måndag 1 maj 2017

Snatch: Säsong 1Den 16:e mars släpptes hela första säsongen av Crackle's nya tv-serie Snatch - och nej, det är inte ett sammanträffande att titeln matchar en viss film från år 2000 med bl.a. Jason Statham och Brad Pitt i rollerna. Crackle's Snatch är något av en spin-off till föregångaren - med en liknande story men med helt andra karaktärer. 

I denna nyversion av Snatch får vi följa huvudkaraktären Albert (spelad av Luke Pasqualino) som är son till en av de mest respekterade kriminella i Manchester. Tillsammans med sina två bästa vänner försöker han följa i sin pappas fotspår och skapa sig ett namn inom den kriminella världen - och chansen kommer vandrandes när killarna råkar råna fel lastbil och istället hittar en last full med stulet guld. Mer än Pasqualino ser vi bl.a. skådespelare så som Rupert Grint, Lucien Laviscount, Pheobe Dynevor, Dougray Scott och Stephanie Leonidas. 

Redan när jag hörde talas om att det skulle komma en "ny" Snatch, så visste jag att detta var något jag var tvungen att kolla in. Filmen från 2000 är riktigt underhållande om man gillar brittiskt humor och att jag dessutom älskar allt som har med skattjakter att göra gjorde inte serien mindre lockande precis. Det finns en del filmer som liknar Snatch, inte jätte många, men ändå några. Däremot finns det knappt någon serie i denna stilen, vilket faktiskt är väldigt synd då jag redan innan att ha sett Snatch, kunde tänka mig att detta tema kunde passa bra i serieform. Och efter att ha sett hela första säsongen av Snatch kan jag bara bekräfta mina misstankar. Gillar man den här typen av humor så fungerar det riktigt bra även i serieform!Det är alltid svårt att försöka förklara vad den här typen av berättelser faktiskt handlar om, och Snatch är inget undantag. Handlingen är egentligen inte mer invecklad än som så att vi får följa en massa olika människor som alla försöker få tag på samma skatt. I filmen från 2000 är det juveler som ska hittas medan det i serien från 2017 handlar om guld. Trots att detaljerna och karaktärerna är olika så är ploten i det stora hela densamma. Och därför skulle jag faktiskt vilja säga, att om man gillar filmen och även gillar tv-serier i allmänhet, så kommer man garanterat älska Crackle's Snatch.

Serien är rolig på ett väldigt diskret sätt, situationerna blir krångliga och därav väldigt underhållande och karaktärerna är dessutom för det mesta, lika underhållande dem. Tyvärr är inte huvudrollerna jätte intressanta enligt mitt tycke, men jag älskade alla andra karaktärer - utöver de tre huvudrollsinnehavarna. Det kriminella överhuvudet Vic Hill - som även råkar vara Alberts pappa, är helt underbar. Hans bästa vän Harry är helt underbar. Dessa två är definitivt de jag fastnat mest för genom seriens gång, och jag hoppas innerligt på att nästa säsong sätter dessa två i högre fokus. För ja, det blir en säsong nummer två (yay!). Jag gillade det mesta med säsongen, men det jag hoppas på inför framtiden, är till störst del att få ett större djup på karaktärerna och framförallt - en anledning till att gilla huvudkaraktärerna. Charlie gillade jag i början men tyvärr kunde han gå mig på nerverna ibland. Albert tycker jag mest är ganska ointressant. Billy gillade jag men tyvärr känns det som att vi inte riktigt har fått lära känna honom - vilket egentligen är konstigt då hans bakgrund ändå fick ta plats under säsongen. Det är bara ändå något som saknas. 

Säsongens handling har vandrat lite upp och ner, men det gör mig inte något eftersom jag gillar det. Det jag kan klaga på är väl att allt inte har känts jätte realistiskt precis, men det är samma sak där - jag gillar det och därför är det svårt för mig att klaga. Trots att handlingen varit lite här och där så tycker jag de knöt ihop säcken bra mot slutet och egentligen hade detta funkat bra som ett riktigt avslut (även om jag är glad att det inte är helt slut). Anledningen till att det blir så bra, trots att helheten kanske inte verkar perfekt, beror på detaljerna. Scenerna. Många scener är så himla ikoniska och trots att de i vissa fall makes absolutely no sense whatsoever, så är det så underhållande och snyggt gjort att man inte kan låta bli att älska det ändå. Serien har tagit efter filmen när det gäller klippningen, slowmotion-actionscenerna och den passande musiken, så älskade man det i filmen så kommer man även älska det i serien. 

Jag tror verkligen att Snatch är en serie som man antingen älskar eller hatar. Gillar du lite halv-skruvade filmer så som Snatch (2000) och Lock, Stock and Two Smoking Barrells (1998) så tror jag absolut att du skulle gilla nyversionen av Snatch


1 kommentar: