måndag 3 april 2017

Please Like Me: Topp 10För ett tag sedan kollade jag igenom samtliga säsonger av en australiensisk komedidrama serie som jag blev fullständigt förälskad i. Serien heter Please Like Me och följer livet för den homosexuella huvudkaraktären Josh. Eftersom jag fortfarande lite smått sörjer avslutet av denna serie så tänkte jag ta upp några av mina favoritsaker med serien. Det kan vara allt från karaktärer till specifika scener som jag älskar. Jag vet att jag skrivit detta inlägg som en topplista (+ rubriken...) men nu i efterhand inser jag att jag egentligen inte tänkt efter när jag skrivit ordningen i listan. Detta är topp 10 från serien, men samtidigt är alla på delad första plats... så ja, ignorera ordningen helt enkelt. 

1
I'LL BE FINE
Detta måste vara en av de bästa delarna med Please Like Me. Det har inte funnits ett enda intro i denna serien som jag inte fullständigt ÄLSKAT och det beror dels på denna låten som är helt underbar, men också på hur bra de klipper ihop introt för varje avsnitt. Och att det verkligen ser annorlunda ut för varje avsnitt till skillnad från alla andra serier där man använder samma klipp i introscenen för varje avsnitt. I'll Be Fine är en låt jag verkligen blir glad av att lyssna på och den får mig såklart alltid att tänka på Josh och gänget. 

2
JOSH OCH ARNOLD
Vad är en serie utan ett ship? Josh och Arnold är för mig, huvudparet i serien. Jag älskade dessa två från första stund vi träffade Arnold på hans brors fest, och därefter blev jag lite smått beroende. Jag gillar att deras kärlek verkligen känns vacker samtidigt som den ändå känns realistisk. Och det är det som är så udda i filmvärlden - ofta är det endast antingen eller. Antingen är den realistisk eller så är den vacker. Men Please Like Me har bevisat att det är möjligt att skapa en relation utifrån båda dessa två beskrivningar. En replik som jag tycker på något sätt känns vacker och realistisk på samma gång, som kommer just från Josh's sida, är från scenen när han pratar med Tom (tror jag det var i alla fall?) och säger något i stil med "I think I love him, but also... I don't know what love is, you know.". Det här känns så himla on point. Hur ofta händer det egentligen i verkligheten att man bara plötsligt vet att man är superförälskad i någon? Vem vet egentligen vad kärlek är? Det går liksom inte att definiera på det sättet. Det måste inte alltid vara antingen eller. Man måste inte alltid älska någon eller inte älska någon. Det är fullt möjligt att befinna sig lite där mittemellan också. 

3
HUMOR BLANDAT MED REALISM
Humorn i serien är verkligen underbar. Det jag älskar med humorn i Please Like Me är att den är så himla lätt att relatera till - helt enkelt på grund av hur realistiska replikerna faktiskt är. Det är inte den typen av halvlöjliga skämt vi ser i serier som Vänner eller How I Met Your Mother. Jag älskar dessa serier eftersom de är så lättsamma, men samtidigt ligger de inte alls på samma nivå som humorn i Please Like Me. Skämten i Vänner glömmer man bort strax efter de hänt, medan de underhållande replikerna, dialogerna eller situationerna i Please Like Me faktiskt får en att tänka efter. Jag har kommit på mig själv med att stå i duschen dagen efter att ha sett ett avsnitt, och återspela en viss replik i mitt huvud för att verkligen fundera över innebörden bakom "skämtet". Trots att det ofta finns en innebörd, så tar det inte bort humorn. Tvärtom så blir humorn nästan ännu starkare på grund av det. 


4
LOVE ACTUALLY
Det här är en helt egen scen, som förtjänar en helt egen punkt i denna lilla lista. Denna scen representrerar dock mer än bara en scen. Det representerar så många liknande scener som får en att må så otroligt bra inombords. Vackra scener som får en att tänka att livet faktiskt kan vara vackert. Love Actually-scenen är min absoluta favoritscen från denna serien. Jag tycker bara den är så fin. Det gör inte ens något att Arnold inte gillade underbara Love Actually, jag kan förlåta honom för det eftersom han gjorde den kända skylt-scenen ännu bättre i Please Like Me än i Love Actually. 

5
MYSSCENERNA I SÄNGEN
Hur de verkligen visar intimiteten mellan Josh och hans pojkvänner, det gör verkligen enormt mycket för serien. Givetvis är ju mina favoritscener av dessa just när det handlar om Joshs relation till Arnold, men redan i säsong 1 lade jag märke till hur fina säng-scenerna var mellan Josh och Geoffrey - när de liksom bara ligger och gosar in sig i varandras armar. 

6
HANNAH
Hannah var ett perfekt tillskott till serien. Säsong två var så bra just eftersom vi fick flera nya karaktärer. Arnold, Hannah, sedan följt av Ella i säsong 3. Hannah är en ganska deprimerande karaktär och vissa delar med henne är egentligen väldigt tragiska. Som exempel att vi verkligen får se hur hon skadar sig själv. Det är tragiskt men samtidigt finns det någon form av förståelse för henne. Jag känner själv att jag kan relatera till henne när det gäller hennes personlighet. Att hon föredrar att inte prata om hon inte har någonting att säga. Varför prata om man inte känner för det? Folk är så himla beroende av kallprat och att hela tiden vara supersociala. Jag är inte heller en sån person, och precis som Hannah förstår jag inte riktigt meningen med att prata och vara social om man inte har någonting att säga. Jag vet att vissa "bekanta" till mig ser mig som lite av en "ensamvarg" eller vad man nu vill kalla det. Samtidigt ser mina vänner mig som extremt social. Det beror på att jag bara är social med de människor jag vill vara social med. Nu är ju Hannah väldigt tystlåten även i bra sällskap men det gör ändå att jag känner att jag kan relatera till henne ganska mycket. 

7
AVSNITTSAVSLUTEN
Vissa scener är så mäktiga i denna serien, och främst av allt när det gäller avslutet för varje avsnitt. Det är verkligen supersvårt att förklara vad jag menar med detta, men ett exempel är "Clairezilla"-scenen när vi bara får se den godzilla-klädda Claire slå ner mini-byggnader i slow-motion medan musiken spelas. Det går inte riktigt att förklara vad som gör dessa scener så bra, de bara är det.

8
MUSIKSCENERNA
Alla scener när gänget sjunger tillsammans. Arnold som sjunger Chandelier under fejk-komma-ut scenen, gänget som alla sjunger Someone Like You vid middagsbordet när de ska äta Adele, scenen efter uppbrottet mellan Josh och Arnold i säsong 4, när de sitter i bilen och börjar sjunga på Justin Biebers Love Yourself. Sistnämnda var en perfekt scen efter uppbrottet då den verkligen fick oss att le trots att vi alla Jarnold shippers fått våra hjärtan krossade precis som Arnold.

9
VÄNSKAPEN I GRUPPEN
Något som jag alltid uppskattar mest i alla serier och alla filmer jag ser, är vänskapen mellan karaktärerna. Detta tycker jag syns väldigt bra i Please Like Me. Precis som allt annat i serien är vänskapen realistisk istället för felfri, och ofta händer det att karaktärerna är osympatiska mot varandra eller bara håller hemligheter från varandra. Men många scener har också visat att de faktiskt bryr sig väldigt mycket om varandra, och det är underbart att se. Jag gillar även hur både Ella och Arnold blev en del av gänget, samt att Claire kom tillbaka lite då och då även om skådespelerskan (som jag förstått det, rätta mig om jag har fel) inte kunde medverka i alla avsnitt på grund av hennes medverkan i Reign10
JOSH
Okej, missförstå mig inte - det finns tillfällen då jag verkligen avskyr Josh på grund av hur elak han kan vara - till och med mot de han älskar mest. Men samtidigt är det också hans brister som är största anledningen till varför han är en så bra huvudkaraktär. Han är inte felfri, och därför känns han så otroligt realistisk. Anledningen till att man blir så arg på honom ibland beror nog bara halvt på honom medan andra halva beror på att man ser en liten del av sig själv i honom. Ingen av oss är perfekta och precis som alla andra är Josh inte mer än människa. Jag skulle inte säga att jag alltid älskar Josh för det gör jag inte. Men jag älskar hur realistiskt de skrivit hans karaktär och det är värt mycket då det är otroligt unikt både i film- och tv-världen.

2 kommentarer:

  1. Åh bästabästa! Håller med i samtliga punkter :). Du måste förresten se säsong 3 av skam, säng-scenerna där är också riktigt bra filmade och känns äkta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste verkligen ta tag i det snart, jag tappade bort mig lite i slutet av säsong 1 av Skam och kollade aldrig vidare! Men vill verkligen det eftersom den blivit så hyllad.

      Radera