onsdag 1 mars 2017

Katastrofer i New York

Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen

Veckans tema är New York, ett tema som givetvis finns mycket att skriva om när det gäller film då New York är en av de populäraste platserna för filminspelning. Idag har jag valt att tipsa om fem filmer som på ett eller annat sätt visar New York bli förstört. 


INDEPENDENCE DAY (1996)
Detta är en riktig sci-fi klassiker, och absolut en film man ska se om man gillar genren. Filmen utspelar sig under en alien-attack, och på grund av attacken får vi se hur större delen av New York i princip blir helt förstört. Jag älskar Independence Day och den är absolut ett tips om du vill se en lite äldre sci-fi. Tänk bara på att den är lite äldre och därav kanske inte i kvalitetsnivå med de nyare filmerna inom science fiction genren. Dock kan ni skippa uppföljaren Resurgence, den är inte alls lika sevärd. 


ESCAPE FROM NEW YORK (1981)
Ja, titeln säger sig själv. Escape From New York utspelar sig efter att New York tagits över så mycket av kriminaliteten att myndigheterna till slut bestämmer sig för att göra hela staden till ett stort fängelse. Detta är inte en av mina personliga favoriter då jag antagligen hade alldeles för höga förhoppningar på den innan jag såg den, men det är trots allt en kultklassiker och därav är den säkerligen värd att se för den som gillar sci-fi-genren. 


ARMAGEDDON (1998)
I Armageddon har New York blivit förstört av ett meteorregn och därefter får vi följa de två borrarna Harry Stamper (Bruce Willis) och A.J. Frost (Ben Affleck) som blir rekryterade av N.A.S.A till att hjälpa de... ja, rädda världen helt enkelt. The usual. Jag gillar filmen men den är inte en favorit. En bra film, men inte jättebra kan man väl säga. Den har sina brister.


THE DAY AFTER TOMORROW (2004)
Detta är en sådan film jag sett miljontals gånger känns det som, och jag älskar den lika mycket varje gång. Utöver sistnämnda på listan är detta nog min favorit. Så hur blir New York förstört i denna rulle? New York som plats har nog större roll i denna filmen än någon annan på listan då hela storyn kretsar kring att huvudkaraktären ska ta sig till Manhattan för att rädda sin son. Hela New York är nämligen påväg att bli översvämmat på grund av stora naturkatastrofer. Tips till den som gillar katastroffilmer med en spännande story. 


CHILDREN OF MEN (2006)
Katastrofer har skett över hela världen i Children of Men, däribland en atombombsexplosion i New York. Detta är en av mina favoritfilmer inom genren, jag tycker den både är intressant och spännande. Framförallt är den unik och tar upp ett tema som är skrämmande samtidigt som det väcker mycket tankar. Children of Men är en titt över hur världen ser ut efter att alla människor blivit infertila. Vi får följa huvudkaraktären Theo efter att han motvilligt ges uppgiften att skydda en person som har förmågan att rädda människans framtid. 

3 kommentarer:

 1. Älskar The Day After Tomorrow och precis som du så har jag sett den miljontals gånger! Varför är den så himla bra egentligen? Tror nästan det handlar om all spänning som dyker upp ur tomma intet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är liksom en intressant film när det gäller hela naturkatastrof-storyn, men till skillnad från andra liknande filmer så blir det verkligen spännande då man ändå fastnar för karaktärerna på ett helt annat sätt tror jag. Tycker karaktärerna känns mer personliga i denna filmen än i andra liknande filmer där man ska "rädda världen". Svårt att sätta fingret exakt på vad, men något är det ju som gör att både du och jag verkligen fastnat för denna film haha! För mig beror det nog lite också på att jag såg den så många gånger under min uppväxt och detta var i princip den första katastroffilmen jag såg så vitt jag kan minnas.

   Radera
 2. Flykten från new york är en underbar film! Men det är ju en kultfilm som inte fokuserar mycket på pangpang utan blir mer en thriller.

  SvaraRadera