onsdag 10 maj 2017

Veckans tema ● ShowrunnersDetta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen

Temat för veckan är Showrunners, vilket helt enkelt innebär den/de personen/personerna som ansvarar för produktionen av en tv-serie (vilket ofta då är serieskaparen/högsta manusförfattaren). Jag tänkte ta upp några av mina favoriter, och dela med mig av mina bästa tips av just dessa showrunners. 


Bryan Fuller
Mest kända serie: Hannibal
Jag skulle rekommendera: Pushing Daisies, Dead Like Me
Jag vill se: Wonderfalls
Varför jag gillar honom: Bryan Fuller har definitivt en egen stil i sina serier, och det är därför han är min favorit bland serieskapare. Inte tack vare Hannibal för den serien såg jag bara sju avsnitt av innan jag gav upp. Men trots att Hannibal är den mest kända så är den faktiskt undantaget i hans speciella stil. De serier jag snarare syftar på är Pushing Daisies, Dead Like Me och Wonderfalls som alla är supermysiga serier med ett väldigt färgglatt tema. Ett plus i kanten är att de alla tre har lite vrickade handlingar... En handlar om en ung man som kan återuppväcka de döda i en minut, en annan handlar om en ung kvinna som dör och blir en s.k. "reaper" och den tredje handlar om en tjej som jobbar i en antik souvenirbutik när de antika prylarna plötsligt får liv och börjar prata med henne. 


JJ. Abrams
Mest kända serie: Lost
Jag skulle rekommendera: Lost, Alias, Westworld
Jag vill se: ...klart Westworld, har bara sett halva säsongen. Och Fringe vill jag se, hört mycket bra om den. 
Varför jag gillar honom: För att allt han rör blir till guld. Nejmen, J.J Abrams är bara en sån där person som gjort så otroligt mycket bra grejer. Det mesta han gjort är av kvalitet samtidigt som det inte sällan är saker som sticker ut lite ur mängden. En spännande storyline är något som ofta upprepas i hans verk, och det är något jag personligen alltid uppskattar när jag tittar på en serie. 


Damon Lindelof
Mest kända serie: Lost
Jag skulle rekommendera: The Leftovers (och Lost, always)
Jag vill se: -
Varför jag gillar honom: Det enda jag sett av honom (och är intresserad av att se än så länge) är Lost och Leftovers och båda dessa två har något som jag verkligen ääälskar i serier, och jag misstänker att jag har ganska mycket att tacka Damon Lindelof för det. Båda är lite vrickade, sådär mystiska med många frågor som ställs hela tiden. Lost är min absoluta favoritserie och Leftovers är en ny favorit då den är så otroligt mäktig - därför kan jag inte annat än praise:a Lindelof trots att jag bara sett två av hans verk. 


Joss Whedon
Mest kända serie: Buffy The Vampire Slayer
Jag skulle rekommendera: Firefly, Agents of Shield, Dr. Horrible's Sing-Along Blog
Jag vill se: ...mer av Buffy. Har bara sett några avsnitt. Är även lite nyfiken på Dollhouse.
Varför jag gillar honom: Ska erkänna att största anledningen är Firefly. Jag älskar den så himla mycket, så det är anledning nog. Men för övrigt tycker jag Joss Whedon är en ganska fantastisk manusförfattare, för att inte tala om kreativ. Borde väl inte blanda in Avengers här eftersom vi snackar om tv-serier, men det tänker jag göra ändå då även det är en av anledningarna till varför Whedon är en favorit inom både film- och tv-världen. En annan serie han gjort som jag tycker väldigt mycket om, är Agents of S.H.I.E.L.D. Gillar man Marvel och The Avengers så är detta definitivt en serie värd att kolla in. 


Eric Kripke
Mest kända serie: Supernatural
Jag skulle rekommendera: Timeless, Revolution, Supernatural
Jag vill se: -
Varför jag gillar honom: Det här är inte världens bästa serieskapare om man tittar på serierna i helhet, men de alla tre som jag sett har något speciellt som bara gör att man inte kan låta bli att älska det. Supernatural är ju en hel genre i sig och har egentligen blivit en kultserie av sin tid, medan resterande två kanske inte är jättekända. Revolution blev nedlagd efter två säsonger, men av det jag sett av den är den riktigt bra. Jag såg aldrig säsong 2 eftersom den blev nedlagd, men första säsongen tyckte jag var jättebra. Och Timeless förälskade jag mig i direkt när den hade premiär i höstas, så den kan jag inte annat än att rekommendera. De är liksom spännande, bra och mysiga på samma gång. De bjuder dessutom inte sällan på en dos humor också, vilket alltid är uppskattat från min sida. 

Håller du med om mina favoriter eller finns det någon annan showrunner som du har en större relation till?

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, han är absolut en av de bästa!

   Radera
 2. Joss Whedon absolut men jag tänker sällan på vem som gjort serier utan jag kollar mest om den ser intressant ut, kanske om någon speciell skådis är med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att han är väldigt populär hos de flesta! Har du någon speciell favorit av hans serier, eller är det bara allmänt att han stått för många bra produktioner? :)

   Jag tror de flesta tittar mer på skådisar och sånt innan de kollar upp vem som har gjort en serie. Anledningen till att jag brukar vara ganska insatt i vem som har gjort en serie är för att jag alltid kollar upp det när jag skriver en recension - ex. för att jämföra med personens andra verk.

   Radera
  2. Har ärligt talat bara sett Buffy men den är fortfarande en stor favorit hos mig precis som den var när jag växte upp :D

   Radera
  3. Ja, men Buffy är ju en ganska stor anledning eftersom det är något av en kultserie! :)

   Radera