lördag 10 juni 2017

Skam: Säsong 2Ja, här går det undan. Säsong 2 var svår att dra ut på, beroendet smög sig på redan i förra säsongen men nu var jag verkligen hooked till 100%. Så vad tyckte jag då om säsongen?

Till att börja med vill jag varna för spoilers då jag vill kunna tala ganska fritt i denna recension. Säsong 2 av Skam har handlat om Noora, det vill säga att allt vi sett har varit ur hennes perspektiv. Jag fastnade specifikt för Noora redan i förra säsongen - precis som jag förstått att alla andra Skam-tittare gjort också. Detta med god anledning - hon är nämligen en ganska underbar karaktär. Och eftersom karaktären, scenerna och serien i helhet är skriven på ett sätt som känns så realistiskt, så är det också lätt att glömma att hon bara är en karaktär. Man glömmer nästan bort att hon inte existerar i verkligheten, att det bara är en skådespelerska bakom hela karaktären, ett manus bakom hela serien. 

Det finns många anledningar till varför säsong 2 varit så fängslande som den varit. Noora själv står ju såklart för största delen eftersom det är en karaktär som är lätt att älska, och därför även lätt att hoppas på det bästa för. Man vill fortsätta se för att ta reda på hur det går för henne, om och i så fall hur hennes problem löser sig. Dessutom vill man följa henne bara för att få se den där tuffa attityden, för att inte tala om hennes coola stil. Hävdar man att man som tittare inte haft en crush på Noora någon gång under säsongen, tjej som kille, så ljuger man. Jag blev i alla fall totalförälskad i denna underbara kvinna. 

Den näst största anledningen till det stora beroendet för säsongen, har (vilket inte kommer som en chock för er som sett hela säsongen) varit Nooras kärleksliv. Vi förstod redan i första säsongen att Skam är en serie som kretsar mycket kring just kärleksrelationer, och i säsong 2 fick vi ett exempel på hur denna kärleken faktiskt kan vara otroligt vacker om man ger den chansen. Genom att ta en klyschig storyline - den snälla tjejen som faller för den stygge killen, lyckas manusförfattarna skapa en unik berättelse ur en ren klyscha. Vilket blir helt fantastiskt.

Hur mycket man som feminist och Noora-älskare än försöker stå emot, så blir det svårare och svårare genom säsongen att faktiskt ogilla William. Trots hans illa beteende under första säsongen lyckas vi se en helt annan sida av honom i säsong 2, och medan Noora försökt förstå honom bättre så börjar även vi tittare få mer förståelse för honom. Dock tyckte jag det var lite irriterande i början, hur länge de försökte dölja relationen från Vilde. Kändes oärligt och att Noora intalade sig själv att hon gjorde det för Vildes skull kändes som ett ganska stort misstag från Nooras sida. Därför var det en stor lättnad när sanningen kom fram, vilket dessutom skedde på ett väldigt snyggt sätt som ännu än gång visade vänskapen mellan tjejerna, och förståelsen de har för varandra. Jag gillade verkligen att se hur Vilde stöttade Noora efter Niko-incidenten på samma sätt som Noora tidigare stöttat Vilde med hennes matproblem. 

Jag gillar att säsongen på ett snyggt sätt faktiskt utgått ganska mycket från ett citat som sitter fastklistrat på Nooras sovrumsvägg - "Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be Kind. Always.". Detta visas tydligt - dels när det gäller William, men även i andra sammanhang. Ett ganska bra exempel är Williams bror Niko som vi alla avskytt under säsongen. Jag kände verkligen att jag nådde en punkt då jag inte såg något gott i honom alls, och verkligen avskydde honom rent av. Detta har manusförfattarna varit fullt medvetna om när de skrivit manuset, och därför är det väldigt bra av dem att lägga till scenen mellan Noora och tjejen från festen. Mer än att förklara att inget hade hänt, berättade tjejen (som jag inte minns namnet på) även om den "battle" som format Niko. Varför han är som han är, att han inte har haft det lätt i livet. Detta är såklart ingen ursäkt till hans illa beteende, men det betyder ändå att det ofta finns en anledning till varför människor är som de är. Att citatet på Nooras sovrumsvägg är en återkommande bakgrundsdetalj gör dessutom att vi tittare mycket lättare tar till oss budskapet. 

Det finns otroligt många scener i Skam som får håren att resa sig på armarna för att de är så vackert gjorda. De är inte bara duktiga med manus, utan även klippning och musik. Säsongens avslutningslåt Forever Young var ganska perfekt, och likaså alla vackra kärleksscener mellan Noora och William. Något jag saknat lite under säsongen är vänskapsdelen, känns som att största fokuset legat på just Nooras växande relation till William. Men med det sagt får man ju ändå framhäva den kraftfulla sekvensen efter att Noora berättat för tjejerna om Niko. 

Såvitt jag förstått så kretsar tredje säsongen kring Isak och därför misstänker jag att tjejerna inte kommer stå i fokus längre, utan snarare kanske killgänget. Jag ser såklart fram emot detta då vi egentligen inte fått veta så mycket om killarna (plus att jag är väldigt nyfiken på Isak som karaktär), men samtidigt måste jag säga att det finns en sak jag hoppas på, och det är att få veta mer om Chris (tjej-Chris). Känns som att hon varit någon form av bakgrundskaraktär medan Eva, Noora, Vilde och Sana varit mycket mer i fokus. Även om vi inte får en hel säsong med henne så tycker jag ändå att de kan bjuda in lite mer från hennes sida, hon måste ju ha något intressant att bjuda på mer än att bara finnas till i bakgrunden. 

Ursäktar som vanligt för att jag babblar iväg och är fullständigt oförmögen att hålla mig kortfattad, men ni får väl helt enkelt läsa så mycket ni orkar och skippa resten, I don't blame you. Poängen är i alla fall att jag verkligen gillat säsong 2 av Skam och har höga förhoppningar på säsong 3! 


6 kommentarer:

 1. wie! Jag hade rätt svårt för William som karaktär men älskar Noora så jämnar ut sig, haha :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade svårt för honom i början, men det lättade ganska fort :) Men Noora gjorde ju hela säsongen, omöjligt att inte älska henne.

   Radera
 2. Åh, vad härligt med någon som inte är i fas. Alla andra verkar verkligen (inklusive jag nu för tiden då) se avsnitten så fort de dyker upp men säsong 2 har varit min favorit så kul att läsa om den igen - även om det inte var så länge sedan jag såg den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja eller hur. Jag känner mig lite efter! Det var ändå ett tag sen jag såg denna säsongen, jag är också lite efter med att publicera recensioner... Men har inte sett säsong 4 än.

   Radera
 3. Skam, den serien är verkligen beroendeframkallande !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Det tog några avsnitt i säsong 1 innan jag fastnade men när man väl fastnar så fastnar man verkligen, if you know what I mean :D

   Radera