det). Det är alltså stora filmrullar som rullar och sköts av en biografmaskinist. Det är väldigt nyligen man har tagit in sådana projektorer igen; först ut var the Hateful Eight som bara visades på det viset i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag absolut göra! Ändå tänkt se den på bio. Göteborg blir inte så svårt, bor bara en timme därifrån :D Planen är att på måndag efter jobbet gå på 2001 - a space odyssey (klassiker i repris) som just nu visas på sf i 70 mm.

   Radera
  2. Wow, vad coolt :D Mitt nästa biobesök blir nog filmen IT i vanligt format, hehe! Är redan livrädd.

   Radera
  3. Ja, den vill jag också se! Inte läst boken men gillar mini-serien IT så ska absolut se den nya filmen även om jag inte är ett stort fan av skräckgenren överlag. Men jag jobbar faktiskt på premiären (jobbar på biograf) och eftersom vi är en så liten biograf så finns det ofta möjlighet att titta på filmen då mitt främsta jobb är att sätta igång den och sen hålla koll så allt fungerar :D

   Radera
 2. Iiih, måste se. Bara hört gott om den än så länge så höga förväntningar här :)

  SvaraRadera