fredag 5 maj 2017

Ferris Bueller's Day Off (1986)En klassiker i stil med The Breakfast Club och Sixteen Candles. Kan bero på att mästaren av high school-komedier - manusförfattaren och regissören John Hughes, har gjort alla dessa tre filmer. Fira med Ferris (originaltitel Ferris Bueller's Day Off) är en komedi från 1986 med Matthew Broderick i huvudrollen. Filmen följer High School-senioren Ferris när han bestämmer sig för att skolka från skolan för en heldag av skojigheter tillsammans med sina två bästa vänner - flickvännen Sloane och den halvdeprimerade Cameron som behöver lite uppmuntran. Men det är inte lätt att komma undan med skolkning när rektorn är en på spåret...

Fira med Ferris är en underhållande rulle på 1 timme och 40 minuter, och räknas inom komedigenren. I jämförelse med The Breakfast Club är humorn i Fira med Ferris aningen mer humoristisk, eller hur man nu ska uttrycka sig. Filmen är en ren komedi, som samtidigt har den där härliga känslan alla Hughes-filmer har. Trots att dramagenren inte tar stor plats i filmen så är det ändå en film som är lätt att relatera till. Den har dessutom det där lilla extra som jag personligen gillar i den här typen av filmer - nämligen något sorts budskap.

"Life moves pretty fast. If you don't stop and look around every once in a while, you could miss it."

Detta är en mening som uttalas av huvudkaraktären vid två tillfällen i filmen - första gången i början och andra gången i slutet. Denna mening är en ganska bra sammanfattning för filmen i helhet. Budskapet är såklart inte att man ska skolka från skolan, utan att det är viktigt att ta vara på livet och njuta så gott man kan, medan man kan. Det bästa exemplet på en karaktär detta stämmer bra in på, är inte huvudkaraktären Ferris Bueller, utan hans bästa vän Cameron. Cameron är ganska trött på allt livet har att erbjuda, och känner inte alls för att hänga med Ferris på hans planerade dagsutflykt. Men mot slutet inser han att dagen faktiskt har gett honom en glädje och befrielse. 

Fira med Ferris är en bra film för den som vill ha en underhållande highschool-komedi som inte följer den typiska mallen för high-school komedier. Humorn är enkel men rolig. Filmen finns att se på Netflix. 
BETYG: 7/10

2 kommentarer:

  1. haha sjukt, läste en artikel om den filmen igår och tänkte att jag nog behövde se den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog universum som säger åt dig att du kommer gilla denna, och jag håller med, tror det är en film i din stil! :D

      Radera