torsdag 16 mars 2017

Let's talk about espionage! Part IIHär kommer andra delen av inlägget Let's talk about espionage!, det vill säga det ultimata inlägget om just spioner. I förra listan samlade jag mina tips på tv-serier där spioneri står i fokus, och denna gången tänker jag fokusera på just filmer. Det finns nämligen massvis med bra spionfilmer som jag skulle vilja tipsa om! Del 1 av inlägget kan du hitta här.

The Man From U.N.C.L.E
Underhållande actionkomedi från 2015. Jag gillade verkligen denna filmen, dels eftersom jag älskar det mesta som har med spioner att göra, men också för att jag tycker de blandade humor och allvar på ett bra sätt. Det kändes inte som någon fånig komedi, utan som en riktig spionfilm men med lite humorinslag. Tyckte de två huvudkaraktärerna fungerade bra tillsammans och tillsammans gjorde de filmen väldigt underhållande. 

Spy
Den här filmen tyckte jag var jätte underhållande - verkligen en bra film att se för den som vill ha underhållning på hög nivå! Här är det komedigenren som gäller, vilket blir så otroligt bra tillsammans med en genre som vanligtvis brukar tas mer seriöst. Melissa McCarthy är underbar i huvudrollen, så gillar man henne kommer man garanterat gilla Spy. Här kan du läsa min recension av filmen. 

I Spy
Ytterligare en komedi som följer några udda karaktärer inom spionvärlden. Bra för den som gillar lättsamma komedier, men har dock själv inte sett den sen jag var liten och vågar därför inte säga mer än så. 

Mission Impossible 1-5
Mission Impossible filmerna är ett måste för den som är ett fan av spionfilmer. Filmerna baseras på tv-serien med samma namn från 1966, så föredrar man samma story i serieformat så finns möjligheten även om den är lite äldre. Filmerna av M:I varierar ganska mycket i kvalitet, men personligen tycker jag alla är underhållande även om de inte är i toppklass direkt. Bra filmer att se när man inte har för höga krav, utan bara är ute efter lite underhållning. Sådana filmer som kan ses om många gånger dessutom! Tinker Tailor Soldier Spy
Detta är en film jag såg på bio när den kom ut och har aldrig sett den igen efter det. Minns därför inte särskilt mycket tyvärr, mer än att den var väldigt mystisk. Detta är en ganska lugn spionfilm som handlar mer om dialoger än action. Men som nominerad till tre Oscars måste den ändå vara värd att kolla in! 

Jason Bourne 1-5
Jason Bourne är en ganska viktig karaktär inom den fiktiva spionvärlden. Med start på The Bourne Identity (2002) följt av The Bourne Supremacy (2004), The Bourne Ultimatum (2007), The Bourne Legacy (2012) och Jason Bourne (2016), är detta en filmserie väl värd att kolla in. Själv har jag inte ännu sett de två sista, men kan ärligt säga att originaltrilogin är väldigt bra. 

James Bond 1-25
Jag stod i valet och kvalet om jag skulle nämna James Bond då det känns alldeles för självklart. Det kanske inte blir ett tips eftersom...ja, vem har inte hört talas om James Bond. Men känns fel att skriva en lång lista om spionfilmer utan att nämna den ultimata spionfilmen (eller rättare sagt de 25 ultimata spionfilmerna). Hur som helst så kan jag alltid rekommendera mina personliga favoriter, nämligen Goldfinger (1964), GoldenEye (1995) och Skyfall (2012). 

Spy Game
Intressant film med mycket mystik, vilket är något jag personligen alltid gillar i filmer. Filmen kretsar kring ett räddningsuppdrag för att hämta hem en CIA-agent som sitter fängslad i Kina för spioneri. Under de sista 24 timmarna innan avrättningen diskuterar hans överordnade på CIA vare sig det är värt att rädda honom eller om de ska låta honom avrättas i hemlighet. Du kan läsa mer om Spy Game härTrue Lies
Det var väldigt länge sen jag såg denna film, men minns att jag tyckte den var rolig. Är tveksam till om jag hade gillat den lika mycket idag då jag blivit mer kräsen, men det är utan tvekan en lättsam spionfilm som passar den som vill skratta lite. Hade nog dock inte sett den idag av den enkla anledningen att jag inte är ett stort fan av Arnold Schwarzenegger. 

Kingsman: The Secret Service
Detta är nog min favoritfilm när det gäller just spionfilmer. Sedan jag såg den på för första gången på bio har jag älskat allt med denna härliga film. Humor och action i en härlig blandning blir aldrig fel! 

Salt
Här spelar Angelina Jolie huvudkaraktären Evelyn Salt, en CIA-agent som måste fly när hon anklagas för att vara rysk spion. Inte en av mina personliga favoriter, men ändå en relativt bra film. 

Get Smart
Den här älskade jag när jag var yngre, tyckte den var jätterolig. Tveksamt om jag hade tyckt det idag, men för den som gillar lättsamma komedier passar säkert denna film alldeles utmärkt. I Get Smart ser vi Steve Carell som den klumpiga spionen Maxwell Smart som får i uppdrag att hindra en terroristattack med hjälp av den sexiga superspionen Agent 99 (spelad av Anne Hathaway). This Means War
Komedifilm som kretsar kring två agenter från samma byrå som blir motståndare när de inser att de båda dejtar samma kvinna. Tyckte denna film var lite halvdan, men minns inte så mycket då det var längesen jag såg den. Säkert en ganska bra komedifilm för den som vill ha något lättsamt. Har för mig att jag också blev lite besviken då den jag hejade på inte fick tjejen... Kanske var därför jag inte gillade den så mycket. 

Burn After Reading
Gillar man Joel & Ethan Coen's filmer så är Burn After Reading ett måste. Detta är också en sån film jag sett hur många gånger som helst känns det som, och den är alltid lika knasig men rolig. Filmen följer alla konstiga händelser som sker efter att två gym-anställda får tag på en topphemlig disk som de försöker tjäna pengar på genom att utpressa en CIA-agent.  

Argo
Denna film var jag starkt imponerad av när jag såg den, riktigt bra film och stort tips. Dramafilm regisserad av Ben Affleck där Affleck även spelar huvudrollen. Filmen är verklighetsbaserad och följer en CIA-agent som utför ett räddningsuppdrag i Iran genom att sätta ihop en fejkad filminspelning i närheten av de amerikanska fångarna. Väldigt spännande och välgjord film som dessutom vann tre oscars under galan år 2013. 

Bridge of Spies
Historisk dramathriller med Tom Hanks i huvudrollen. Filmen utspelar sig under kalla kriget och följer en advokat som tar sig an ett fall med en sovjetisk spion. Väldigt intressant film för den som gillar spännande dramafilmer. 

Jack Ryan
Sist men inte minst har vi Jack Ryan, CIA-analytikern vi sett i vad som känns som massvis olika verk sedan författaren Tom Clancy skapade karaktären. Totalt finns det fem filmer om Jack Ryan, däribland Jakten på röd oktober (1990) där Ryan spelas av Alec Baldwin och Patriot Games (1992) där han spelas av Harrison Ford. 

Har du någon bra spionfilm på lager som jag inte nämnt i inlägget så tackar jag aldrig nej till tips! 

2 kommentarer:

  1. Är inne så inne på just spioner men gillade absolut This Means War. Måste sa The Man From Uncle har planerat det länge nu men det har alltid kommit något mellan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut du ska se The Man From Uncle, personligen älskade jag den! :)

      Radera