onsdag 11 januari 2017

Veckans tema ● Föräldrar

Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen.

Temat för veckan blev Föräldrar och det är ju ett ganska kul tema - både när det gäller film och serier. I serierna får karaktärerna givetvis chans att utvecklas på ett helt annat sätt än i film, och därav är de lättare att fastna för. Men samtidigt måste jag också säga att det finns några otroligt intressanta föräldrar i filmvärlden också, och därför har jag helt enkelt bestämt mig för att sammafoga båda världarna i ett enda inlägg om just föräldrar.

Nedan listar jag tre karaktärer från film och tre karaktärer från serier som är föräldrar och på något sätt får mig som tittare att tycka att de är extra intressanta som just föräldrar. 

Edward Bloom (Film: Big Fish)
Först och främst: min favoritkaraktär från min favoritfilm - Edward Bloom. Hela filmen Big Fish kretsar kring just denna karaktärs roll som pappa. Vid sin dödsbädd undrar hans son varför han aldrig egentligen fått lära känna sin pappa. Varför allt hans pappa berättar till synes verkar vara rena lögner. Genom filmens gång får vi svar på denna frågan och tillslut inser vi att han kanske inte är en så dålig pappa trots allt. Otroligt intressant karaktär tycker jag, och så länge man har förmågan att läsa mellan raderna så kommer vem som helst tycka detsamma. 

Joyce Byers (Serie: Stranger Things
First of all: Winona Ryder. What an actress. Second of all: Joyce Byers. What a character. När Netflix's fullsatsade tv-serie Stranger Things släpptes i somras blev den genast hyllad av människor runt om i världen. Serien följer följderna av den unge pojken Will Byers' försvinnande. Winona Ryder spelar pojkens mamma Joyce, som gör allt för att få sin son tillbaka. Inte är hon bara en otroligt stark karaktär, utan även en otroligt bra mamma. Trots att som händer ger hon aldrig upp hoppet om att få sin son tillbaka - och hon låter heller inte någon annan övertala henne om att hon är galen när hon innerst inne vet om att hennes son inte är helt förlorad. 

Christine Collins (Film: Changeling
Regisserad av Clint Eastwood och med en huvudroll spelad av Angelina Jolie, är Changeling en otroligt hemsk film baserad på en verklig händelse - försvinnandet av den ensamstående mamman Christine Collins nio-årige son Walter. När myndigheterna försöker påstå att de hittat hennes son gör hon allt för att bevisa att den unge bedragaren bosatt i hennes hem inte är hennes riktige son, utan att Walter fortfarande är försvunnen. Men ingen tror på henne. Denna film tog mig med storm och samtidigt som den är obehaglig att titta på så är den även väldigt kraftfull - och det beror helt och hållet på Christine's hängivenhet till sin son. Oerhört jobbigt att tänka på att Christine och Walter faktiskt funnits i verkligheten. 

Sandy Cohen (Serie: The O.C
Till en lite lättsammare förälder: vår allas älskade Sandy Cohen. Jag vet inte vad det är som gör honom till en så bra pappa - kanske hur förstående han är, kanske hur öppen han är kring att prata känslor, kanske bara helt enkelt hur underhållande han är både som pappa och karaktär. Sandy Cohen ger mig alltid ett leende på läpparna, så vi förstår nog alla varifrån underbara Seth fått sin charm. 

Chris Gardner (Film: Jakten på lycka)  
Detta är en film som varje gång jag ser den, får mina ögon att läcka. Why you may ask? Jo, just på grund av Chris' roll som ensamstående pappa till lille Christopher. Det är inte lätt att vara förälder när livets hårda sidor visar sig, och när man inte ges möjligheten att kunna ta hand om sitt eget barn - det är då det är som värst. Att själv gå hungrig är en sak, men att inte kunna föda sitt enda barn? Chris visar så otroligt väl hur detta tär på honom, samtidigt som han verkligen försöker allt vad han kan för att göra rätt för sin son. Men det är verkligen inte lätt när samhället ser ner på en för den man är, och inte ens vill ge en möjligheten att få försörja sig.

Dan Scott (Serie: One Tree Hill)
Okej, först och främst: jag säger inte att han är en bra pappa. Men, intressant finns det ingen tvekan om att han är. Jag tror faktiskt inte att One Tree Hill hade blivit så bra som den blev om det inte vore för Dan Scott. Huvudantagonisten som man aldrig riktigt förstod förrän man plötsligt förstod honom helt och hållet.

4 kommentarer:

 1. Jag älskar Dan! Med tanke på att Nathan vore död flera gånger om, om det inte vore för Dan så ser man ju alla fall att det finns mycket kärlek där. Han kanske inte är en ideal förälder men han har gjort mycket bra saker för just Nathan. Älskade att han fick det slutet han fick och serien hade varit sämre utom honom helt klart.

  Sandy<3<3<3 världens finaste! En pappa jag gillar lite av samma anledning som Sandy är Brandons pappa i the fosters :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst har han visat att han älskar sin son, men jag skulle ändå inte kalla honom en bra pappa. Jag gillar karaktären för att han är intressant och gör storyn mer spännande, men som person gillar jag honom inte då han gång på gång gjorde mer ont än vad han gjorde gott - både mot Nathan och alla andra runtomkring honom.

   Minns att jag gillade Brandons pappa, men har bara sett första säsongen och där var han mest med i bakgrunden :)

   Radera
 2. Sandy var verkligen en mysig pappa. Fanns alltid där för både Seth och Ryan samt spred glädje när helst det behövdes. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han var verkligen den perfekta pappan :)

   Radera