onsdag 26 april 2017

Veckans tema ● Asien

Bilder: IMDBDetta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen

Hayao Miyazaki är en av Japans främsta regissörer för animerad film, och han är även en av grundarna till Studio Ghibli som gjort mängder med fantastiska anime-filmer. Denna veckan är temat Asien och därför tänkte jag tipsa om några av Miyazakis filmer. Spirited Away (2001)
Detta måste vara den mest kända av hans filmer, den som flest personer utanför Japan har sett eller hört talas om. Filmen följer en tioårig flicka som hamnar i en värld där människor förvandlas till odjur. Miyazaki vann en Oscar för denna film, inom kategorin bästa animerade filmPrinsessan Mononoke (1997)
Även denna film är en av Miyazaki's mest kända och mest uppskattade. Filmen följer Ashitaka, en ung man som finner sig mitt i ett krig mellan gudar och en flock människor. Ponyo på klippan vid havet (2008)
Det här är i princip den japanska versionen av Den lilla sjöjungfrun. Supergullig film om en liten pojke som utvecklar en relation till en fiskprinsessa som inte vill något annat hellre än att få bli människa. 


Det levande slottet (2004)
Denna Oscarsnominerade film utspelar sig i ett fantasiland och följer händelserna efter att en ung kvinna blir förhäxad med kroppen av en gammal tant. 


Min granne Totoro (1988)
Det här är den äldsta filmen på listan, och kanske även den mest "kult:iga". Totoro är en karaktär vi nog alla hört talas om och sett bilder på lite här och var. Filmen utspelar sig på den japanska landsbygden, en sommar under 50-talet. Vi får följa två systrar efter att de träffar på en skogsande som de kallar för Totoro. 

Alla dessa filmer är väldigt annorlunda från exempelvis Disney, och de är väldig speciella på ett bra sätt. Jag tror att man antingen älskar det eller finner det jätte ointressant, men för att ta reda på vad som gäller dig - varför inte börja med att se någon av dessa filmer? 

4 kommentarer:

 1. Jag måste alla fall se Spirited Away. Inte sett så många Japanska filmer men såg your name på bio nyligen och har efter det varit jättesugen på att se massa men vet ju inte vart jag ska börja, finns så många :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev väldigt nyfiken på den japanska filmen du skrev en recension på, skulle vilja se den :)

   Radera
 2. Spirited Away är nog den enda japanska film jag har sett! Den är så fin <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte sett den själv än, men den är högst på min vill-se lista när det gäller japanska filmer! Hört att den ska vara väldigt fin :)

   Radera