lördag 25 februari 2017

Rogue One: A Star Wars Story (2016)Att Star Wars-universumet kommit tillbaka till storskärmen kan det inte vara någon som har missat. År 2015 kom Episod 7, The Force Awakens som personligen genast fick mig att bli helt nostalgisk över att Stjärnornas Krig var tillbaka. Därför var jag givetvis en av de första att gå på Rogue One premiären i december förra året. Det låter som att det var så länge sen när man säger 'förra året' men det var ju faktiskt bara två månader sedan ungefär. 

Rogue One är inte kopplad till övriga Star Wars-filmer på samma sätt som Episod 7 var. Den utspelar sig i samma universum, men följer karaktärer som egentligen inte har något att göra med övriga karaktärer vi stött på i franschisen. Däremot är själva handlingen i Rogue One även en viktig del i övriga filmer. Rogue One utspelar sig strax innan Episod 4 och det är faktiskt det enda jag kommer uttala mig om på den fronten. 

Huvudkaraktären i Rogue One heter Jyn Erso och spelas av ingen mindre än Felicity Jones (The Theory of Everything). Vid Jones' sida ser vi skådespelare så som Diego Luna, Donnie Yen, Wen Jiang och Mads Mikkelsen. Jag måste säga att jag tycker samtliga skådespelare är bra val i rollerna, och gör alla även bra ifrån sig. Den här filmen är för mig lite svår att förklara mina åsikter kring. Den är inget wow, men den är ändå väldigt bra. Handlingen är intressant och likaså är karaktärerna. Precis som i föregående filmer handlar Rogue One väldigt mycket om familj vilket man kan tänka sig skulle kunna bli tröttsamt, men jag tycker inte det. Åtminstone inte ännu. Dessutom är det ju faktiskt lite så att Stjärnornas Krig är lite av en familjesaga. Det är dess grej på något sätt. Eller hur? 

Ska jag jämföra med The Force Awakens så gillar jag den bättre. Kanske för att dess huvudstory är så kopplad till de gamla filmerna, kanske för att så många av de gamla skådespelarna återvände, kanske för att man hade längtat så länge när den väl kom att nostalgin var hög nog att göra besvikelse omöjligt. Jag vet inte varför, men även om jag tycker kvalitén ser likadan ut i båda filmer så var det något som gjorde att The Force Awakens fastnade mer hos mig. Jag fastnade för karaktärerna på ett helt annat sätt än i Rogue One, vilket givetvis gjorde filmen i sig mer spännande. Att huvudhandlingen (och huvudkaraktären) verkligen var kopplade till storyn i de äldre filmerna gjorde även det att spänningen blev mer intensiv. Hela mystiken bakom allt. Och alla teorier man läst redan innan man såg filmen. Ja, jag gillade Rogue One, men för mig hade ändå The Force Awakens något alldeles extra. 

BETYG: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar