onsdag 31 maj 2017

Maratontips: Underskattade tv-serier

Hell on Wheels (2011)

Veckans tema är underskattat och detta inlägg är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen

Ibland känns det som om jag upprepar mig så himla mycket i bloggen och bara tipsar om samma saker hela tiden. Men det är svårt när det hela tiden är samma titlar som man så gärna vill tipsa om. Så jag får väl bara fortsätta tills hela världen har utnyttjat mina tips. 

Hur som helst så är det snart sommar och det betyder ledighet för många. För vissa betyder det också resor, men för er som är hemma och inte har något att göra de dagarna när sommarens höjdpunkter inte riktigt går att njuta av, ja, exempelvis när det spöregnar ute, så kan det vara bra att ha en plan B. Det funkar också bra om man är en sån där person som tycker det är supermysigt att sitta uppe på natten och titta på serier, bara för att man kan. Till er tipsade jag förra veckan om en del filmer att se nu i sommar, men vi får ju inte glömma det underbara ting vi kallar tv-serier. Det finns en hel guldgruva av serier man kanske inte sett eller ens hört talas om. Jag tänker därför tipsa er om några sådana där serier som jag personligen älskar, men som kanske inte är de där mest kända serierna. Med andra ord tänker jag inte tipsa om Game of Thrones eftersom jag tar för givet att ni alla redan sett den (se den). 

Som sagt; jag ber om ursäkt om det sker en del upprepningar. Har du läst min blogg länge så har du säkert redan fått dessa tips. Men se det i så fall som en påminnelse!BLACK SAILS
Antal säsonger: 4 (avslutad med ordentligt avslut)
Den här serien är äventyrlig, spännande, välspelad, miljömässigt snygg, beroendeframkallande från och med säsong 2. 
Var kan du se den? De första tre säsongerna finns på Netflix. 
Varför älskar jag den? Jag gillade säsong 1 men det var inte förrän i säsong 2 som jag verkligen förälskade mig i Black Sails. Serien är liksom Game of Thrones en serie med ett relativt långsamt tempo i helhet (mycket konversationer och dylikt) men i vissa avsnitt - främst säsongavslutningar, bjuds det på så mycket action och spänning att man verkligen sitter på helspänn. Med andra ord: vissa avsnitt, vissa scener är så otroligt intensiva så man inte kan slita blicken. Det bästa av allt med serien är karaktärsutvecklingen. Flera av karaktärerna utvecklas så otroligt mycket genom de fyra säsongerna, samtidigt som man får lära känna de på djupet vilket ger oss tittare en helt annan förståelse för deras handlingar i säsong 1. Yes, I'm talking about you, Flint. Men även Silver är en karaktär som fördjupas så otroligt mycket. Han är en helt annan person i säsong 4 i jämförelse med säsong 1, och det är väldigt fascinerande att få ta del av. Klicka här för att läsa mer om Black Sails. 


THE MUSKETEERS
Antal säsonger: 3 (avslutad med ordentligt avslut) 
Den här serien är beroendeframkallande, äventyrlig, humoristisk, charmig, spännande. 
Var kan du se den? Samtliga säsonger finns på Netflix.
Varför älskar jag den? För att den bjuder på både äventyr och spänning samtidigt som den är underhållande på så sätt att den bjuder på rikligt med humor i form av både snabba repliker och underbara vänskaper där banden kopplas starkt till glädje och humor. Dessa vänskaper bjuder också på lojalitet vilket är så underbart att som tittare få ta del av eftersom man blir så kär i karaktärerna och deras starka band till varandra. Ytterligare något som höll mig engagerad från början till slut var ett visst ship som fick mina ögon att lysa varje gång de delade en scen. Klicka här för att läsa mer om The Musketeers.

BEING HUMAN (UK) 
Antal säsonger: 5 (avslutad med ett relativt bra avslut - jag gillar det medan andra inte gillar det) 
Den här serien är mysig, kärleksfull, dramatisk, spännande, humoristisk och charmig på alla sätt och vis. 
Var kan du se den? Samtliga säsonger finns på Netflix.
Varför älskar jag den? För att den är så himla mysig. Man förälskar sig verkligen i karaktärerna, relationerna de har till varandra och humorn de delar. Det finns nog inga karaktärer på tv som jag har känt mig så nära till som Annie, Mitchell och George. När man maratontittar denna serien blir karaktärerna som en andra familj. Klicka här för att läsa mer om Being Human


X COMPANY
Antal säsonger: 3 (avslutad med ett väldigt bra avslut, enligt mig) 
Den här serien är dramatisk, spännande, intensiv, tragisk, kärleksfull, varm, kall, djup. 
Var kan du se den? De två första säsongerna finns på Viaplay. 
Varför älskar jag den? För att den är så himla spännande samtidigt som man verkligen fastnar för karaktärerna. Plus att den är så djup på så sätt att den tar upp ett otroligt tungt ämne - förintelsen. Vissa scener är så tragiska att man bli gråtfärdig eftersom man vet att det har hänt. Samtidigt är den nyanserad på så sätt att den berättar det både ur judarnas och nazisternas synvinkel. Seriens främsta skurk är en så komplicerad karaktär att han blivit en av mina favoritkaraktärer från tv, vilket känns hemskt att säga eftersom han begått så otroligt hemska handlingar. Men samtidigt är det en person som är så trasig att man bara inte kan låta bli att känna med honom. Klicka här för att läsa mer om X Company


THE LEFTOVERS
Antal säsonger: 3 (nästan avslutad, den sista säsongen sänds just nu och förhoppningsvis kommer den sluta på ett bra sätt, avslutet är åtminstone förberett)
Den här serien är intensiv, spännande, märklig, intressant, djup, mystisk, dramatisk vid tillfällen, frågeställande. 
Var kan du se den? HBO Nordic. 
Varför älskar jag den? För att den är så bra!! Första säsongen var intressant och gjorde mig nyfiken. Andra säsongen var helt fantastisk, jag satt på helspänn från början till slut. Hela säsongen var så intensiv att jag inte kunde slita mig. Svårt att säga så mycket om denna serien eftersom jag egentligen inte vet vad jag pratar om, men bra är den i alla fall. Riktigt skum, men riktigt bra. Jag har inte sett tredje säsongen än, väntar tills alla avsnitt är släppta men jag hoppas såklart på att få lite svar på vissa frågor, men jag tycker säsong 2 avslutade på ett sätt som ändå öppnade upp för många svar så jag tror inte jag kommer bli besviken. Klicka här för att läsa mer om The Leftovers. 


24
Antal säsonger: 8 + filmen 24: Redemption + mini-serien Live Another Day + tv-serien 24: Legacy 
Den här serien är spännande, så otroligt spännande. Nervkittlande. Unik. Beroendeframkallande. 
Var kan du se den? Netflix (hela originalserien), Viaplay (alla förutom Redemption).
Varför älskar jag den? Dels är det en av de första serierna jag följde i maratontakt, vilket i princip förstörde min fritid helt och hållet. Jag blev helt besatt för att det var så spännande. Anledningen till att denna serie är så spännande beror på att den utspelar sig i real-tid så det känns verkligen som om allt händer just nu. Därför går det bara inte att vänta mer än fem minuter mellan varje avsnitt. Toalettpaus funkar, men inte sömn eller andra aktiviteter... Klicka här för att läsa mer om 24.


BANSHEE
Antal säsonger: 4 (avslutad, men har själv inte sett sista säsongen så vet inte om slutet är bra eller dåligt) 
Den här serien är nervkittlande, spännande, mystisk, frågeställande. 
Var kan du se den? Så vitt jag vet finns den nog inte på någon streamingsajt (men kan ha fel). Finns dock att lätt beställa från ex. CDON eller Discshop
Varför älskar jag den? För att den är väldigt mystisk och spännande. Exempelvis har jag sett två säsonger (nästan) och har fortfarande ingen aning om vad huvudkaraktärens riktiga namn är. När jag kollade på den tyckte jag den kändes väldigt unik. Har länge sett fram emot att se resterande två säsonger, ingen aning varför jag skjutit upp det så länge. Klicka här för att läsa mer om Banshee.


RAY DONOVAN 
Antal säsonger: 4 ute, den femte börjar sändas i augusti. 
Den här serien är intressant, djup, karaktärsdriven, mystisk, känslosam, välskriven, välspelad, kvalitetsrik. 
Vad kan du se den? Jag tror inte den finns på någon laglig streamingsajt, men finns att köpa på ex. CDON
Varför älskar jag den? Jag har bara sett en säsong men jag älskade första säsongen. Största anledningen är nog egentligen så enkel att jag blev så otroligt överraskad av hur bra den var. Jag trodde nämligen verkligen inte att detta skulle vara en serie för mig. Att jag faktiskt satte på första avsnittet är ett under, jag vet inte ens varför. Var väl uttråkad eller nåt, men jag fastnade väldigt fort och insåg hur bra den faktiskt var. Det här är en serie där karaktärerna driver berättelsen framåt och den är verkligen välskriven. Mest intressant är Ray själv som är en otroligt bra huvudkaraktär. Tycker även relationen till hans pappa är väldigt intressant att följa, och Jon Voight spelar ett riktigt kräk men han gör det så otroligt bra. Klicka här för att läsa mer om Ray Donovan.HALT AND CATCH FIRE
Antal säsonger: 3, plus en fjärde som har premiär någon gång under 2017. 
Den här serien är karaktärsdriven, intressant, mystisk (karaktärsvis), välspelad, briljant när det kommer till repliker. 
Var kan du se den? Skulle skriva C-More men visade sig att de tagit bort den därifrån nu. Tror inte den finns någon annanstans, men precis som med Banshee och Ray Donovan kan den beställas online om man tycker det är värt att ha i hyllan. 
Varför älskar jag den? Främst på grund av huvudkaraktären som är en väldigt fängslande person att följa. Jag kan inte riktigt förklara mer än så. Jag vet inte varför jag fastnat så för denna serien, men det har jag verkligen gjort. Stenhårt. Precis som Ray Donovan är detta en serie som överraskade mig positivt när jag verkligen inte trodde den skulle passa mig. Trodde jag skulle bli uttråkad och uppleva den som seg, men det gör jag verkligen inte. Klicka här för att läsa mer om Halt and Catch Fire.


HELL ON WHEELS
Antal säsonger: 5 (avslutad - jag har inte sett sista säsongen än men skulle tro att den fick ett ordentligt avslut. Om det är lyckligt eller inte kan man dock tvivla på med tanke på seriens historia med att krossa tittarnas hjärtan om och om igen) 
Den här serien är en känslomässig berg- och dalbana, historisk, välgjord, beroendeframkallande, känslosam, spännande, hemsk, händelserik, nervkittlande, vacker. 
Var kan du se den? Samma här, du for nog köpa hem säsongerna om du vill se den. Men jag lovar, det är värt det. Eller nej förresten, tror den möjligtvis kan finnas på HBO Nordic. 
Varför älskar jag den? Åh det här går inte att svara på. För att den är så otroligt bra? För att inte tala om UNDERSKATTAD. Inte många jag känner som hört talas om den i alla fall. Den här serien bjuder på känslor hela vägen igenom. Jag har känt glädje och sorg, jag har lett som ett fån vid tillfällen och vid andra tillfällen har jag gråtit som om jag förlorade en del av mig själv när huvudkaraktären Cullen råkade ut för något. Hell on Wheels är en av mina favoritserier och jag är så himla nervös inför att se den sista säsongen eftersom jag dels inte vill att det ska ta slut, plus att jag bara vill att Cullen ska vara lycklig och om det inte slutar lyckligt så kommer jag gråta mig till sömns i ungefär tre månader. Nej vet ni vad, utsätt er inte för detta. Se The Musketeers istället som jag kan garantera slutar lyckligt. Klicka här för att läsa mer om Hell on Wheels.


