onsdag 28 juni 2017

Cabaret (1972)


Denna veckan kör jag en liten musikalvecka. För att följa mitt schema, klicka här

Än så länge ligger jag bra till i schemat så vi får hoppas att det fortsätter så. Nästa musikalfilm jag nu sett är Cabaret från 1972, en film om en kvinnlig klubbartist spelad av ingen mindre än Liza Minnelli. 

Liza Minnelli spelar Sally Bowles, en amerikansk klubbunderhållare bosatt i Tyskland som drömmer om att bli en stor skådespelerska. När hon blir förälskad slits hon mellan partylivets rikedomar och kärleken. Det som gör Cabaret som film så speciell, är inte Sally som karaktär lika mycket som det handlar om hur handlingen genom filmens gång, även visar hur världen runtomkring henne förändras allt eftersom nazisterna får mer och mer makt. 

Detta är en sådan film där jag absolut gillade musiknumren bäst, och ändå var jag inte jätteförtjust i musiken i sig, utan snarare kläderna, framförandet och budskapet i varje låt. Jag har hört Liza Minnelli sjunga förut, men aldrig sett en film med henne, så vitt jag vet. Jag gillade hennes framförande, både på scen och som skådespelerska. Precis som alltid i äldre filmer är skådespelarprestationerna lite överdramatiserade, men det har inget med skådespelarna att göra utan snarare tiden i sig. 

För övrigt var dramat mellan karaktärerna aningen trist att följa, även om vissa scener bjöd på lite extra krydda. Det jag istället fann väldigt intressant var kopplingen till judarnas förföljelse och nazisternas växande makt. Jag gillar hur snyggt de smugit in detaljerna i bakgrunden snarare än att säga rakt ut hur illa det var. Och hur det påverkade vissa mer än andra. För somliga var vardagens problem sina egna som inte hade någonting med politik att göra överhuvudtaget. Filmens sista scen satte verkligen mitt i prick trots att den egentligen inte visade något mer än det den visade. 

Jag gillade filmen i helhet men kände ändå ibland att det blev svårt att hålla koncentrationen då huvudhandlingen inte intresserade mig jättemycket. Men som sagt; under vissa scener drog även denna handling in mig även om det sedan lättade ganska fort igen. Jag gillar musiken på så sätt att texterna sa väldigt mycket även om de på sätt och vis samtidigt kan verka ganska ytliga. 
Betyg: 7/10


3 kommentarer:

 1. Roligt att läsa din recension, jag har egentligen ingen koll på den här musikalens handling i sig men vet att det är väldigt omtalad om omtyckt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hade samma erfarenheter av filmen innan jag såg den. Att den var omtalad och omtyckt, men jag blev överraskad över att filmen utspelade sig i Tyskland under nazisternas växande regim, hade aldrig förstått det innan.

   Radera
  2. Nä det blev jag förvånad över också faktiskt. Får skriva upp den på Att-Se Listan

   Radera