torsdag 5 januari 2017

Veckans tema ● Yrke

Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen.

Onsdagstemat har de senaste veckorna förvandlats till ett torsdagstema på min blogg. Skäms på mig. Men jag skyller som vanligt på min kassa dator, det är aldrig lockande att sätta igång den när man vet att ett inlägg kommer ta en evighet att skriva när datorn laggar så otroligt mycket. Men worry not, jag sparar pengar så fort jag kan så snart kommer jag förhoppningsvis kunna skaffa mig en helt ny ersättning till dator. 

Veckans tema är YRKE och vad ska man prata om då... Ja, det finns ju faktiskt en hel del filmer där vi får följa huvudkaraktären under yrkeslivet. För att göra det lite mer intressant (och för att jag själv lättare ska kunna avrunda neråt) så kan jag ju alltid ta och fokusera på just verklighetsbaserade filmer om ett visst yrkesliv. Okej, så here we go:

Och nu när jag inte kommer att tänka på några yrkeslivsfilmer så byter vi ämne. 

Okej, vi kör på klassiga serier istället. 
(Som inte nödvändigtvis måste vara verklighetsbaserade för i så fall har jag inget att gå på...)


MAD MEN
Vilken bransch får vi följa? Reklambranschen under 60-talet. 
Varför gillar jag serien? Främst kostymerna, miljön och musiken. Samt mystiken bakom huvudkaraktären, det gör hela storyn lite mer intressant.

HALT AND CATCH FIRE
Vilken bransch får vi följa? IT-industrin under 80-talet, med fokus på just datorer.
Varför gillar jag serien? För att manuset är riktigt bra, karaktärerna är välskrivna, storyn väldigt intressant och bäst av allt är skådespelarna som är helt otroliga. Och jag lovar, Halt and Catch Fire var classy i säsong 1. 

SUITS
Vilken bransch får vi följa? Juristyrket för två smarta advokater.
Varför gillar jag serien? Främst på grund av humorn och karaktärerna då storyn egentligen inte lockar mig så jättemycket.

WHITE COLLAR
Vilken bransch får vi följa? FBI-livet för en agent som fokuserar på just bedrägerier och konststöld. Vi får även en titt in i den kriminella härvan.
Varför gillar jag serien? Humor och bromance - White Collar in a nutshell. Plus att det är ganska intressant att se hur en bedragare och en FBI-agent på något vänster lyckas bli bästisar.

MR. SELFRIDGE
Vilken bransch får vi följa? En flottig varuhuskedja på 1910-talet, skildrat genom ögonen på den färgstarke affärsmannen Harry Selfridge. Och ja, den är verklighetsbaserad.
Varför gillar jag serien? För att den är intressant och väldigt stilig på något sätt. Ungefär som Downton. Dock är detta en sådan serie jag bara sett på TV, och aldrig riktigt följt från början till slut. Men av det jag sett på tv så lockar tanken mig. En vacker dag så!

SHERLOCK
Vilken bransch får vi följa? En helt egen bransch, uppfunnen av Sherlock Holmes himself - yrkeslivet som konsultdetektiv. Om det nu räknas som ett yrke då han tekniskt sett inte får betalt. Tycker du inte det räknas så kan du bara ignorera denna punkten...
Varför gillar jag serien? För att den är så otroligt smart och välskriven. Serien är riktigt spännande, skurken är genialisk och huvudkaraktären är riktigt underhållande att få följa. PLUS: Johnlock. Nuff said.

DOWNTON ABBEY
Vilken bransch får vi följa? Livet som tjänstefolk på ett stort gods i början av 1900-talet. 
Varför gillar jag serien? Manuset, karaktärerna, miljön, kostymerna, kärleken, vänskapen, familjen, allt. Helt underbar serie värd din tid.

PAN AM
Vilken bransch får vi följa? Flygbranschen! Vi får följa flygvärdinnor såväl som piloter och resultatet blir en härlig utsikt för oss tittare. 
Varför gillar jag serien? För att den sticker ut. När har vi någonsin tidigare fått se en serie om livet som flygvärdinna? Plus att vi får se livet inom ytterligare ett väldigt intressant yrke. Se serien så får du veta vilket. 

PEAKY BLINDERS
Vilken bransch får vi följa? Det yrkeskriminella livet som smugglare och gangster. 
Varför gillar jag serien? För att den är aweeesoooommmeeee? För att huvudkaraktären är en hunk? Okej, fel svar igen. Jaja, jag får väl säga den självklara anledningen: det fantastiska manuset! Helt fängslande. 

Ja, där har vi några riktigt classy tv-serier värda att kolla in. Har ni några andra tips till mig? Jag älskar nämligen den här typen av serier och kan aldrig få nog.

6 kommentarer:

 1. Jag tror verkligen att du skulle uppskatta Mozart in the Jungle :D En stor fördel är att det går snabbt att titta på alla avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, har ju velat se den alltför länge nu - tror också att det verkligen är en serie för mig. Det förstod jag nästan vid första anblick! Men jag sparar den för det perfekta tillfället - på då sätt har jag ju alltid något att se fram emot :)

   Radera
 2. Peaky Blinders är verkligen en bra serie, helt klart en av mina favoriter.

  Har funderat på att se på serien Sherlock ett bra tag nu så får nog ta mig tid till att börja se den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den (Peaky Blinders alltså), än så länge har jag faktiskt bara sett första säsongen och det var ungefär två år sedan så det är nog dags även för mig att fortsätta på det lilla projektet. Älskade verkligen första säsongen!

   Du borde absolut se Sherlock om du uppskattar kvalitet, rappa repliker och karaktärer man fastnar stenhårt för! Ett plus om du tycker det är intressant med sammanhängande mordfall och en riktigt smart skurk. Finns bara tre avsnitt per säsong så går relativt fort att kolla igenom!

   Radera
 3. Åh Pan Am hade jag totalt glömt bort men den var ju jättemysig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var den, jag saknar den så otroligt då jag verkligen fastnade stenhårt! Himla synd att den blev nedlagd så fort.

   Radera