tisdag 24 januari 2017

The Mission - ett filmmästerverk utan dess like


Som vi alla redan vet, var 1700-talets Sydamerika präglat av kriget mellan amerikanerna och indianerna. Hur mänskligheten betett sig i vår historia är oförlåtligt och för oss, 300 år senare, helt och hållet oförståeligt. Att som präst kunna stå inför en kardinal och hävda att en annan grupp människor är vilda djur som förtjänar att förslavas, med en åttaårig indianpojke som bästa exempel - det är helt otroligt. Filmen The Mission från 1986, visar den mörka sidan av Sydamerikas historia på ett mer än rättvist sätt. En tragisk men sann berättelse om de präster som faktiskt stod upp för indianbefolkningen och ville skapa fred. Och sanningen bakom vad de fick lägga som insats. Vad The Mission visar är precis hur brutalt onådig mänskligheten varit i det förflutna, men vi får även se att, även i de hemskaste av situationer, har det funnits människor som bevisat att godhet inte uppfanns först på 1900-talet.

"For as always, your Holiness, the spirit of the dead will survive in the memory of the living." 

The Mission är en film på nästintill två timmar. Filmen är verklighetsbaserad och följer de präster som arbetade för att förhindra en indianstam från att bli förslavade av portugiserna. Fader Gabriel försöker med hjälp av sina jesuitpräster, övertyga kyrkan om att indianerna är människor och inte djur, men som vi i förväg redan vet, så fanns det i 1700-talets religionspräglade värld, alltför få människor som lät sig styras av samvetet snarare än rädsla för sin egen riskerade välfärd.

The Mission är väldigt tyst. Större delen av filmen består av mästerligt utförd filmning blandat med en helt fantastiskt komponerad filmmusik. De få dialoger filmen bjuder på, är skickligt skrivna och poetiskt utförda. Skådespelarna presterar väl, men är egentligen inte huvudfokuset i filmen. Nej, huvudfokuset i filmen är kinematografin, musiken, budskapet. Trots bristen på dialoger, kommer budskapet fram med perfektion och tack vare bristen på dialoger, blir budskapet desto mer berörande. 

The Mission blev nominerad till sju priser i oscarsgalan 1987. Priset för bästa kinematografi tog de hem, och resterande nomineringar bestod av bl.a. bästa film, bästa regi och bästa musik. Efter att ha sett filmen kan jag med säkerhet hävda att nomineringarna är så väl utvalda att anledningen till att de inte blev pristagande allihop, inte kan ha varit annat än en lika värdig motståndare. 

Jeremy Irons spelar huvudrollen som Fader Gabriel - prästen som vigt sitt liv åt att hjälpa indianerna. Vid sin sida har han Rodrigo Mendoza, spelad av ingen mindre än Robert De Niro, vars karaktärsutveckling var enorm genom filmens gång. Från att jaga indianerna som om de vore vilda djur, till att slutligen lära känna dem så pass väl att han skulle ge sitt liv för att förhindra deras brutala slakt. 

På Netflix's hemsida beskriver de The Mission som en film alla filmälskare bör se. Detta är anledningen till varför jag satte igång filmen, och det tog mig inte lång tid att inse precis vad de menade. Älskar du film så ska du se The Mission för dess fantastiska egenskaper inom filmografin. Älskar du historia - då ska du se The Mission för dess fantastiska egenskap av berättande. För dess enorma budskap som vi alla borde känna till vid det här laget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar