torsdag 25 maj 2017

Sommarmaraton a la Elsa
Veckans tema Sommar fortsätter som ett samarbete mellan mig och FeliciaEmelieSaraKarin och Lovisa

Mer än att se sådana där nya härliga biofilmer i sommar, så är ju faktiskt sommaren ett perfekt tillfälle att köra lite maraton när det gäller filmer. De där filmerna du så länge velat se, men det har aldrig blivit av. Precis som man kan sätta upp en plan för att maratontitta en hel serie, så kan man faktiskt göra samma sak med filmer. 

Ett roligt sätt jag brukar använda mig av när jag inte kan bestämma mig för vilken film jag vill se, och när jag har en hel kategori med filmer jag vill ha sett, så brukar jag göra såhär:

1. Jag skriver upp titlarna på filmerna i en lista på ett papper och inom parantes skriver jag även var jag kan se filmen - ex. om jag har den på blu-ray/dvd eller om den finns på någon av streamingtjänsterna jag har tillgång till. Ex. "Dirty Harry (Netflix)"
2. Jag klipper ut dessa titlar, viker ihop de enskilda små lapparna och lägger i en liten burk med lock. 
3. Jag skakar och drar lott. Voila! Där har du filmen du ska se på. 

Så fortsätter jag tills jag sett alla filmerna på listan, och det har visat sig vara ett väldigt effektivt sätt att se på just de filmer jag så länge velat se. Bäst är ändå att inte göra listan för lång - ex. är 10 filmer ganska lagom - då har du ett klart mål vilket gör att det finns en annan typ av drivkraft när du ex sett åtta filmer och bara har två kvar. Känns det som att listan är oändlig så är det otroligt lätt att ge upp efter bara en film. 

Så, för att övergå till själva filmerna i sig. Det roligaste när man kör filmmaraton är att gå efter ett visst tema istället för att bara slänga ihop en massa slumpmässiga titlar. Exempelvis kan man välja att gå efter klassiska filmer. T.ex en lista på fem filmer:
- Dr. Strangelove (Netflix)
- My Fair Lady (Blu-ray)
- The Wizard of Oz (Netflix)
- West Side Story (C-More)
- Sherlock Holmes and the Secret Weapon (Viaplay)

Eller kanske en viss skådespelare du verkligen gillar men inte har sett så många filmer av - ex. Ewan McGregor;
- Beginners (DVD)
- Moulin Rouge! (Blu-ray)
- Black Hawk Down (C-More)
- Big Fish (Netflix)
- The Impossible (C-More)

Eller en regissör; ex. Stanley Kubrick
- A Clockwork Orange (Blu-ray)
- 2001: A Space Odyssey (Blu-ray)
- Full Metal Jacket (DVD)
- The Shining (DVD)
- Eyes Wide Shut (Blu-ray)

Eller så vill du kanske se lite fler brittiska filmer:
- Trainspotting (DVD)
- This Is England (C-More)
- Lock, Stock and Two Smoking Barrels (DVD)
- Snatch (C-More)
- Allt eller Inget (Blu-ray)

Eller kanske se några Disneyfilmer du inte redan sett
- Hitta Doris (Viaplay)
- Bolt (Viaplay)
- Röjar-Ralf (Viaplay)
- Skattkammarplaneten (Viaplay)
- Monsters Inc. (Viaplay)

Ja, du kan egentligen göra en lista på vilka filmer du än vill se så länge de är lättillgängliga för dig så du slipper leta upp dem efter att ha dragit den där lotten. Kanske bara göra en lista på de där filmerna du haft i filmhyllan så länge men ännu inte sett? Ett annat alternativ är ju såklart att maratonkolla en viss filmserie. Kanske en re-watch av Pirates of the Caribbean-filmerna nu när 5:an nyss släpptes? Eller kanske se alla Star Wars om du inte redan sett dem, eller om det var väldigt länge sedan sist. Ja, och annars är ju alltid Sagan om Ringen ett alternativ och likaså Hobbit-filmerna. Sommaren är ett perfekt tillfälle att se de där filmerna du aldrig sett, eller så länge velat se om! 

4 kommentarer:

  1. Vilken smart idé! Jag hade precis det här problemet igår så istället för att kolla på någon film satt jag och velade hela tiden och så blev det inte av alls. Ska absolut testa på det här. Tack! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, känner såväl igen mig - det där har hänt mig så otroligt många gånger! Hoppas det här sättet att välja film funkar lika bra för dig som det gjort för mig :D

      Radera