lördag 29 april 2017

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Bilder: IMDB

Å
År 2014 släpptes storfilmen Guardians of the Galaxy från produktionsbolaget Marvel, och nu var det dags för en uppföljare. Guardians of the Galaxy Vol 2 hade svensk biopremiär så sent som i onsdags och dagen efter satt jag redo i biosalongen för att se den. 

Efter händelserna i den första filmen får vi i tvåan följa karaktärerna när de utforskar Peter Quills ursprung. Precis som i förra filmen ser vi Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel (Baby Groot), Bradley Cooper (Rocket) och Michael Rooker i de främsta rollerna. 

Jag kan erkänna att jag inte hade alls höga förhoppningar på denna filmen (trodde faktiskt den skulle vara jättedålig), men ville se den ändå eftersom det trots allt är en storfilm. Största anledningen till varför jag hade låga förväntningar var trailern där det enda jag faktiskt gillade var låten Hooked on a Feeling som inte har någonting med filmen i sig att göra överhuvudtaget. Men, trots mina dåliga aningar så blev jag positivt överraskad. Guardians of the Galaxy Vol 2, är precis som dess föregångare en film vars starka sidan är humorn. Trots att humorn på många sätt är väldigt löjlig så är den samtidigt väldigt rolig, och i just denna typen av film fungerar det. Och det var inte bara jag som tyckte det - hela biosalongen satt nämligen och skrattade större delar av filmen. Att jag fann humorn rolig förvånade mig verkligen eftersom trailerns humorinslag var just det som gjorde mig negativ till filmen. Kändes som att de valde ut det sämsta möjliga humorklippet från filmen och använde det i trailern vilket jag fortfarande inte alls förstår. De humorinslag i filmen som jag personligen gillade bäst var allt som kretsade kring Baby Groot. Redan i första scenen av filmen insåg jag att jag skulle älska lilla Groot. Även Rocket är en älskvärd karaktär som gör filmen mycket bättre än vad den hade varit utan honom.

Det var längesen jag såg den första filmen och jag har bara sett den en gång, så jag insåg ganska snabbt in i filmen att jag skulle ha sett om den första innan jag klev in på biografen. Vissa karaktärer mindes jag inte ens - exempelvis tog det mig ett bra tag att förstå vilken koppling Yondu hade till Quill. Hur som helst så minns jag att jag gillade ettan, men var ändå inte superimponerad. Så vitt jag kan minnas dock så älskade jag musiken i filmen, och detsamma gällde Vol. 2. Med gamla härliga hits så som Sweet's Fox on the Run, Elo's Mr. Blue Sky, George Harrison's My Sweet Lord och Looking Glass' Brandy Your a Fine Girl, blev filmen en ren nostalgitripp för oss musikfantaster. 

När det gäller övriga delar av filmen, utöver humorn och musiken, så har jag ganska mycket att klaga på. Men innan jag börjar klaga kan jag ändå prisa dem för det visuella - det märks hur mycket pengar man lagt ner på produktionen. Därför är detta definitivt en film värd att se på bio. Men... Manuset, skådespelarinsatserna, karaktärerna - ja, allt var egentligen ganska dåligt. De enda karaktärerna jag fastnat för i denna filmserie är Groot och Rocket, och förstnämnda är bara för att han är söt, inte för att han har något större djup (kan tillägga att jag inte minns hur Groot var i första filmen). Rocket däremot hade ändå något som gjorde att han blev till en relativt välskriven karaktär - det märks att han bryr sig om sina vänner trots att han är lite av ett douche. När det gäller Peters relation till sin pappa så tyckte jag hela den storyn var ganska halvdan - eller det är åtminstone vad mitt sunda förnuft säger åt mig. Men problemet är att detta är verkligen en sådan film som får lov att vara dålig på vissa delar. Det är helt okej eftersom man accepterar det, och man accepterar det eftersom man inte förväntar sig något bättre. Visst var det klyschigt med "He may have been your father but he wasn't your dad", men det är okej eftersom Guardians of the Galaxy i det stora hela faktiskt är en komedifilm som gömmer sig bakom den stora actionäventyrsgenren. 

Guardians of the Galaxy Vol. 2 har många nackdelar som inte är alls svåra att hitta, men samtidigt är det en otroligt underhållande tvåtimmarsrulle som vilken äventyrsfanatiker som helst skulle kunna gilla. Så länge man inte sätter igång filmen i tron om att detta är en seriös actionfilm så kan man inte bli besviken. Är du beredd på att se en komedi, så kommer du säkert underhållas.  
BETYG: 8/10

1 kommentar: