lördag 4 mars 2017

Please Like Me: Säsong 1


För några år sedan hörde jag talas om en ny tv serie som skulle vara jätte bra. Den glömdes snabbt bort för min del och eftersom den aldrig blev jättestor var det sällan jag hörde om den igen. För några veckor sedan såg jag att den hade anlänt till min Netflix-startsida och det låg bra i tiden då jag länge saknat en bra komediserie att titta på till frukosten. Please Like Me är en australiensisk komediserie skapad och skriven av Josh Thomas som även spelar huvudrollen, och detta insåg jag ungefär fem minuter in i första avsnittet, skulle bli en stor favorit hos mig. Detta är verkligen min typ av humorserie då humorn grundas mycket på verkliga problem i samhället. 

Please Like Me följer Josh, en 24-årig man på jakt efter sin plats i världen. Serien tar plats efter att Josh blir dumpad av sin flickvän som förklarar för honom att han är homosexuell och att det är bäst att de bara är vänner. Tillsammans med sina närmsta vänner, däribland sin rumskamrat Tom, hunden John och hans deprimerade mamma Rose, tar Josh sig igenom dagarna en efter en medan han samtidigt söker den där perfekta personen att spendera livet med. I rollerna ser vi bl.a. Josh Thomas, Thomas Ward, Debra Lawrance, David Roberts, Caitlin Stasey och Renee Lim. 

Detta är verkligen en serie för mig, det kände jag direkt. Drama blandat med komedi. Trots att huvudploten liknande ett relationsdrama är väldigt vanligt i serier, så är verkligen detta en unik serie. Visst får vi följa en person som söker kärleken som så många gånger förut, men här görs det på ett så himla unikt sätt. Josh Thomas spelar huvudkaraktären med perfektion och ger verkligen liv i karaktären. Det känns som att man verkligen lär känna honom - tack vare alltifrån kroppsspråk till sättet han pratar. Serier som denna upphör aldrig att imponera - sådana serier där karaktärerna skapas utifrån de bestämda skådespelarna istället för att skådespelarna ska få en beskrivning av den de ska spela. I Please Like Me har de verkligen skapat en roll perfekt för Josh Thomas. Utseende, röst, kroppsspråk, beteende och allt däremellan. 

När det gäller humorn är den verkligen bra för oss som gillar humor ur realistiska synvinklar. Skämten känns aldrig skriptade, tvärtom så känns de väldigt naturliga i sammanhanget och hela situationen i allmänhet. Även när det gäller dramat känns hela händelseförloppet genom säsongen väldigt naturligt. Precis som i verkligheten, är ingen av karaktärerna felfria. Josh som huvudkaraktär älskar jag på grund av hans charm och personlighet, men samtidigt har han gjort otroligt mycket under säsongen som känns själviskt och fel i förhållande till de andra karaktärerna. Varje karaktär i serien har sina bra och dåliga sidor - ytterligare ett bra exempel är Peg som är Josh's väldigt kristna moster. Hon är otroligt homofobisk vilket gjorde att mitt första intryck av henne var dåligt, men genom säsongen fick vi se andra sidor av henne vilket också får oss att förstå att inget tankesätt är omöjlig att förändra. 

En sista sak jag måste nämna är temalåten. Otroligt perfekt för att få in den rätta känslan inför avsnittet. Att själva klippen i introt dessutom varierar för varje avsnitt gör det hela ännu bättre. Två tummar upp, fler om jag hade haft fler. 

Första säsongen av Please Like Me består av bara 6 avsnitt på cirka 28 minuter vardera. Jag är starkt imponerad av denna charmiga serie och rekommenderar den till dig som gillar komediserier med inflytanden av drama genren.

2 kommentarer: