måndag 24 april 2017

National Treasure är fortfarande en storfavorit

Bilder: IMDB

En film jag såg aningen för ofta när jag var liten var den första National Treasure-filmen. Än idag är det en av mina favoritfilmer. Här kommer fem anledningar till varför. 

1. Skattjakten
Jag älskar filmer som kretsar kring skattjakt. Jag har alltid tyckt att det varit superroligt, superspännande och superintressant. Därför är det jättetråkigt att de enda filmer som kretsar kring just detta tema, är si sådär 30 år gamla. Ni vet, Indiana Jones, The Goonies, Romancing The Stone. Sådana där filmer som verkligen kretsar kring att följa en massa ledtrådar tills man tillslut når målet. National Treasure gör den här delen så himla bra, det är verkligen steg för steg, och samtidigt kommer det vändpunkter lite då och då som gör att man tänker att hela storyn ändå är ganska så smart. 2. Humorn
Riley Poole är ju utan tvekan favoritkaraktären från filmen, och det beror på hur mycket humor han bjuder på. Allt ifrån roliga kommentarer till underhållande ansiktsuttryck. För övrigt bjuder filmen på rikligt med humor som balanseras väldigt bra med alla andra delar av filmen. 3. Historielektionen
Jag har garanterat lärt mig en hel del av den här filmen genom åren. Varje gång jag ser den upptäcker jag något nytt. Jag kan dock ta och erkänna, att trots att detta nämns ett flertal gånger i filmen, och trots att jag sett filmen femtioelva gånger sedan den släpptes 2004, så har jag fortfarande inte lärt mig det exakta datumet som självständighetsdeklarationen skrevs på. 


4. Karaktärerna
Som jag nämnt redan, så är ju Riley den självklara favoriten, men mer än honom är det såklart omöjligt att inte älska resterande karaktärer. Ben Gates är perfekt som huvudroll och som yngre var denna karaktär anledningen till varför jag verkligen gillade Nicolas Cage (även om jag på senare år insett att detta i princip är enda filmen med honom som jag faktiskt gillar). Även Abigail Chase är en härlig karaktär som är underbar att följa, och samspelet mellan dessa tre karaktärer är väl utfört. För övrigt innehåller filmen flera andra karaktärer man hinner fatta tycke för genom filmens gång, trots att de inte har några större roller. De jag främst syftar på är givetvis pappa Gates samt FBI-chefen som jag aldrig riktigt lyckats lära mig namnet på. Utöver det har jag alltid även älskat Ian som skurk, men det är ju inte så konstigt när det är Sean Bean som är ansiktet bakom karaktären. 5. Genren
Äventyr är en genre som har så otroligt mycket att erbjuda, och trots detta känns det som att alldeles för få filmskapare i Hollywood tar vara på detta nu för tiden. Gör man en äventyrsfilm så lägger man inte längre ner tid på manus, utan kör istället storslaget på allt annat. Vilket i slutändan inte blir alls bra. National Treasure är en av de få moderna filmer inom genren som faktiskt är bra. Jag bara önskar att det hade gjorts fler sådana här filmer. Mer i stil med de fantastiska Indiana Jones filmerna, och mindre i stil med The Maze Runner

En extra punkt jag måste lägga till såhär i efterhand, är musiken. Jag tycker musiken i National Treasure är helt fantastisk, och det är inte sällan jag sitter och nynnar till musiken medan jag tittar på filmen. 

Har du sett National Treasure? Och håller du med mig om äventyrsgenren överlag? Visst borde man göra fler storslagna äventyrsfilmer med välskrivna manus och intressanta karaktärer!

4 kommentarer:

 1. Minns att jag tyckte jag var sjukt cool när jag sett denna för det var typ den första "action" film jag såg på bio haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var bara sex år när den släpptes men det är en sån film som hade varit rolig att se på bio!

   Radera
 2. Den här är min favorit film också - håller verkligen med dig i det mesta du skriver + ja, det bör göras flera äventyrsfilmer, finns alldeles för få sådana just nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att jag inte är ensam! De flesta nu för tiden verkar tycka om dramagenren bäst verkar det som, men jag har alltid varit en äventyrsfantast :D

   Radera