onsdag 15 mars 2017

Let's talk about espionage!Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen. Veckans tema är SPIONER.

Här har jag samlat några titlar där spioner eller hemliga agenter av olika slag står i fokus. Listan innehåller endast tv-serier och är mina personliga tips till er som gillar spioneri lika mycket som jag. Eftersom det finns många titlar inom temat, både när det gäller film och tv, så har jag bestämt mig för att även skriva ett inlägg där jag tipsar om spionfilmer. Inlägget publiceras imorgon bitti, men tills dess får ni några tips på härliga spionserier! 

ALIAS
Alias är en tv-serie från 2001, skapad av ingen mindre än J.J. Abrams. I huvudrollen ser vi Jennifer Garner och vi får även se den numera välkända Bradley Cooper i en av birollerna. Eftersom jag älskar spioner, identitetsbyten och allt sånt så tycker jag väldigt mycket om Alias. Här får vi följa karaktären Sydney Bristow efter att hennes fästman mördas av sin egen agentbyrå. Hon inser att hennes arbetsgivare kanske inte är så goda som hon trodde, och börjar istället samarbeta med CIA genom att bli dubbelagent. Men i processen sätter hon både sitt eget och sina nära och käras liv på spel. Mysig serie om man gillar action, spionage och ett garanterat ship.

CHUCK                                                                      
En av mina favoriter - Chuck. I huvudrollen ser vi Zachary Levi som karaktären Chuck Bartowski, en välutbildad men enkel butiksarbetare som på grund av en gammal college-vän, får hela CIA och NSA's hemligheter ingraverad i sina hjärna. Plötsligt har han en måltavla på ryggen samtidigt som han kastas in i ett liv av sekretess och ofrivillig anställning. Detta är en serie som har allt av det bästa - humor, action, kärlek, vänskap, charm, spänning och did I mention humor? Supercharmig serie som starkt rekommenderas!BURN NOTICE
Burn Notice är en serie på sju säsonger. I huvudrollen ser vi Michael Westen, en agent som blivit "bränd", d.v.s att han plötsligt blivit avskedad och låst från alla sina tillgångar - raderad från hela sin agentbyrås existens. Själv har jag bara sett sju avsnitt eller något sånt vilket var några år sedan, och kände inte riktigt att jag fastnade tyvärr. Det är synd då ploten verkligen känns som något jag skulle kunna gilla. Men men, även om jag inte fastnar så kanske du gör det! Burn Notice bjuder på hela sju säsonger av spioneri i form av action och drama, en gnutta humor och en gnutta kärlek. Som sagt; bara av att skriva ner det verkar det som en perfekt serie för mig så jag förstår verkligen inte vad mitt problem är... 

ARCHER
Archer är en animerad vuxenserie från FX inom genren actionkomedi. Serien följer en agentbyrå bestående av spioner där den ena är galnare än den andre. Främst följer vi huvudkaraktären Sterling Archer som bryr sig mer om sex och sprit än någonting annat, ja förutom kanske att visa sig som toppspionen på firman. Men hans kallhjärtade mamma som också råkar vara hans chef, gör varken jobbet eller livet lättare för honom. För den som gillar animerade vuxenserier med rå humor är denna serien på topp inom genren. Med ett IMDB-betyg på 8,8 blir Archer en serie du i så fall är garanterad att älska. 

TURN
Tycker du spioneri under en annan tid låter intressant så är Turn en serie du ska kolla in. Detta är en annan typ av spioneri, inte alls lika uppenbart och inte alls lika actionfyllt. Här handlar det främst om hemliga meddelanden mellan olika sidor av ett av de mest historiska krigen genom tiderna. Turn berättar den till viss del, sanna berättelsen om de Amerikas första spionring. Bonden Abraham Woodhull, spelad av Jamie Bell, rekryteras till att spionera för George Washington under den farliga tiden runt amerikanska inbördeskriget. Jag såg första säsongen av denna serie för ganska längesen och tyckte den var bra men ganska långsam. Jag fastnade inte riktigt för karaktärerna, men utöver det så gillade jag den och kan absolut rekommenderas om du är intresserad av historia. THE AMERICANS 
2013 hade denna serie premiär, The Americans som jag minns att jag läste mycket gott om. Jag har sett några avsnitt av serien men inte tillräckligt mycket för att ha någon större uppfattning mer än att den verkade väldigt bra. The Americans följer ett sovjetiskt "par" som kommer till de förenta staterna under falsk identitet för att spionera på den amerikanska regeringen. En intressant syn på spion-världen för den gillar serier med mycket mystik. 

THE MAN IN THE HIGH CASTLE
I The Man In The High Castle får vi följa en värld som ser helt annorlunda ut efter ett scenario där Hitler och Japan vann andra världskriget. Denna serien handlar väldigt mycket om spioneri då vi bl.a. får följa en motståndsrörelse som arbetar för att störta Hitlers regering. Både hos motståndsrörelsen och nazisterna finns det spioner som arbetar för den andre, och ibland vet man inte riktigt vem som jobbar för vem. Spännande och intressant serie som jag absolut kan rekommendera! 

COVERT AFFAIRS
Covert Affairs är en avslutad serie på fem säsonger. Serien följer Annie Walker, en nybliven CIA-agent som snart inser att hennes rekrytering kan ha att göra med något annat än hennes talang. Detta är en ganska mysig serie tycker jag, trots genren. Vi får följa en härlig huvudkaraktär i Annie som är omöjlig att inte älska, och dessutom har vi flera älskvärda biroller - däribland Annies blinda kollega Auggie. NIKITA
Den här kanske egentligen inte räknas som en spionserie då huvudkaraktären är en yrkesmördare, men gillar man spionserier så  kan jag ändå garantera att man även gillar Nikita. Serien kretsar kring en organisation som tränar upp trasiga människor till att mörda för dem. Detta är en sådan serie jag kollade igenom i ett svep och älskade den. Spännande serie med en otroligt intressant kvinnlig huvudkaraktär som är omöjlig att inte älska!

PAN AM
Huvudploten i denna serie kretsar kring flygvärdinnor, men en ganska stor sidostory i serien handlar om spioneri. Denna story tyckte jag var både intressant och väldigt spännande när jag kollade igenom alla 14 avsnitt av Pan Am, och utan tvekan det jag såg som mest fram emot inför varje nytt avsnitt. Pan Am var en serie som träffade perfekt hos mig - jag älskade i princip allt med den och tycker det var jätte synd att den bara fick en säsong. Men jag tycker absolut att det är värt att kolla igenom dessa avsnitt ändå - det är den värd. 

SPY
Detta är den enda titeln på listan som jag faktiskt själv inte sett ett enda avsnitt av, så jag kan egentligen inte säga så mycket om den mer än att dela med mig av vetskapen om att den existerar. Spy är en brittisk komediserie som jag hört ska vara väldigt bra. Serien består av 2 säsonger (totalt 17 avsnitt på 30 min) och följer huvudkaraktären Tim som går på en jobbintervju för ett tråkigt kontorsjobb när han under intervjuven inser att han blivit erbjuden ett jobb hos spionfirman MI5. Jag gissar på att detta är en serie som inte är jättelätt att få tag på, och det är egentligen största anledningen till varför jag aldrig tagit mig tiden att se den. Men personligen tycker jag denna serie låter väldigt rolig, så skulle absolut vilja se den någon gång i framtiden. Vet att jag för några år sedan försökte hitta någonstans att köpa serien, men har för mig att jag aldrig hittade något.

Har du något annat bra tips på en serie som på ett eller annat sätt kretsar kring spioneri? I så fall hör jag gärna då jag aldrig kan få nog av detta roliga tema! 

5 kommentarer:

 1. Så många bra tips!! :)

  SvaraRadera
 2. Tror jag tänker ta tre härifrån och göra till uppkommande maraton! Nikiti, Covert Affairs och Alias!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra val! Alla de tre är faktiskt ganska lika varandra så roligt tema att köra på :)

   Radera
 3. Alias, Nikita & Chuck är nog mina favvo serier bland dem du tar upp - särskilt Nikita ! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla de tre är superbra tycker jag! Framförallt Chuck som känns lite speciell för mig :)

   Radera