lördag 5 augusti 2017

Apornas Planet: Striden (2017)Jag vet att jag sa att jag skulle publicera den här recensionen för nästan två veckor sedan men...det gjorde jag inte. Här kommer en superintressant recension på en superintressant film om superintressanta apor. 

Efter en oförglömlig förlust från apornas sida, är deras ledare Ceasar fullt bestämt på att hämnas. Medan resten av flocken ger sig av mot tryggheten är Ceasar påväg åt andra hållet. Men Maurice och Rocket lämnar inte hans sida, och snart befinner de sig på änden av ett krig mellan människan och apan. 

Striden är den avslutande delen av trilogin om Ceasars resa från försöks-schimpans till ledare av en flock högintelligenta apor i en värld där människorna långsamt förgör sig själva. Mycket har hänt sedan början av första filmen. Ceasar är vuxen och erfaren, och ju längre tiden går desto fler anledningar får han till att hata människan.

Det här är en väldigt intressant filmserie eftersom rollerna verkligen är ombytta i jämförelse med de flesta andra filmer inom genren. Här är det människan som är boven. I både Apornas Planet: R(Evolution) och Apornas Planet: Uppgörelsen fanns det någon länk till människans godhet, men i den sista får vi intrycket av att människorasen är nästintill rutten rakt igenom. Den enda vuxna människokaraktären som har en större roll i filmen, är en galen militärkapten som inte bara är kallblodig när det kommer till hans fiende, utan även när det kommer till hans eget folk. Han har ett mål - att se till att människorasen överlever. Och det målet är det enda som spelar någon roll. 

Det är verkligen intressant, det här temat med att människan förgör sig själv. I Striden har det dessutom tagits till ytterligare en nivå, nu är det nämligen inte bara det dödliga viruset de behöver oroa sig för. Har man överlevt så är man immun, det var vad vi fick lära oss i Uppgörelsen. Men nu får vi veta att det inte är helt sant. Istället har viruset utvecklats och förändrats. Medan drogen ALZ-112 gör aporna intelligentare, så har den motsatt effekt på människorna. Ingenting skrämmer översten  spelad av Woody Harrelson, mer än det faktum att människan sakta går tillbaka i utvecklingen och snart kommer leva som vilda djur i naturen.

Striden för berättelsen till ytterligare en nivå, samtidigt som berättelsen avslutas på ett väldigt bra sätt. Vi får aldrig veta helt vad som faktiskt kommer hända med människorasen. Kommer överstens stora rädsla bli till verklighet, eller kommer de lyckas hitta ett sätt att överleva och kanske till och med bygga upp samhället igen? Jag vet inte, men detta har egentligen aldrig varit den stora frågan. Ceasar är och har alltid varit vår huvudkaraktär, och hans berättelse avslutas här - på ett väldigt bra sätt om du frågar mig. 

Apornas Planet: Striden är en bra avslutande del på trilogin, och jag tycker den överträffade Uppgörelsen och hamnar på ungefär samma nivå som R(Evolution), kanske till och med ännu högre upp även om de på många sätt är väldigt olika. Mer än att det var en bra avslutning på Ceasars berättelse så bjuder filmen även på en hel del underhållning, och i och med att vi introducerades till den nya karaktären 'Bad Ape' så kom jag på mig själv med att skratta flera gånger under filmen, vilket skapade en bra balans med de tyngre delarna av filmen. Jag är nöjd med avslutet på en för övrigt väldigt bra trilogi, och kan varmt rekommendera alla tre filmerna. Se trailern till Apornas Planet: Striden här.
BETYG: 8/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar