tisdag 13 juni 2017

Tips: Svärdet och SpiranI höstas såg jag en mini-serie som varit på min "vill-se"-lista väldigt länge, nämligen Svärdet och Spiran. Jag såg klart alla fyra avsnitt på en helg och därefter skrev jag en lång recension med alla färska tankar kring serien. Men detta var innan jag hade skaffat mig en ny dator och därför fick jag skriva allt på min iPad vilket av okänd anledning fick oanade konsekvenser när jag sedan gick in för att publicera recensionen och all text var borta. Detta var såklart en stor besvikelse när man lagt ner mer än en timme på att skriva en bra recension och allt sedan försvinner. Jag hade planerat skriva om hela recensionen, men hade aldrig varken lust eller ork vilket gjorde att det inte blev av. 

Hur mycket detta än låter som en ursäkt till varför jag aldrig publicerat en recension på Svärdet och Spiran, så är det inte vad detta är. Jag tänker heller inte skriva en recension såhär ett halvår senare när jag inte minns särskilt mycket av hur serien faktiskt var, mer än att jag gillade den. Så istället för att djupdyka i alla för- och nackdelar av mini-serien så tänker jag helt enkelt tipsa om den till er som inte redan sett den. 

Svärdet och Spiran (originaltitel The Pillars of the Earth) består av 4 avsnitt på ca 2 timmar vardera (på dvd-utgåvan, men annars uppdelat i 8 avsnitt) och i rollerna kan vi se stjärnskott så som Ian McShane, Eddie Redmayne, Rufus Sewell, Matthew Macfadyen, Hayley Atwell, Donald Sutherland och Sam Claflin. I serien får vi följa en del karaktärer under en tid då religion, krig och maktspel hade ett hårt grepp om vardagen. I fokus står byggandet av en stor katedral som drivs på av en munk och en byggmästare. 

Jag minns inte mycket detaljer kring svärdet och spiran, men även om den hade brister så var jag starkt imponerad av hur väl de visade vilken makt kyrkan faktiskt har haft i vår historia. Jag har inget emot religion, men det faktum att kyrkan i princip var lagen, är helt sjukt. Att en biskop hade så mycket makt enbart på grund av sin titel. Är du intresserad av historiska filmer och tv-serier, men ändå vill ha en spännande och intressant handling så är Svärdet och Spiran ganska perfekt. Jag minns att jag framförallt älskade början och slutet - däremellan blev det lite sömnigt, men inte tillräckligt för att slita mig ifrån tv:n, så absolut ett tips. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar