onsdag 12 april 2017

10 Easter Eggs i kända filmer

I denna stillbild från Disney's Tarzan kan du hitta en relativt tydlig Easter Egg... O
Om du är en sån där som googlar upp allting om dina favoritfilmer efter att du sett dem, så har du nog hört talas om termen "Easter Egg". Så vad är då ett Easter Egg? När det gäller filmer så har det inte så mycket att göra med påskägg som det kanske låter - även om termen ursprungligen kommer ifrån ett påskscenario i filmhistorien, men det kommer jag till snart. Jo, när vi talar om Easter Eggs i filmer så syftar vi helt enkelt på sådana detaljer som kanske inte är jätte lätta att hitta första gången man ser en film. Detaljer som filmskaparna medvetet valt att lägga till, bara för att de kan. Exempel på detta kan vara en regissör som genom en liten detalj i en viss scen av filmen, refererar till någon annan film hen gjort. Men det finns även många fler sätt än så att skapa easter eggs som får oss fans att bli lite extra exalterade över att se en viss filmscen. 

Nu på lördag är det påskafton, och därför är veckans tema just påsk i mitt bloggsamarbete med Felicia, Sara, Lovisa, Karin och Emelie. Det finns inte många filmer om påsk, och därför tänkte jag att detta tema kunde passa alldeles utmärkt. För hur roligt är det inte med just Easter Eggs i sådana där filmer vi älskar? Jag tänkte göra en liten lista på sådana där roliga Easter Eggs som jag vet om från några av de mest kända filmerna. Men innan jag börjar tänkte jag bara kort förklara... Vad kommer egentligen uttrycket "Easter Egg" ifrån? 

Jo, Easter Egg betyder som vi nog alla vet, påskägg. Nu tänker jag berätta något som jag tänker klargöra redan nu att det endast är något jag har hört talas om och som jag misstänker än idag bara är rykten - alltså inget som är 100% bekräftat. Men, ryktet säger i alla fall såhär. 1975 hade en film som senare blev en kultklassiker premiär, nämligen The Rocky Horror Picture Show. Under inspelningen av denna filmen - som skedde just under påsk - ska filmbesättningen ha haft en "påskäggsjakt" på inspelningsplatsen och ska då sedan av olyckshändelse ha glömt bort minst tre av dessa ägg som senare råkade komma med i flera scener av filmen. Så om du någonsin får för dig att titta på denna gamla kultklassiker - håll då utsikt efter dessa ägg som i något litet hörn ska finnas med i filmen. Oavsett om detta stämmer eller inte så är just benämningen "Easter Egg" ganska perfekt med tanke på att det faktiskt blir lite som en jakt efter påskägg. Jag menar, vem har inte sett en Marvel film utan att försöka hitta någon dold detalj som avslöjar någonting inför kommande film, eller som bara refererar till andra Marvelfilmer? Guilty as charged

Ja, då kanske det var dags att slutligen påbörja den här listan. 

1
I eftertexterna av den tredje Harry Potter-filmen, Fången från Azkaban, får vi se en större överblick över Marauder's map, d.v.s den magiska kartan som Fred och George ger till Harry tidigare i filmen. Längst ner i ett hörn kan vi se en aningen "barnförbjuden" händelse mellan två personer, eller ja, fyra fötter som egentligen är det enda vi kan se. 

2
Die Hard: With A Vengeance spelades in strax efter Pulp Fiction, och i båda dessa medverkar Bruce Willis, vilket stärks genom ett roligt litet Easter Egg. I Die Hard 3 ställs Willis' karaktär John McClane frågan om vad han har gjort sedan... ja, sedan Die Hard 2 helt enkelt. Till det svarar han "Smoking cigarettes and watching Captain Kangaroo." Exakt samma text sjunger Willis karaktär i Pulp Fiction, strax innan han ser Marsellus på gatan. Hans svar hade nästan lika gärna kunnat lyda "jag har medverkat i Pulp Fiction." 

3
I Tillbaka till framtiden filmerna finns ett flertal roliga Easter Eggs, där den tydligaste nog måste vara scenen med Chuck Berry's kusin back-stage under skolbalen i den första filmen. Men det finns fler som kanske inte är riktigt lika tydliga. Ett exempel är när Marty just rest tillbaka i tiden och landar i en lada. Mannen som äger ladan (och misstar Marty för en utomjording) kallar sin son för "Sherman" och på tomten utanför kan vi se att det står "Peabody" på brevlådan framför huset. Mr. Peabody and Sherman är en animerad tv-serie om just tidsresande. 

4
När vi ändå snackar Tillbaka till framtiden, här kommer en till. Den viktiga parkeringsscenen från första filmen (som tar plats både i början och i slutet av filmen) utspelar sig på en plats som heter "Twin Pines Mall", vilket en skylt i bakgrunden visar. På 50-talet hade samma plats inte döpts ännu och under Martys tidsresande råkar han rasa ner ett av de två träden som stod precis där. När han kommer tillbaka till nutiden har platsen ändrat sitt dåvarande namn från "Twin Pines Mall" till "Lone Pine Mall". 

5
I nästan alla Tarantinos filmer, har han någon form av cameo där han skådespelar i en liten scen. Detta är alltid roligt att upptäcka om man är ett fan och faktiskt vet hur regissören ser ut. Tarantino är dock långt ifrån den enda som gör cameos i sina egna filmer (ett annat exempel är Alfred Hitchcock). Tarantino är dock en av de få som ofta gör mer än bara att "synas i bakgrunden" eller liknande. Några exempel är Pulp Fiction där han spelar en "cleaner", Death Proof där han sitter i baren i en av scenerna (han kanske till och med var bartendern, jag minns inte riktigt) samt Django Unchained då han var en av slavhandlarna som sköts ihjäl i slutdelen av filmen. 

6
Även här kan vi ta och fortsätta på samma spår: Tarantino. Som du säkert vet så var judarna under nazi-tiden, tvingade att ha Davidstjärnan på vänstra bröstet för att visa folk att de var judar. Under inspelningen av Inglorious Basterds, var det en scen när ett gult löv råkade blåsa så att det fastnade på en av de judiska soldaternas vänstra bröst. Tarantino valde sedan att använda just den tagningen på grund av att det blev en liknelse till Davidstjärnan. 
Ytterligare ett Easter Egg i en Tarantino film, är i Kill Bill då vi faktiskt får veta huvudkaraktärens riktiga namn mycket tidigare än många tror. Det är nämligen som så att vi under ett väldigt snabbt klipp får se hennes namn skrivet på en flygbiljett. Dessutom kallar Bill henne "Kiddo" (hennes riktiga efternamn) i en av filmens allra första scener, vilket många tittare (inklusive mig...) helt enkelt misstog för det smeknamn man ofta hör i amerikanska filmer. 

7
Stan Lee är ett ansikte många känner igen trots att han egentligen är en sån där "backstage-person". Varför? Jo, för att han är lite extra känd för att göra cameos i väldigt många filmer. Senast såg vi honom i Logan, men har har även medverkat i både filmer och tv-serier, och nästan alltid är det bara en väldigt kort scen där hans roll egentligen inte har någon större betydelse utöver att visa upp Stan Lee. För övrigt är Stan Lee väldigt känd för att ha bidragit till att göra Marvel så stort som det är idag. Däribland har han skrivit manus till ett bra antal Marvel-filmer. 

8
Om du inte har sett filmen The Departed och inte vill bli spoilad så råder jag dig att sluta läsa här. Okej? Har du slutat läsa? Okej, bra. Då fortsätter jag. Strax innan en karaktär dör i The Departed, kan vi se ett "x" i bakgrunden. Alltså kan du alltid förvänta dig att någon kommer dö om du råkar se ett x.

9
Indiana Jones och Star Wars: The Force Awakens har mer gemensamt än du kanske trodde. I scenen när Rey råkar släppa lös några monster i Han Solo's rymdskepp, och Han och Chewbacca tvingas springa för livet, så kan vi höra samma bakgrundsljud som från den kända "rullande-sten"-scenen i Indiana Jones

10
Sist men verkligen inte minst, har vi (vad jag tycker är) en superrolig Easter Egg Indiana Jones. Titta noga på bilden jag lagt in ovan. Behöver jag ens förklara? Jag har för mig att det fanns fler Easter Eggs från Indiana Jones, men jag kommer faktiskt inte på någon mer just nu. 

Är du en sån person som alltid letar efter roliga Easter Eggs när du ser en film, eller är det först när du sett filmen si då där femtioelva gånger som du märker av det? Personligen ska jag erkänna att de flesta jag skrivit ner i denna listan, är sådant jag läst i efterhand för att sedan se om filmerna och tänka "a-haaa!". Men ibland händer det allt att man upptäcker sådana där roliga detaljer, men som sagt; i mitt fall händer detta inte förrän jag sett en film minst ett antal gånger. 

2 kommentarer:

  1. åh, jättebra inlägg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar det! Det var roligt att skriva också :D Funderar på att göra fler liknande inlägg då det är väldigt roligt med Easter Eggs i filmer.

      Radera