måndag 17 april 2017

Life (2017)

Bild: IMDB
Det känns inte som att biosalongerna är superfulla med bra filmer just nu, men Life var ändå en film jag var väldigt intresserad av. Jag visste egentligen inte alls mycket om den, mer än att det var en sci-fi och att en del kända skådespelare medverkade (så som Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson). Det var först några minuter in i filmen som jag insåg att själva huvudhandlingen var utomjordiskt liv. 

Life är en film av den svenske Daniel Espinosa, regissör till bl.a. Snabba Cash (2010) och Safe House (2012). Filmen följer en grupp forskare på en rymdstation som utforskar liv på Mars. Men trots att de är försiktiga spårar saker och ting ur när den upptäckta livsformen visar sig ha förmågor ingen på jorden någonsin stött på förut. 

Jag hade en del förväntningar på Life, trots att jag egentligen inte blev sugen på att se den förrän strax innan premiären. Det har kommit många bra filmer inom science-fiction genren den senaste tiden, så varför inte en till? Efter att ha sett den känner jag mig dock väldigt kluven. Kort sagt tror jag att jag hade gillat denna film mycket bättre om det inte vore för att Alien-filmerna existerar. För det som störde mig i denna film, var just att Life kändes som en snarlik version av den första Alien-filmen. 

Jag gillar den här typen av thrillers. Eller skräck om man så vill kalla den det. Det är lagom, precis så att det ligger inom gränsen för vad som är en bra skräck. Men, samtidigt var filmen inte något vi inte sett förut. Vad som gjorde Interstellar och The Martian till så bra sci-fi filmer, var att de var annorlunda. Manuset i Life får mig däremot att undra om de följt någon form av mall för skräckfilmer. Nej, Life kändes inte unik på något sätt. Men ändå fanns det något där som gjorde att jag gillade filmen. Kanske beror det på hur snygg den var, samt att jag såg den på bio där det visuella får chans att glänsa som mest. 

Hur ordinär en film än är, så är det inte alltid det som definierar den. Life kändes förutsägbar som nästintill vilken annan skräckfilm som helst, men trots det är detta ett koncept som faktiskt funkar. Det är inte unikt, men det funkar. Helt ärligt så tänker jag inte säga så jättemycket mer om filmen då jag inte riktigt kommer på något mer att skriva, men kort sagt så tycker jag Life är en helt okej film. Den här typen av filmer kan egentligen göras hur många gånger som helst utan att man som tittare tröttnar - d.v.s om detta är en genre som tilltalar. 
BETYG: 7/10

1 kommentar:

  1. Jag tyckte väldigt mycket om den. Satt på helspänn genom hela filmen. Håller med dig till hundra procent om att vad som är orginellt inte spelar stor roll, så länge man gillar det!

    SvaraRadera