INTO THE BADLANDS
Antal säsonger: 2 (plus en tredje som kommer 2018)
Den här serien är äventyrlig, unik, fantasifull, actionrik, mystisk. 
Var kan du se den? C-More.
Varför älskar jag den? Skulle inte säga att jag älskar den än då jag bara sett första säsongen som består av 6 avsnitt. 6 avsnitt som jag knappt minns. Men vad jag minns är att jag gillade den och den har absolut potential för att kunna bli en ny favorit, men känner ändå att det är för tidigt att säga. Klicka här för att läsa mer om Into The Badlands. 


MISFITS
Antal säsonger: 5 (avslutad) 
Den här serien är övernaturlig (när det gäller handling), realistisk (när det gäller karaktärer), humoristisk, brittisk, spännande, ärlig, välspelad. 
Var kan du se den? Netflix (samtliga säsonger).
Varför älskar jag den? För att den berättar den där typiska superhjältesagan på ett helt unikt sätt. Ett brittiskt sätt. Istället för att göra karaktärerna till superhjältar när de får krafter så gör man dem till precis det som verkliga människor skulle bli om man fick övernaturliga krafter. Själviska handlingar. För att citera Nathan Young: "Superpowers? No, that kind of thing only happens in America." Och sen älskar jag serien såklart tack vare humorn och karaktärerna. Den är verkligen rolig, jag skrattar högt i varje avsnitt. Nathan Young är one of a kind. Läs mitt inlägg om 10 anledningar till varför du borde se Misfits eller klicka här för att läsa mer om Misfits


SALEM
Antal säsonger: 3 (blev nedlagd för ett tag sen, men vet inte om den slutar bra eller dåligt då jag bara sett första säsongen än så länge)
Den här serien är övernaturlig, spännande, intressant, dramatisk. 
Var kan du se den? De första två säsongerna finns på Netflix och Viaplay. 
Varför älskar jag den? Även här är älskar ett lite för stort ord, men gillar starkt. Jag gillar Salem och tycker det är en väldigt bra serie att just maratonkolla då den är väldigt spännande. Jag fastnade väldigt hårt när jag kollade på säsong 1 men tröttnade ganska tidigt i säsong 2. Ska absolut se klart den, men kände mest att jag behövde en paus trots att jag var så inne i den hela säsong 1. Kände nog mest att det blev lite för mycket övernaturligt efter en säsong och jag behövde andas lite i mellan... Den är väldigt grov på de övernaturliga delarna kan man ju säga. Klicka här för att läsa mer om Salem.


THE MAN IN THE HIGH CASTLE
Antal säsonger: 2 (plus en tredje som kommer någon gång under 2017) 
Den här serien är intressant, unik, historisk (till viss del), mystisk, spännande, frågeställande, fängslande. 
Var kan du se den? Amazon Prime. 
Varför älskar jag serien? Främst på grund av den unika handlingen som är otroligt intressant. Därför vill jag främst framhäva beskrivningen intressant när det gäller denna serien. Den är verkligen intressant då den får en att reflektera över hur världen faktiskt hade kunnat vara om nazisterna hade lyckats ta över världen. I The Man In The High Castle får vi en inblick i hur samhället hade sett ut om Tyskland och Japan hade vunnit andra världskriget, och världen är då uppdelad i nazisternas regim (östra USA), japanernas regim (västra USA) och den självständiga delen (Kanada). Jag gillar huvudkaraktären Julianna väldigt mycket men för övrigt är det handlingen i sig samt den främsta skurken som fångat mitt intresse. Klicka här för att läsa mer om The Man In The High Castle.

Finns det några underskattade serier du tycker att för få personer har sett eller hört talas om? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar