måndag 27 februari 2017

Och så var de bara en (2015)


Och så var de bara en, eller And Then There Were None som originaltiteln lyder, är en mini-serie på tre avsnitt producerad av den brittiska kanalen BBC. Serien baseras på den välkända bokklassikern med samma namn, skriven av Agatha Christie. Recensionen är fri från spoilers, så det är alltså fritt fram att läsa om du inte ännu sett den.

Jag har inte läst boken och därför kommer denna recension endast handla om serien i sig. Och så var de bara en är en kriminalthriller och följer tio främlingar som blir inbjudna som middagsgäster på den lilla ön Soldier Island. Men när den mystiska värden Mr. Owens fortfarande inte dykt upp och en av gästerna mördas, påbörjas en plågande paranoia för resterande nio personer. Låter ganska spännande, eller hur? Det är det. Alla tre avsnitt av denna mini-serie imponerade starkt på mig, och ändå har jag aldrig varit någon större thriller-fanatiker precis.

Och så var de bara en (vilket jag nu inser är en ganska icke-korrekt översättning så jag ska nog ta och återgå till att använda mig av den mycket bättre originaltiteln) är en serie med många välkända ansikten - vilket jag faktiskt tänker erkänna är en av anledningarna till varför jag ville se den. I rollistan ser vi skådespelare så som Aidan Turner som jag förälskade mig i redan i hans genombrottsroll som vampyren Mitchell i den brittiska tv-serien Being Human. Charles Dance som vi Game of Thrones-fans älskar tack vare att vi alla hatade hans roll i serien. Toby Stephens som alla Black Sails-följare känner igen som en tyrann till piratkapten. Burn Gorman som är den där skådespelaren ingen vet var man sett honom, men man vet att man sett honom någonstans eftersom det ibland verkar som att han är med i allt. Den tvåfaldigt oscarsnomierade Miranda Richardson som var större under 90-talet än vad hon är idag. Sam Neill (Jurassic Park), Noah Taylor (Charlie and the Chocolate Factory) och Douglas Booth (LOL) känner vi nog också alla igen.

Det här är verkligen en sådan thriller som får en att rysa av spänning. Man undrar hela tiden vem den riktige mördaren är, och det spelar ingen roll hur mycket man funderar - det finns inget rätt svar förrän ansiktet avslöjas. Visst har man teorier, men på något sätt känns de alla för lätta för att vara mördaren, och ändå, när detta ansikte väl avslöjas, känner man att hela mordmysteriet var otroligt genomtänkt - och likaså valet av mördare. Thriller är långt ifrån min favoritgenre, och det beror helt enkelt på att jag bara orkar se en sådan här film, ungefär en gång i halvåret för att inte... ja, bli galen eller något. Skräckfilmer är för mig bara löjliga, men den här typen av dramathriller har verkligen förmågan att ta sig under huden på en. Och det älskar jag, samtidigt som jag - som sagt - inte gillar när det blir för mycket på en gång. 

Skådespeleriet (och därav givetvis även regin) är verkligen på topp. De gör alla bra jobb med att få mig som tittare att känna med dem, trots att de alla begått hemska brott. Och de man inte känner med, gör bra jobb med att få en att inte känna med dem. Ett värdigt resultat för ett värdigt manus helt enkelt. And then there were none är absolut en serie jag skulle kunna tänka mig att se igen, säkert mer än en gång till. Nu när jag vet hur det slutar skulle det vara intressant att gå igenom alla tre avsnitt ytterligare en gång bara för att se om man lägger märke till några specifika tecken eller detaljer som framhäver vem den riktige mördaren är. Första gången lyckades jag i alla fall inte klura ut det, även om jag i efterhand fick lite av en "a-ha"-känsla. 

Jag blev starkt imponerad av And Then There Were None, och skulle absolut rekommendera den till dig som gillar korta serier med en tydlig röd tråd från början till slut. Och såklart, för den som gillar mordmysterier eller som bara gillar när håren reser sig på kroppen av spänning. 
BETYG: 9/10

2 kommentarer:

  1. Var tittade du på denna miniserie? Jag hittar den inte någonstans! :O

    SvaraRadera
    Svar
    1. På putlocker :) jag googlade bara titeln + "stream online" och klickade på en av de första länkarna som ledde till putlocker.ch där man sedan kunde klicka sig vidare beroende på vilket avsnitt man ville se. Dock hittar jag inte länken nu när jag försökte googla samma sak igen... konstigt.

      Radera