torsdag 27 april 2017

Huset fullt - topp 10 avsnitt


När det gäller komediserier så har jag sett ganska många äldre sådana, helt enkelt eftersom jag vanligtvis gillar dem bättre då humorn känns lite mer originell. En av mina favoritserier inom genren är Huset fullt, ett sitcom från 80-talet som sändes i åtta säsonger och handlade om en väldigt stor familj - därav namnet. Huset fullt är en sådan serie som jag kan se om miljontals gånger - framförallt de avsnitten jag gillar bäst. Känner jag för att skratta så blir det oftast ett val mellan How I Met Your Mother, Vänner och Huset Fullt. För dig som sett serien, kanske till och med växt upp med den, så tänkte jag göra en liten nostalgitripp i form av en lista på mina tio favoritavsnitt från serien. Och för dig som inte sett serien så vet du nu vilka avsnitt du ska börja med om du inte känner för att se allt från början. 

För att berätta lite mer utvecklat om serien för dig som inte sett den:
Har du sett serien kan du hoppa över detta stycke och påbörja listan direkt.

Huset fullt sändes under åren 1987 till 1995 och påbörjar några månader efter att mamman i familjen Tanner tragiskt nog omkommit i en olycka. Ensam lämnas pappa Danny med tre döttrar, så för att hjälpa honom efter tragedin bestämmer sig hans bästa vän Joey, samt hans svåger Jesse för att tillfälligt flytta in. Men planen "tillfälligt" blir svår att hålla när killarna fäster sig väldigt starkt till barnen som de gör sitt bästa för att uppfostra. 

Åkej, let the list begin.
(Jag börjar som vanligt nedifrån och går upp för att bygga upp spänningen lite...)
Kan också vara värt att nämnas att jag inte inkluderar avsnitt från uppföljaren Fuller House


10. Up on the Roof (8x20)
Detta är ett avsnitt som jag gillar av den enkla anledningen att det är ett prank involverat. När D.J och Kimmy's grundskolegång börjar gå mot sitt slut bestämmer de sig för att spela skolans rektor ett spratt, men när de gör ett litet misstag så ligger situationen plötsligt i risk för att spåra ur. Jag gillar detta avsnittet för att det enligt mig är en av de roligaste, och som sagt; jag älskar pranks. 

"I want straight A's, world peace and Brad Pitt - lightly buttered." 


9. A House Divided (7x24)
Sista avsnittet av sjunde säsongen är ett bra avslut på säsongen, och hade egentligen enligt mig varit ett bättre avslut på hela serien än det vi faktiskt fick. Jag klagar dock inte på säsong 8 i helhet, den har flera avsnitt som jag gillar starkt. Hur som helst, i A House Divided får vi se hur familjen hanterar situationen när de blir erbjudna dubbelt så mycket pengar för sitt hus än det är värt. Därför börjar alla i familjen fundera på att flytta - men inte tillsammans. Jesse och Becky funderar på att skaffa sig ett eget hem och samtidigt ser Joey detta som en chans att starta ett eget liv, utanför familjen Tanner. Men alla i familjen är inte lika nöjda över situationen, och därför gör Michelle allt för att förstöra besiktningen av huset. 

"Guys, I hope we're not interrupting anything...weird."


8. The Greatest Birthday on Earth (3x10)
När Michelle fyller år har familjen arrangerat en superfest. Men födelsedagsfirandet förstörs när Michelle, Stephanie och Jesse blir inlåsta i en bilverkstad. Jag älskar detta avsnittet av den enkla anledningen att jag blir så glad av den. Budskapet ligger verkligen i att det inte spelar roll hur mycket pengar man lagt på en fest, eller hur mycket ballonger man har. Det är en fröjd att få se hur mycket Stephanie och Jesse anstränger sig för att ge Michelle en bra födelsedag trots omständigheterna. Detta är verkligen ett sånt där typiskt mysigt avsnitt som man bara inte kan låta bli att le hela vägen igenom. 

"Clowns bug me, man. They think they're so funny!


7. The Bicycle Thief (7x11)
När Michelle's cykel blir stulen ger sig alla i familjen ut på varsin runda för att hitta cykeltjuven. Varför älskar jag detta avsnittet så mycket? Det finns faktiskt ingen större anledning än att jag tycker det är ett väldigt roligt avsnitt. Hela situationen spårar verkligen ur, och det är så roligt att det mot slutet visar sig att Michelle bara glömt sin cykel hos en kompis. 

"You think she's suspicious?"
"Why would she be? All Danny's doing is making a full confession!" 


