söndag 26 februari 2017

Dödligt Vapen 1-4

Efter att ha börjat följa den nya tv-serien Lethal Weapon som baseras på dessa filmer från 80-90-talet, blev jag sugen på att se om filmerna då det var ett antal år sedan sist. Trots att genren inte direkt passar barn så älskade jag verkligen actionfilmer när jag var liten. Framförallt actionkomedier, och klassiker så som Dödligt Vapen, Die Hard och Snuten i Hollywood, såg jag om och om igen under min uppväxt. I Dödligt Vapen-tetralogin finns totalt fyra filmer som handlar om två poliser som motvilligt måste jobba tillsammans för att sätta dit brottslingar. Handlingen kan anses som klyschig - 2 poliser som till en början hatar varandra, men sedan lär sig älska varandra - men till det säger jag såhär: Det är inte en klyscha om det är originalet.

DÖDLIGT VAPEN (1987)
"I'm too old for this shit."
Första filmen tycker jag är en väldigt bra introduktion till berättelsen, men samtidigt känner jag ändå att Dödligt Vapen inte hade blivit det den är idag, utan följande tre filmer. Här lär vi känna Roger Murtaugh - familjemannen som även råkar vara polis. Efter tjugo lugna år på poliskåren förändras allt när han får en ny partner, och även om det tydligt märks att de två poliserna snabbt fattar tycke för varandra, så är de också väldigt griniga på varandra. De bråkar hela tiden - men alltid är det underhållning på hög nivå för oss tittare! Den deprimerade Martin Riggs framstår som något av ett psykfall, men egentligen är ju 50% av detta bara skådespel. Visst mår han dåligt, men han är bara lite galen. Vi lär känna karaktärerna bra - det enda jag saknar lite är Murtaughs familj, men om jag minns rätt så kommer vi få lära känna dem bättre i nästkommande filmer. Något annat jag tänkte på under denna filmen är ju att det faktiskt är lite som en julfilm. I introt spelas Jingle Bells, vilket verkligen får en att längta efter julen. Ja, även om det i detta fallet följs av ett mord. Next up Die Hard!
BETYG: 7/10

DÖDLIGT VAPEN 2
"We're back, we're bad, you're black, I'm mad!"
Det här var definitivt den bästa av alla fyra. Det var så jag mindes det, men misstänkte att jag kanske inte hade världens bästa bedömningsförmåga förr, men det visade sig faktiskt att jag fortfarande tycker detta är den bästa. Första filmen är bra, men nu har vi kommit in i storyn bättre vilket tillät karaktärerna att verkligen visa mer. Huvudkaraktärernas vänskap har fördjupats, och här kan vi direkt se att grabbarna verkligen bryr sig om varandra. Riggs är som en del av Murtaugh-familjen och samtidigt har vi både fått se mer av deras medarbetare på poliskåren, plus att vi dessutom fått veta mer om vad som hände med Riggs fru. Vi har även i denna film introducerats till den väldigt speciella (men roliga) karaktären Leo Getz som även kommer medverka i resterande filmer i serien. Dödligt Vapen 2 är verkligen spännande rakt igenom, och bjuder även på riktigt häftiga actionscener. Även humorn levererar och som vanligt får vi ta del av en hel del roliga konversationer mellan Riggs och Murtaugh. Jag måste även nämna sista scenen som är så bra! "Diplomatic Immunity!" följt av Murtaugh's "It's just been revoked.". Därefter startar låten Knockin' on heavens door medan Murtaugh sätter sig bredvid Riggs: perfektion.
BETYG: 8/10

DÖDLIGT VAPEN 3
"I'm Chaos, he's Mayhem. We're a double act."
I den tredje filmen får vi lära känna karaktären Lorna som även kommer medverka i nästa film. Tillsammans med Riggs skapas där en relation som jag personligen tycker om. De passar bra ihop och Lorna som karaktär är riktigt härlig och framförallt, tuff. Trevligt med en kvinnlig kick-ass istället för bara massa män, det är uppfriskande även om jag såklart älskar våra huvudgrabbar. Även Leo Getz har återkommit i tredje filmen och det uppskattats givetvis eftersom han bjuder på mycket humor. Bortsett från lite nya ansikten så följer filmerna samma spår som tidigare och ger oss underhållning i form av action, härliga repliker och starka vänskapsband. Bandet mellan Murtaugh och Riggs har stärkts ytterligare och tillsammans utgör de som alltid en fantastisk duo. Jag har med andra ord inte tröttnat än, tvärtom så är det imponerande att filmerna inte tappar sin gnista som så många andra liknande berättelser. 
BETYG: 7/10

DÖDLIGT VAPEN 4
"Private investigator? Yes, mr. Getz, I was just wondering if you'd be willing to investigate my privates."
Jag hade för mig att fjärde filmen i franschisen var den sämsta, men helt ärligt älskar jag alla fyra. De två första är definitivt de bästa, men det betyder inte att varken tredje eller fjärde filmen är dåliga. De är bara inte riktigt lika bra. I fjärde filmen ser vi hur Riggs verkligen tar sig ett steg vidare i livet när Lorna blir gravid och vill gifta sig. Samtidigt blir Murtaughs äldsta dotter gravid, och besitter dessutom en hemlighet som Riggs finner alltför svårt att hålla hemlig när ryktet når honom. Jag älskar Chris Rock i denna filmen, hela storyn kring honom tycker jag bidrar med en väldigt komisk vinkel i filmen vilket såklart alltid är uppskattat. Att Getz fortfarande är kvar och levererar ytterligare humor skadar inte det heller. Men det bästa av allt är ju som alltid, kemin mellan Riggs och Murtaugh. Vad finns det mer att säga? Jag gillar detta avslutet på Dödligt Vapen-filmerna, och hur det slutar med fotot de tar på sjukhuset när War's Why Can't We Be Friends? börjar spela. 
BETYG: 7/10

Är du också nostalgisk över de gamla Dödligt Vapen filmerna nu när serien haft premiär? Har du inte ännu sett filmerna så kan jag absolut rekommendera dem ifall att du sett serien och gillar den, eller om du bara gillar action-komedier. Jag älskar den nya serien, men filmerna kommer ändå alltid ha en högre plats i mitt hjärta. Det är lite så att, har man växt upp med något och älskat det så är det bara rent av omöjligt att inte älska det för resten av sitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar