fredag 17 mars 2017

Lion (2016)


Av alla de största filmerna som nominerades under Oscarsgalan, var det Lion som lockade mig mest. Igår bestämde jag mig därför för att utnyttja några biobiljetter jag fick i födelsedagspresent. Lion är en dramafilm regisserad av Garth Davis och i år blev filmen tilldelad så mycket som sex oscarsnomineringar. Tyvärr vann den inga av dessa, men det enda detta tyder på är att konkurrensen var för stor.

Det som lockade mig mest i Lion, ja mer än oscarsnomineringarna det vill säga, var filmens handling. Lion är en verklighetsbaserad berättelse om Saroo, en fem-årig pojke som försvinner från sin familj under åttiotalets Indien. 25 år efter att ha blivit adopterad av ett australiensiskt par, bestämmer han sig för att försöka hitta sin förlorade familj. I rollerna ser vi bl.a. Dev Patel (Slumdog Millionaire, 2008), Nicole Kidman (Moulin Rouge!, 2001) och David Wenham (Sagan om konungens återkomst, 2003).

Trots att jag hade väldigt höga förhoppningar på denna film, så kom jag ändå ut ur biografen helt häpnad. Konsten att skapa såhär kraftfulla filmer, upphör aldrig att förbluffa mig totalt. Den sanna berättelsen om Saroo's resa är något som gör sig så otroligt bra på film om filmskaparen vet vad hen håller på med. Resultatet blir en film som är spännande från början till slut samtidigt som den bjuder på många känslosamma stunder som berör tittaren på alla plan. Huvudkaraktären är otroligt lätt att känna med - inte minst för att det handlar om ett litet barn. Lion handlar inte bara om ett barn som kommer bort från sin familj - den handlar även om var det här barnet kommer ifrån. Saroo är mittenbarnet i en familj vars enda förälder är en mamma som lever på att bära sten. Vi förälskar oss väldigt snabbt i det här lilla barnet som gör allt för att visa sig användbar. Och efter att ha kommit bort från sin familj gör fem-åringen allt för att hitta hem igen. Fattigdomen i delar av Indien präglar hela filmen, inte bara familjeförhållandena i Saroos biologiska familj, utan även för barn i allmänhet som inte har något hem. Gatan är ett farligt ställe för föräldralösa barn, men i många fall är barnhemmen inte mycket bättre. 

Sunny Pawar som besitter rollen av den femåriga huvudkaraktären, gör ett otroligt bra jobb för sin ålder. Tack vare både skådespelare och regi blir Saroo någon man känner starkt med från början till slut. Det som händer honom, känns nästan som om det även händer oss som tittare. Pawar är dock långt ifrån den enda man bör hylla i denna film - varje skådespelare gör en otroligt bra insats i sina roller. Dev Patel som spelar den vuxne Saroo får även han oss tittare att känna enormt mycket för karaktärens smärta. Även Nicole Kidman som spelar hans australienska adoptivmamma är perfekt i rollen och framstår som både stark och lidande i sin roll som mamma till två sårade barn. Både Patel och Kidman blev nominerade i varsin kategori inför Oscarsgalan.

Lion är en hjärtekrossande film på så många sätt, men samtidigt är det även en väldigt vacker berättelse. Tårarna man fäller handlar inte bara om tragiken, utan även om lyckan som visar att det faktiskt finns lyckliga slut oavsett hur jobbigt livet kan vara. 
BETYG: 9/10

3 kommentarer:

 1. den gillade jag också :)

  SvaraRadera
 2. Jag vågar inte hoppas på för mycket trots att alla säger att filmen är super, men jag är så rädd att bli besviken då jag är rätt kräsen när det kommer till verklighetsbaserade filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då är det bättre att inte ha för höga förväntningar, för i så fall kan man ju bara bli glatt överraskad :D

   Jag vet tyvärr inte riktigt hur den verkliga historien lyder kring händelsen (om det är så att du är rädd för att filmen inte stämmer överens med verkligheten). Men tycker ändå filmen var väldigt bra och kraftfull, dock gäller det ju att man gillar genren tror jag för annars kanske man tröttnar :)

   Radera