onsdag 22 mars 2017

Veckans tema ● Religion

The Passion of the Christ (2004)

Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen

Veckans tema är Religion vilket är ett tema som är lite svårt för mig att skriva om av flera anledningar. Dels har jag inte sett särskilt många religiösa filmer, och dels har jag inte gillat de flesta religiösa filmer jag faktiskt sett vilket antagligen beror på det faktum att jag har otroligt svårt för seriösa filmer om religon då jag själv är ateist och inte tror på... ja, någonting egentligen. Jag har absolut respekt för de som tror på Gud, men av någon anledning tycker jag den typen av filmer känns löjliga och ofta även påtvingade, som om de försöker få tittaren att tro på något som man kanske inte vill tro på. Detta gäller såklart inte alla filmer, men det är i det stora hela min uppfattning av de filmer jag sett som på ett eller annat sätt har att göra med religion. 

Alltså, istället för att tala om de seriösa religiösa filmerna, så tänker jag ta upp de mer oseriösa. Som sagt, jag har verkligen inget emot folk som är religiösa, så jag hoppas ingen känner sig förolämpad av detta inlägget, om det nu är möjligt. 

Eftersom jag har svårt för filmer där religion tas jätteseriöst när jag själv inte är troende, så finner jag det mer underhållande när det gäller filmer som på ett eller annat sätt driver lite med religionen. Jag är en person som tror på vetenskap mer än något annat, och därför känns allt kring Gud, himlen och helvetet väldigt löjligt för mig. För några år sedan såg jag en film från 1999 som heter Dogma, med bland annat Matt Damon, Ben Affleck och Alan Rickman i rollerna. Jag fann filmen superrolig och har sett den ett antal gånger sedan dess. Filmen följer två änglar som blivit bannlysta från himmelen, och på olika sätt försöker göra allt för att ta sig in igen. Samtidigt skickar Gud en ängel till jorden för att vägleda en troende kvinna till att hindra de två bannlysta änglarna från att nå sitt mål. Detta är en film som jag tror att alla kan underhållas av, oavsett om man är troende eller inte. Även om filmen driver lite med de extrema vinklarna av den kristna religionen så är den ändå rolig och jag tror att en kristen person skulle kunna hålla med om det. 

Dogma regisserades av Kevin Smith och gillar man hans humor så kommer man garanterat gilla Dogma. Jag gillar hur filmen driver lite med hur gammalmodig bibeln är - exempelvis så förklaras det i filmen att Jesus i själva verket var svart, och att Gud är en kvinna. När det gäller Jesus så var det helt enkelt rasismen som tog över bibeln då boken skrevs av vita män. Så länge man inte tar filmen på största allvar så är det en väldigt underhållande rulle (med enda undantaget av en något löjligare scen som jag kanske hade kunnat skippa). 

4 kommentarer:

 1. Har tänkt se den här så länge men aldrig gjort det. Blev sugen nu igen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den är superrolig, men det beror nog helt på vad man har för typ av humor :)

   Radera
 2. vilket bra tips! :) Alan Rickman <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje gång man ser en film med Alan Rickman så blir man lite deppig tycker jag, han är verkligen en av mina favoritskådisar. Så synd att det inte kommer några fler, men då kan man alltid glädjas åt att filmer som Dogma går att se om hur många gånger som helst nästan utan att tröttna :) Han är för härlig i denna rulle också.

   Radera