söndag 29 januari 2017

Varför Stardust är den ultimata sagofilmen


2007 släpptes en film som senare kom att bli en modern klassiker. Filmen hette Stardust och för varje individ som sett filmen är det inte svårt att klura ut varför. 

Baserad på boken vid samma titel, skriven av ingen mindre än Neil Gaiman, får vi i Matthew Vaughn's äventyrsfyllda sagofilm följa huvudkaraktären Tristan Thorn efter att han ger sig iväg för att hitta en fallen stjärna. När Stardust hade premiär var jag 9 år, men detta är verkligen en sådan film som känns som om jag såg för första gången långt innan jag ens föddes. Jag har sett den otroligt många gånger under min uppväxt (efter 9 år that is) och ändå älskar jag den mer och mer för varje gång jag ser den. Jag har varit febersjuk hela helgen och är dålig även idag, så vilken medicin är då bättre än att se en sån där personlig klassiker som alltid får en att le? Jag blir lika förvånad varje gång - jag menar, varför tröttnar jag aldrig? Helt ärligt så vet jag inte svaret på den frågan. De flesta filmer kan jag inte se mer än några gånger innan jag tröttnar, men sedan finns det bara de som är omöjliga att tröttna på. Stardust har för mig, alltid varit en sådan film. 

Stardust har allt
En stor dos äventyr innebär i princip hela ploten, men det är långt ifrån allt som Stardust innebär. Detta är en film som bjuder på underhållning från alla möjliga vinklar. Något jag älskar i varje film jag ser, är sidohumor. Inte så att det tar över hela storyn och förvandlar filmen till en komedi, utan bara så att det finns på sidan till en gräns där filmen fortfarande är seriös, men med en bra ton vardaglig humor. Stardust har detta - ett exempel är spökena som hela tiden sitter som publik och kommenterar allt som händer genom filmens gång. Yep, that's right. Stardust har spöken.

Vad mer har Stardust? Mer än äventyr och en lagom dos humor, får vi även spänning från början till slut. Som en typisk sagofilm vet man att det kommer sluta lyckligt, men tack vare spänningen genom filmen hinner man glömma bort att det bara är en saga och börjar istället undra hur det ska gå för karaktärerna. Och även om vi vet att det kommer sluta lyckligt, vill vi ju också såklart veta hur det kommer sluta lyckligt. 

Stardust har inga gränser
Bortom muren som separerar England från Stormhold, finns inga gränser. Inte bara har vi spöken, utan vi har även onda häxor, magiska enhörningar, ett stridsfyllt (och väldigt ohälsosamt) brödraskap, en ödmjuk piratkapten med ett hänsynslöst rykte, en förslavad prinsessa, en magisk rubin som får en stjärna att falla och en fallen stjärna i formen av en vacker ung kvinna. I Stardust möts vi av det goda i strid med det onda, äkta villkorslös kärlek blandad med falskt villkorlig kärlek samt girighet i samspel med döden.

Claire Danes är inte den enda stjärnan i Stardust
Visst spelar Claire Danes och Charlie Cox huvudrollerna i denna härliga äventyrsfilm, men dessa två är långt ifrån de lättast igenkännbara ansiktena på duken. Som sagans främsta skurk ser vi fantastiska Michelle Pfieffer. En annan hänsynslös karaktär vi har svårt att gilla spelas av ingen mindre än den i-Hollywood-världen flitige Mark Strong. I några enstaka scener dyker ansikten upp så som Ricky Gervais, Henry Cavill, Ben Barnes samt den flerfaldigt oscarsnominerade Peter O'Toole. Ja och vi får ju givetvis inte glömma hur Robert De Niro underhåller sin publik denna gång i rollen som en (till synes) hänsynslös piratkapten. Och, kanske ringer namnet Ian McKellen en klocka? Om inte borde hans röst göra det, för det är nämligen McKellen som lånat ut sin röst som sagans berättare. 

Ett magiskt äventyr med mytiska varelser, spänning, humor, älskvärda karaktärer och en underhållande resa allt som allt, gör Stardust till den ultimata sagofilmen. En film som passar både barn och vuxna, män som kvinnor och komediälskare som actionfantaster. Det enda du behöver gilla för att älska Stardust, är sagorna. Fantasin som inte har några gränser. 

2 kommentarer:

 1. Jag var inte så jätteförtjust i denna film när den kom, men då såg jag den halvhjärtat också så jag kanske ska ge den en chans till. Gillade boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag som älskade filmen från första anblick! Har inte läst boken men beställde faktiskt hem den illustrerade versionen för bara några dagar sedan så den borde komma någon gång nästa vecka :)

   Tycker absolut att du ska ge filmen en till chans, den är både underhållande och supermysig! :D

   Radera