6. Arrest Ye Merry Gentlemen (8x11)
Detta är också ett sånt där mysigt avsnitt som verkligen ger julkänsla. Jag gillar alla julavsnitt i Huset fullt, men detta avsnitt är utan tvekan min favorit. När Jesse och Michelle åker in till stan på julafton för att byta ut en present så stöter de på en butikssäljare som hatar julen men älskar att ställa till med bus. Jag älskar avsnittet, dels för att det är roligt, dels för att vi får en stor dos av den härliga relationen mellan Jesse och Michelle, men främst tack vare slutet och hur det faktiskt finns ett budskap. Plus, gästskådespelaren Mickey Rooney såklart!

"I'm sorry, I didn't mean to make fun of your merchandise, I know this is quality-puke you've got going here." 


5. Rock The Cradle (4x26)
I det här avsnittet får vi följa hur hela familjen måste undanhålla en stor hemlighet för Jesse, vilket inte blir det lättaste. Jag bara älskar allt med detta avsnittet, och Stephanies underbara replik "Boy, can we keep a secret or what!" gör hela avsnittet. Dessutom gillar jag när serien bidrar med lite "äldre" humor eftersom den annars ofta förhåller sig till barnvänliga skämt. Scenen när Jesse pratar om sin turné på ett sätt som de andra starkt missförstår, är lika rolig varje gång jag ser den. 

"She forgot all about Norton when she made friends with Kimmy. Man, I miss that duck."


4. Silence Is Not Golden (6x17)
En av anledningarna till varför jag älskar Huset fullt, är att det ofta finns någon form av livsläxa eller budskap i avsnitten. Silence Is Not Golden är ett utmärkt exempel på ett sådant avsnitt. När Stephanie får veta att en av hennes klasskompisar blir slagen av sin pappa, slits hon mellan att hålla sitt löfte om tystad eller att berätta för en vuxen. 

"What made his father so mean?" 
"I don't know. I look at you girls, I look at Nicky and Alex... How can anyone hurt their child?" 


3. The Last Dance (7x17)
Detta avsnittet är nog det mest tunga avsnittet i serien, om man säger så. Detta är ju för övrigt en otroligt lättsam serie, men jag minns att jag verkligen tyckte detta avsnittet var känslosamt första gången jag såg det. I The Last Dance får vi följa familjen Tanner efter att den grekiska gammelmorfarn Papouli kommer på besök. När någonting som ingen var förberedd på händer, måste de hjälpas åt för att hålla känslorna i schack. 

"After everything that's happened this week, it makes you realize life is short and you should really go for your dreams or you've got no reason to get up in the morning and scratch yourself.


2. Honey, I Broke The House (3x20)
Detta avsnittet är verkligen en av de roligaste avsnitten i hela serien - det enda som jag anser vara bättre är det jag kommer skriva här nedan. I Honey, I Broke The House får vi följa mellandottern Stephanie efter att hon av misstag råkar köra Joey's bil in i köket - genom väggen. Även här finns det såklart ett budskap - att det värsta inte är röran i köket, utan Stephanies säkerhet. Men hela situationen blir otroligt underhållande när ingen riktigt vet hur bilen hamnat i köket, eftersom Stephanie fått panik och rymt hemifrån. 

"You name it, I broke it."


1. Secret Admirer (4x11)
Ja, då kommer vi då till nummer ett och det är såklart Secret Admirer från säsong 4. Jag älskar alla avsnitt med karaktären Rusty, och det finns ingen tvekan om att detta är avsnittet jag skrattat som mest till. När den lilla busen Rusty ska spela DJ ett spratt genom att skicka ett fejkat kärleksbrev till henne från tidningspojken, spårar saker och ting ur eftersom alla i familjen på ett eller annat sätt lyckas få tag på brevet - och eftersom brevet inte är undertecknat uppstår en bra mängd missförstånd. 

"I gotta learn how to read..." 

Har du sett Huset fullt, och håller du i så fall med mig? Om du inte sett serien men är intresserad så finns den tillgänglig på Netflix. 

4 kommentarer:

 1. Åh så sjukt många nostalgiska scener! Minns det där med misshandeln av barnet så tydligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen ett avsnitt som sätter sig i minnet på en. Det är ju sådana saker barn ibland måste gå igenom i verkligheten också. Tänk bara vad jobbigt det måste vara att veta att någon annan råkar så illa ut, men att inte våga berätta för någon eftersom man lovat att inte säga något. Tycker de gjort avsnittet på ett bra sätt ändå, de visar också att lösningen inte löser allt. Han slipper sin hemska pappa, men det är ändå inte ett lyckligt slut när han blir omhändertagen av socialen och kanske skickad till ett barnhem istället.

   Radera
  2. Precis och det är just det som jag gillade med avsnittet. Att den visade den hemska verkligheten. Konstigt att man som så ung redan där förstod det :P

   Radera