söndag 28 maj 2017

SommarfavoriterIdag är det sista dagen för temaveckan och det tänkte jag avsluta med några filmtips. I början av veckan tipsade jag om The Way Way Back som fortfarande är mitt främsta sommartips, men mer än den finns det även en del andra filmer som bara måste ses under sommartid för att få in den rätta känslan. 


STAND BY ME (1986)
Ingen som läst min blogg länge kan väl vara förvånad över detta valet då Stand By Me är en av mina absoluta favoritfilmer - och då talar jag topp 3. Den här filmen är så underbar, så fantastisk på så många vis. Det är en film som känns realistisk på ett väldigt vackert sätt, och jag tror inte det finns någon människa på den här jorden som inte på ett eller annat sätt kan relatera till pojkarnas respektive smärtor. Stand By Me är en karaktärsdriven film som utspelar sig sommaren 1959 och utåt sätt handlar om fyra 12-åriga pojkar som ger sig ut för att hitta ett lik, men egentligen handlar den om fyra 12-åriga pojkar som använder liket som en anledning till att komma bort från sina liv. Det här är filmen man vill se om man vill skratta och gråta och imponeras av hur duktiga barnskådespelare faktiskt kan vara. Främst av alla skiner River Pheonix enormt i denna film, så vill man förstå vad folk menar när de säger att Pheonix hade kunnat bli riktigt stor så ska man se Stand By Me


BIG FISH (2003)
Har ni inte hört (läst) mig prata om Stand By Me så har ni åtminstone hört (läst) mig prata om Big Fish som jag nog skulle säga är den enda filmen som tar sig över Stand By Me på min långa lista av favoritfilmer. Big Fish är filmen som fick mig att själv vilja jobba med film, det är filmen jag sätter på varje gång jag mår dåligt eftersom den alltid får mig att må bra. Det är en otroligt vackert utförd film som bygger på en otroligt vacker berättelse. Så var kommer sommar-delen in? Om du tittar på stillbilden längst upp så tror jag inte jag behöver förklara längre än så. 


WE'RE THE MILLERS (2013)
En komedi som överraskade mig ganska mycket. Vanligtvis är jag inte mycket för komedier då de lätt blir överdrivna, men detta är en av de få som jag faktiskt fann rolig. We're The Millers utspelar sig under sommaren och följer en droghandlare som iscensätter en hel familj på semester för att smuggla marijuana över gränsen från Mexiko och in i U.S.A. 


MUD (2012)
Matthew McConaughey är en av mina favoritskådespelare och Mud är en av mina favoritfilmer med honom. Filmen följer två pojkar som upptäcker att en rymling från lagen har bosatt sig ute i skogen. När pojkarna lär känna honom bestämmer de sig för att hjälpa honom återförenas med sin stora kärlek samtidigt som de måste hindra polisen från att komma åt honom. Anledningen till att Mud kom med på listan beror på att den utspelar sig mycket i naturen vilket gör sommaren till ett ganska bra tillfälle att se den. Plus att jag ville ha en anledning till att tipsa om denna rulle. 


TANGLED (2010)
Alltså vilken film har mer sommarkänsla än denna? Hela grejen med Rapunzels resa är att hon upptäcker naturen och världen utanför det där lilla tornet, och därför tycker jag definitivt att detta är ett perfekt tips inför sommaren. 


BLEKA DÖDENS MINUT (1987)
Även detta är en film som passar alldeles utmärkt att se på sommaren om man nu vill se den. Bleka Dödens Minut är en sån film man antingen älskar eller inte alls gillar, varierar helt från person till person tror jag. Filmen berättar i princip den typiska sagan - kärleken, piraterna, den elaka kungen, svärdfäktning, kidnappning, hämnd, jättar, trollkarlar och häxor. Personligen älskar jag det eftersom det hela berättas på ett väldigt underhållande sätt. Man får dock ha i åtanke att den gjordes på 80-talet och därav är många sagodelar även gjorda i 80-tals kvalitet. 


DÖDSKALLEGÄNGET (1985)
Jag tipsar om många åttiotalsklassiker men det beror på att många av dessa bjuder på mycket sommarkänsla, plus att jag personligen älskar dem och såklart i första hand väljer att tipsa om filmer jag själv gillar. Har du inte redan sett Dödskallegänget (The Goonies) som barn så är det absolut en film du borde se om du är intresserad av filmhistoria eller bara under två timmar vill bjudas på underhållning på hög nivå. Detta är en film jag älskade när jag var liten, men jag älskar den fortfarande idag och underhålls lika mycket nu som då. Det är också en film som har haft stor inverkan på barn och ungdomar som växte upp under 80-90-talet - främst i USA men jag tror att den även var relativt stor i Sverige. 


DAZED AND CONFUSED (1993)
Okej, denna film utspelar sig den i slutet av maj, men eftersom det faktiskt är slutet av maj nu (och tittar man ut genom fönstret så är det i princip sommar, åtminstone där jag bor) så tycker jag detta tips passar bra. Även detta är en sån där klassiker man bara ska ha sett om man gillar den amerikanska filmhistorien. Regisserad av Richard Linklater är detta en av hans bästa filmer, och en väldigt speciell sådan som egentligen är ursprunget till alla de där senare filmerna i samma stil. Dazed and Confused utspelar sig inte bara i slutet av maj, utan faktiskt exakt den 28 maj 1976. Vilket gör detta tips ännu mer passande eftersom det faktiskt är den 28 maj idag... bara ett antal år senare. Filmen följer denna dag eftersom det är sista dagen i skolan för eleverna på Lee High School i Austin, Texas där våra huvudkaraktärer bor. Vi får följa sistaårseleverna såväl som förstaårseleverna och hur dessa åldersgrupper samverkar blir en realistisk synvinkel på hur många skolelever faktiskt beter sig. 

Och slutligen tänker jag väldigt kort föreslå en liten re-watch av Pirates of the Caribbean 1-3 för varför inte? Framförallt den första filmen bjuder på sommarkänsla på hög nivå. 

2 kommentarer: