tisdag 27 juni 2017

Topp fem låtar från Hair (1979)
Denna veckan kör jag en liten musikalvecka. Klicka här för att följa mitt schema. 

Jag har redan skrivit en recension på denna film första gången jag såg den, så eftersom detta var en re-watch så tänkte jag göra ett lite annorlunda inlägg istället för en vanlig recension.

För att sammanfatta filmen och varför jag älskar den:

Det är andra gången jag ser filmmusikalen Hair och redan första gången jag såg den gillade jag den starkt tack vare både musik och story. Hair handlar om Claude från Oklahoma som åker till New York innan han ska gå med i armén och skickas till Vietnam efter att ha blivit inkallad. På vägen träffar han ett gäng hippies som lär honom ett och annat om livet, kärleken och egen vilja. Det som gör filmen speciell är inte bara musiken, utan även storyn och tidsperioden den utspelar sig under. Vietnamkriget har en stor roll samtidigt som det kända talesättet "make love, not war" präglar hela filmen. Vi får också se hur Claude, genom Berger och vännerna, lär sig mer om synen olika människor har på andra människor beroende på bakgrund eller klädstil. Klasskillnader har alltid funnits och kommer nog alltid att finnas. 

Nu tänker jag göra en topp fem lista på mina favoritnummer från filmen, givetvis med motiveringar varför. Jag börjar som vanligt på 5 och går uppåt - alltså är 1 min absoluta favorit. 


5
GOOD MORNING STARSHINE
Den här låten är bara så mysig tycker jag. Alla "dooby ooby walla" och "le le lo lo" som egentligen inte betyder någonting, gör låten så härlig på något sätt. Jag gillar melodin. Texten i sig handlar inte om mycket mer än det som titeln lyder, Good Morning Starshine


4
MANCHESTER
Den här var väl nästan tvungen att komma med på listan. Jag gillar låten, men framförallt så älskar jag hur de återvänder till denna låt i sista scenen. I början är det Claude som sjunger "I believe that God believes in Claude, that's me" och [spoiler] i slutet är det Berger som sjunger exakt samma text, vilket blir så snyggt eftersom de tror att Berger är Claude när han skickas iväg till Vietnam. 


3
I GOT LIFE
Den här låten... Jag har alltid älskat denna scen från filmen. När Berger bara stiger upp på bordet och börjar sjunga och dansa. Jag älskar sånt här, som gör att man blir så glad och vill bara ställa sig upp och sjunga med. Dessutom är texten så himla on point när det gäller hela filmens budskap. Alla är vi människor. 


2
THE FLESH FAILURES (LET THE SUNSHINE IN)
Här återkommer vi till Manchester, och det är här Berger sjunger samma text som Claude. Den här scenen är så kraftfull, och den beskriver så bra varför jag älskar slutet av Hair. När den gigantiska folkmassan bildas och sjunger "Let the sunshine, let the sun shine in" om och om igen blir bara så otroligt kraftfullt. När vi ser huvudkaraktärerna stå vid militärkyrkogården. Jag kommer ihåg första gången jag såg filmen, då blev jag jätte chockad av slutet eftersom allting gick så himla fort. På en enda låt hann den briljanta planen att låta Claude träffa sina vänner, förvandlas till det olyckliga händelseförloppet att en helt annan person råkar åka iväg i hans ställe och aldrig kommer tillbaka. 


1
HAIR
Behöver jag ens förklara? "Hair" är min nummer ett låt från musikalen Hair, och det beror på hur otroligt bra den är. Det är en så rolig låt som egentligen inte har alls samma budskap som många andra låtar från musikalen, men ändå är den så bra. Hur scenen börjar är också underbart; Woof som bara totalvägrar när de vill raka av honom håret. "No, no, no, no, no, no!" och ungefär tiotusen fler "no". Det är bara något med denna låten som gör mig så glad. Det är så kraftigt i refrängen när de i kör sjunger "Hair, hair, hair, hair, hair", ja ni vet hur den går. Jag gillar vilken bra blandning låten har mellan den där långsamma tyngre känslan och det plötsliga uppsvinget då man bara vill ställa sig upp och dansa. På samma sätt blandar texten de olika känslorna väldigt bra genom att ena stunden lista olika saker att använda det långa håret till, till att andra stunden jämföra håret med Jesus hår följt av meningen "Mary loved her son, why don't my mama love me?".


"Oh say can you see / my eyes if you can / then my hair's too short!

2 kommentarer:

  1. Minns att vi sjöng I Got Life i 25 olika versioner i skolans musikalprogram asså trodde jag skulle spy när jag hörde den för ett tag sedan men den är ju sååå bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar den! :D Men jag har inte sjungit den i 25 olika versioner så än så länge har jag inte tröttnat haha!

      Radera