tisdag 30 maj 2017

West Side Story (1961)

Den omöjliga kärleken mellan Romeo Montauge och Julia Capulet har det berättats om i många olika former, och musikalen West Side Story är en av de största och bästa. Det har jag hört länge, men inte förrän idag satte jag mig ner för att ta reda på om det enligt personlig åsikt stämde. 

Den introducerande scenen av West Side Story är aningen förvirrande då vi som tittare får sitta i fem minuter och titta på en stillbild som sakta ändrar färg medan dramatisk musik spelas. Vad betyder egentligen detta, undrar man. Det pågår så länge att man tillslut börjar undra om det är något fel på bilden, att det bara är ljudet som fungerar som det ska. Men när stillbilden tonar ut, titeln stiger upp på skärmen och öppningsscenen startar så har det hunnits bygga upp en intensitet som gör att man genast dras in i filmens handling och dess allra första musiknummer. 

West Side Story är ursprungligen Broadway musikalen som på femtiotalet tog världen med storm och därför även filmatiserades. Titeln syftar på West Side, den del av Manhattan som berättelsen utspelar sig på. Vi får följa två rivaliserande ungdomsgäng och striden som utvecklas efter att två av deras egna blir förälskade. Musikalen är en fri omtolkning av Shakespeare's Romeo och Julia och utspelar sig alltså i New Yorks gängkvarter. 

Ska vi tala om musiken i West Side Story så är det ingen överraskning att den skiljer sig rejält från musiken som hade framförts om filmen hade producerats idag. Jag måste säga att jag gillar blandningen de skapat - blandningen av vacker operaliknande musik och svängig feelgood-musik. 

Nu är det så att jag personligen inte är ett inbitet fan av romantiska dramafilmer, och har aldrig varit det. Därför var detta fokus inte anledningen till varför jag verkligen gillade West Side Story - utan min nyfunna kärlek till denna film baseras enbart på musiken och inslagen av ett kriminaldrama. Jag misstänkte redan innan att just musiken skulle bli min anledning till att hänga kvar eftersom jag aldrig gillat Romeo och Julia särskilt mycket på grund av den överdrivna kärlekshistorien. Kärlek vid första ögonkastet, ett "jag älskar dig" efter att ha träffats en enda gång i ungefär fem minuter. Men samtidigt är det en berättelse och även om jag inte är någon hopplös romantiker så saknar jag garanterat inte fantasi - och därför fungerar denna del av filmen förvånansvärt bra för mig. 

Precis som i alla varianter av Romeo och Julia, så finns det ett budskap i West Side Story. Den typiska Romeo och Julia-sagan kretsar kring familjen Capulet (Julia) och Montauge (Romeo) som ligger i fejd och därför aldrig skulle tillåta en romans mellan familjerna. Här är tragedin inte bara romansen, utan familjefejden i sig. Hur långt man faktiskt skulle gå på grund av ett hat baserat på orimliga anledningar. I West Side Story handlar det istället om gatugäng, och framförallt - ursprung. Hatet baseras inte bara på striden om vem som äger gatan, utan det baseras även på rasistiska grunder. Amerikanerna mot de invandrande spanjorerna. Och för att krydda till det lite, ett extra hat från polisen till de missanpassade gatubarnen. 

Den omöjliga kärleken mellan Romeo Montauge och Julia Capulet har det berättats om i många olika former, och musikalen West Side Story är en av de största och bästa. Efter att ha sett filmversionen från 1961 kan jag inte annat än hålla med om detta konstaterande. West Side Story är en av de största och bästa. 
BETYG: 8/10


2 kommentarer:

 1. Vad roligt att läsa din recension såg precis på den själv, ska försöka samla ihop tankarna i ett inlägg inom kort.

  Angående början med färgerna så stod det på min DVD att man kunde hoppa över de och att det var den man visade när publiken släpptes in på bio förr i tiden, vilket då förklarar varför den var så lång. Men jag håller med dig denna filmatisering var riktigt bra om man kollar på Romeo&Julia grejen. Alltså det där slutet var inte kul alls att se även om man visste att det skulle komma. Dock älskar jag scenografin genom hela filmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha! Ja, det förklarar mycket, haha! Jag såg den på c-more och där stod det inget, men bra att få det förklarat då det var lite skumt hur länge den bilden varade.
   Och nej, slutet är aldrig roligt att se, men det är ju trots allt Romeo och Julia så man är åtminstone lite förberedd. Men i West Side Story slutade det ju inte likadant som den vanliga Romeo och Julia? Berättelsen skiljer sig ju väldigt mycket på många sätt, men jag förväntade mig ändå att det skulle sluta ungefär som i originalet.

   Radera