fredag 11 augusti 2017

In the Heart of the Sea (2015)Storäventyret från 2015 av Ron Howard, den episka händelsen som inspirerade den välkända romanen Moby Dick

In the Heart of the Sea inleder med den äldre mannen Tom Nickerson som börjar berätta en historia för en aspirerande författare, en historia han länge hållit inom sig. När Tom var en föräldralös fjortonåring i början av 1820-talet, gick han med i en besättning valfångare på skeppet Essex. Men havsresan förvandlas till en mardröm när skeppet attackeras av en gigantisk vit val. I rollistan ser vi skådespelare så som Chris Hemsworth, Tom Holland, Cillian Murphy, Benjamin Walker, Brendan Gleeson och Ben Whishaw. 

När min storebror var liten hade han något av en besatthet till valar. Han visste allt om dem, och givetvis fick jag därför veta allt om den legendariske vita kaskeloten Moby Dick. Hemma hade vi DVD:n till en av filmatiseringarna om Moby Dick, nämligen den från 1998 som nu när jag läser på IMDB, visar sig vara en mini-serie i två delar snarare än en film som jag alltid trott. Det var lite av en mardröm-saga, jag kommer ihåg hur obehaglig berättelsen var. Tragisk framförallt. Man visste inte riktigt om man skulle tycka mer synd om valen eller mer synd om alla besättningsmedlemmarna som en efter en kastades mot sin död. 

Trots att berättelsen var obehaglig så har jag alltid gillat den, och sedan dess har jag bara väntat på att en modern filmatisering skulle komma av originalberättelsen. Tyvärr är det inte vad In the Heart of the Sea är. Detta är inte en nyversion av Herman Melville's Moby Dick, istället är det en film om den verkliga händelsen som inspirerade Herman Mellville's Moby Dick. Det är väl lite det som är problemet - verkligheten är aldrig riktigt lika intressant som det fiktiva. Det som alltid fascinerade mig så mycket med originalberättelsen, var karaktärerna. Mer specifikt, kapten Ahab och hans besatthet över att återfinna den vita valen som gav honom ett minne för livet ett antal år tidigare. Det är en så djup och intressant berättelse, jag väntar fortfarande på att få just det - i all Hollywoods storslagenhet. Men, för att återgå till just In the Heart of the Sea som denna recension egentligen handlar om. 

Trots att filmen inte handlar om kapten Ahab och hans besättning, så finner jag ändå många likheter med Moby Dick. Och med god anledning - det är ju trots allt tack vare just denna händelse som Melville's berättelse någonsin kom till. Sen vet jag inte hur verklighetstrogen filmen faktiskt är, men genom att skumma igenom wikipedia så ser jag att det mesta verkar vara troget den verkliga händelsen bortsett från vissa detaljer så som besättningsmännens relationer till varandra. 

Filmen följer ramen för en överlevnadsfilm som denna ganska perfekt, vilket på sätt och vis blir ganska tråkigt. Den sticker inte ut ur mängden om man jämför med liknande filmer, men som ett fan av genren så får jag ändå säga att jag lyckades underhållas från början till slut. Vi bjuds på äventyr, vi bjuds på action, vi bjuds på ögongodis både när det gäller miljö och karaktärer, och vi bjuds på en i helhet intressant berättelse. Jag kan tänka mig att den blir mer spännande om man inte redan sett/läst berättelsen om Moby Dick. 

Något jag vill klaga på lite är skådespelet. Eller kanske rättare sagt, regin. Jag kände aldrig riktigt att jag förstod karaktärernas rädsla, tvärtom så var det nästan som om den inte fanns där. Det blev definitivt bättre mot slutet, men det är ändå lite konstigt när ett tjugotal personer knappt ser skrämda ut när en stor vit val sänker hela deras skepp och de drivs ut på öppet hav i en liten jolle. Jag hade också gärna velat lära känna karaktärerna bättre. Det kändes aldrig som att vi fick någon större djupdykning i någon av karaktärerna, inte ens huvudkaraktären - den fjortonårige Tom Nickerson. Mer i den äldre versionen av honom än den yngre om någon. Exempelvis fanns där en relation mellan två av karaktärerna sedan tidigare, och jag hade gärna sett att den hade utvecklats lite så att vi fick större förståelse för deras vänskap. 

Som helhet är In The Heart of the Sea en bra äventyrsfilm för den som gillar överlevnadstemat. Det jag saknar är det där lilla extra, exempelvis någon specifik händelse som bara greppar tag i en. Det fick vi tyvärr inte i In The Heart of the Sea, och såhär en timme senare kommer jag knappt ihåg detaljerna kring vad som faktiskt hände i filmen. Men för övrigt gillar jag den och kan absolut rekommendera den till dig som gillar överlevnadsäventyr. Tar du bort den romantiska storyn i Titanic så skulle dessa två kunna jämföras...bortsett från att Titanic är en av världens bästa filmer medan In the Heart of the Sea bara är en ganska normalt bra film. 
BETYG: 7/10


4 kommentarer:

 1. Tyckte faktiskt väldigt mycket om den här. Även om jag fattat att den varit kritiserad. Vet inte varför jag tyckte om den heller. Faktiskt. Snygg i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar den också, definitivt en film jag kan tänka mig se igen. Men tycker ändå att den saknar något som gör den lite mer "egen". Manuset hade kunnat förbättras, men ja, snygg är den verkligen! Så om man vill ha ett äventyr på öppet hav bara tack vare cgi och miljön så är det ju definitivt värt att se den. Det räcker gott för mig en kväll efter jobbet.

   Radera
 2. Åh, Cillian Murphy och Chris Hemsworth i samma shot :) Alltså, jag hade för mig att In the Heart of the Sea hade fått jättebra recensioner, men 6.9 på imdb är ju inte jättemycket. Jag hade ingen aning om att den är baserad på en verklig händelse! Jag bara måste se den, även om ditt intryck var något ljummet :) Har aldrig läst eller sett Moby Dick... oops.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade filmen ganska mycket faktiskt, det handlar mer om att den har ganska många kvalitativa nackdelar. Jag gillade den mest eftersom jag verkligen gillar just den äventyrsgenren, så tänker att man kanske blir ganska uttråkad om man inte gillar sånt eftersom In The Heart of the Sea inte riktigt sticker ut ur mängden. Tycker du ska se den, det är verkligen en riktigt snygg äventyrsfilm, men kände inte att jag fastnade för karaktärerna så mycket som jag hade velat. Vilket är ganska viktigt när det handlar om en film där man ska oroa sig för karaktärernas överlevnad. Nu kändes det som att jag bara gillade karaktärerna för skådespelarnas skull... som inte heller var så bra som de hade kunnat vara. Cillian Murphy till exempel, är ju helt fenomenal i Peaky Blinders, så tror det handlar mer om regin där. Ändå är Ron Howard en av de bättre regissörerna där ute.

   Radera